Koekjes, Recepten

Spelt speculaasjes met kokosolie

Spelt speculaasjes met kokosolie

Speculaasjes zijn niet weg te denken uit de Nederlandse cultuur. Het zijn dé typische winterkoekjes bij een dampende kop chocolademelk na een lange schooldag. En mij kun je niet blijer maken met de lucht van versgebakken speculaasjes die je neusgaten vullen. Ik maakte spelt speculaasjes met kokosolie voor een gezonde twist. Mét een ouderwetse speculaasplank.

Spelt speculaasjes met kokosolie

Speculaasjes zijn al eeuwenoud. Vroeger maakte de bakker ze met een speciale houten speculaasplank. In zo’n plank waren figuren gesneden, zoals een molen of een huisje uit de Nederlandse geschiedenis. Er waren zelfs bakkers die hun eigen plank sneden in hun vrije tijd (Pagrach-Chandra, 2012). Speculaasplanken werden echter vaker gemaakt door speciale houtsnijder die de meest prachtige figuren sneden. Adam en Eva of een mooie boot. Het enige nadeel was dat het speculaasdeeg heel hard moest zijn om de koekjes hun reliëf te behouden (Pagrach-Chandra, 2012). Nu worden de koekjes machinaal gemaakt en blijft het reliëf goed zichtbaar.

Spelt speculaasjes met kokosolie

Als echte ouderwetse bakker heb ik ook gebruik gemaakt van een speculaasplank. Als je speculaasjes gaat bakken moet je het wel op de traditionele manier maken! Thuis hebben we verschillende soorten speculaasplanken, dus ik koos voor leuke molentjes. Het is wel een precies werkje, maar dan heb je ook wat. Tip: gebruik bloem om het deeg makkelijk van de plank af te halen. Hierdoor zie je ook meer reliëf, want het deeg loopt wat uit in de oven. Wil je de speculaasjes knapperig houden? Bewaar ze in de vriezer!

Recept

Voor ongeveer 25 koekjes
Oventijd: 15 minuten
Ovenstand: 175 graden Celcius (heteluchtoven)
Nodig: speculaasplank (bijv. deze van Oldenhof)

Ingrediënten

  • 200 gram speltbloem (+ meer voor de plank)
  • 75 gram speltmeel
  • 40 gram kokosbloesemsuiker (+ meer voor de zoetekauw)
  • 2,5 eetlepel speculaaskruiden
  • 1 theelepel bakpoeder
  • grote snuf zout
  • 2 eieren
  • 5 eetlepels gesmolten kokosolie
  • optioneel: ongezoete amandelmelk

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven op 175 graden Celcius (heteluchtoven). Leg bakpapier op een bakplaat.
  2. Meng in een kom de speltbloem, speltmeel, kokosbloesemsuiker, speculaaskruiden, bakpoeder en zout.
  3. Voeg de eieren en gesmolten kokosolie toe en kneed alle ingrediënten tot een deeg.
  4. Is het te droog? Voeg dan wat ongezoete amandelmelk toe.
  5. Zet het deeg 15 minuten in de koelkast om hard te worden.
  6. Bestuif de speculaasplank met bloem en klop uit.
  7. Pak een stuk deeg en druk goed in de vorm. Druk glad met een lepel.
  8. Haal met een mesje het deeg voorzichtig uit de vorm en leg op de bakplaat.
  9. Herhaal stap 6 t/m 8 totdat het deeg op is.
  10. Bak de spelt speculaasjes met kokosolie 15 minuten in het midden van de oven.
  11. Laat afkoelen op een rooster.

Heb je het recept gebakken? Maak een foto, zet op Instagram en tag @thisisjoan1. Dat vind ik onwijs leuk!

Wat vind jij van speculaasplanken?

Liefs,

Lysanne

Geen zin in koekjes? Deze havermuffins met Pulve zijn erg lekker!

Leave a Reply

Required fields are marked*