Koekjes, Recepten

Onion Bhaji uit de oven

Onion Bhaji uit de oven

De Indiase keuken is bij uitstek de ideale keuken voor vegetariërs. In de keuken wordt veel gebruik gemaakt van groenten, peulvruchten, granen, kaas en yoghurt. Vlees en vis spelen een kleine rol. Een lekkere Indiase snack is Onion Bhaij: gefrituurde uienkoekjes van kikkererwtenmeel en veel kruiden. Ik maakte een gezondere versie, namelijk Onion Bhaji uit de oven. En ja, met veeeeel kruiden!

Onion Bhaji uit de oven

Zoals ik al eerder schreef is de Indiase keuken zeer geschikt voor vegetariërs (en vegans). Dit komt omdat veel Indiërs hindoeïstisch of moslim zijn. Men eet dus geen koe of geen varken. Veel hindoes eten helemaal geen vlees, dus veel gerechten zijn vegetarisch (TBloemink, 2017). En geloof me, als je geen vlees of vis eet word je zeer creatief met groente, peulvruchten en granen. Ik ben echt tot over mijn oren verliefd op de Indiase keuken! Elk gerecht bestaat uit een palet van kruiden, specerijen en groente. Ik word intens blij van de geur die vrij komt van een curry. Zeker als mijn vriend het maakt met kipstuckjes!

Onion Bhaji uit de oven

Elk stukje groente wordt omgetoverd tot een hemels gerecht. Als je dacht dat een ui saai is heb je het helemaal mis. De smaak van ui komt helemaal tot z’n recht in Onion Bhaij: gefrituurde uienkoekjes met heeel veeeeel kruiden. Ik maakte een gezondere versie: Onion Bhaji uit de oven. Het zijn super lekker kikkererwtenkoekjes geworden! Vergeet een flinke laag hummus of gesmolten kaas niet! Je kunt het recept door tweeën delen als twee bakplaten te veel zijn.

Recept

Voor twee bakplaten vol
Oventijd: 10 á 15 minuten
Ovenstand: 180 graden Celsius (heteluchtoven)
Nodig: foodprocessor en 2 bakplaten

Ingrediënten

  • 4 middelgrote gele uien
  • 4 middelgrote rode uien
  • 2 teentjes knoflook
  • snufje zout
  • 4 theelepels komijnpoeder
  • 2 theelepels chilipoeder
  • 2 theelepels karwijzaad
  • 2 theelepels garam masala
  • 2 theelepels kurkuma
  • 1 eetlepel gedroogde koriander
  • citroensap
  • 4 eieren
  • 400 gram kikkererwtenmeel

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven op 180 graden Celsius (heteluchtoven). Leg twee bakpapiertjes op twee bakplaten.
  2. Ontvel de uien en knoflookteentjes en hak in grove stukken.
  3. Blend met de foodprocessor de ui in kleine stukken samen met de knoflook, zout, komijnpoeder, chilipoeder, karwijzaad, garam masala, kurkuma, gedroogde koriander en citroensap.
  4. Doe het mengsel in een kom en meng het met de eieren en kikkererwtenmeel.
  5. Verdeel het beslag over de twee bakplaten en druk plat met een natte lepel.
  6. Bak de Onion Bhaij uit de oven 10 á 15 minuten in het midden van de oven.
  7. Laat afkoelen en snijd in vierkante koeken.

Heb je het recept gebakken? Maak een foto, zet op Instagram en tag @thisisjoan1. Dat vind ik onwijs leuk!

Durf jij het aan, uienkoekjes?

Liefs,

Lysanne

Ga op de Indiase tour met vegan saag paneer met tempeh.

2 Comments

  1. Ik heb dit nog nooit geprobeerd maar het ziet er zo lekker uit dat ik het zeker eens ga maken.

    1. Hoi Sophie!

      Leuk dat je het gaat uitproberen! Succes!

Leave a Reply

Required fields are marked*