Ontbijt, Recepten

Soja ontbijttaart met roggebrood

Soja ontbijttaart met roggebrood

Oke, oke, ik geef het toe. Ik ben verslaafd aan havermoutpap. Dus misschien is het tijd om eens wat anders te eten als ontbijt. Ik stuitte op de vezelrijke kwarktaart van Jelmer. De Boer. Ja die vent die alle havermouttrutjes in de spotlight zet. Ik maakte mijn versie van de taart: soja ontbijttaart met roggebrood. Helemaal vegan en guilt free. Omdat ik dus wél zo’n trots havermouttrutje ben ;)

Soja ontbijttaart met roggebrood

De bodem van de taart bestaat uit Fries roggebrood en dadels. Roggebrood is heel populair in Finland en Duitsland. In Finland verkopen ze het donkere en zware roggebrood. Die zijn heel lekker met pompoensoep! De pumpernickel is vooral bekend bij onze Oosterburen. De Westfälischer Pumpernickel is zelfs een beschermde naam in de EU. Alleen het roggebrood uit de streek Westfalen in Duitsland mag zo worden genoemd. In Nederland is roggebrood wat minder bekend. Toch bestaan er verschillende varianten: Brabants, Limburg, Fries en Gronings roggebrood.

Soja ontbijttaart met roggebrood

Het bakken van Fries roggebrood duurt maar liefst 15 tot 20 uur (Brood.net, z.j.)! Gelukkig is deze soja ontbijttaart met roggebrood zo klaar. Je kunt het de avond van tevoren maken, laten opstijven in de koelkast en de volgende ochtend een flinke punt eten. En ja, je kunt er guilt free van eten, want ieder punt bevat goede en vullende ingrediënten. Ik vind de taart super geslaagd! Elk ontbijt is zo een feestje!

Recept

Voor 1 taart
Koelkastttijd: 3 uur
Nodig: foodprocessor en pannetje

Ingrediënten

  • 100 gram Fries roggebrood
  • 40 gram verse en zachte dadels
  • 1 eetlepel hennepzaad
  • 1 eetlepel kokosbloesemsuiker
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 15 gram gesmolten kokosolie
  • 450 gram ongezoete sojayoghurt
  • 30 gram soja proteïne poeder
  • 3 kiwi’s
  • 1/2 banaan
  • 4 gram agar agar
  • optioneel: 5 stevia druppels (vanille)

Bereidingswijze

  1. Leg bakpapier in een middelgrote springvorm.
  2. Verkruimel het roggebrood en dadels (zonder pit) in de foodprocessor. Meng het door elkaar in het apparaat.
  3. Voeg het hennepzaad, kokosbloesemsuiker, kaneel en gesmolten kokosolie toe en laat het apparaat de ingrediënten weer mengen.
  4. Spreid de bodem over het bakpapier met een natte lepel en laat het opstijven in de koelkast.
  5. Meng in een grote kom de ongezoete sojayoghurt met de soja proteïne poeder.
  6. Blend de kiwi’s (zonder schil), 1/2 banaan en eventueel de steviadruppels in de foodprocessor.
  7. Verwarm het fruit in een pannetje zachtjes op het vuur en voeg de agar agar toe.
  8. Meng het fruit met de soja en giet het in de springvorm.
  9. Laat de soja ontbijttaart met roggebrood minstens drie uur in de koelkast opstijven.

Heb je het recept gebakken? Maak een foto, zet op Instagram en tag @thisisjoan1. Dat vind ik onwijs leuk!

Maak jij een kwarktaart met soja?

Liefs,

Lysanne

Liever een ander ontbijt? Probeer deze appel baked oats met bramenspread eens.

2 Comments

  1. Dito! Ook verzot op havermout ontbijtjes. Wat een leuk idee om zo’n taart te maken zeg. Helaas reageer ik niet zo goed op soja dus dat zou ik dan moeten vervangen (niet meer vegan, maar dat vind ik niet zo erg). Dank voor je leuke idee! groetjes Maike

    1. Ahh. Ik had toevallig er ook een gemaakt met kwark. Ik vind hem dan net iets minder lekker. De kwark geeft de taart wat ‘harde smaak’. Maar wel het proberen waard!

Leave a Reply

Required fields are marked*