Recepten, Taart/cake

Appel gembercake met sinaasappel

Appel gembercake met sinaasappel

Het is prachtig lenteweer! Dat vraagt om een lekker fris taartje waar de smaken van de lente in terugkomen. Te denken aan appels, gember, sinaasappel en kaneel. Yum! Deze appel gembercake met sinaasappel is een taartje voor een zonnige lentedag. (Ook leuk voor Pasen!) Hij is chewy, pittig en smaakvol. Als je er eenmaal een hapje van hebt genomen wil je nog meer! Het geheime ingrediënt? Dat is een bijzonder goedje.

Appel gembercake met sinaasappel

Ik heb het over sinaasappelpoeder. In eerste instantie is de smaak van de poeder bitter. Je moet het dus niet ‘zo’ gebruiken, want dan denk je: waarom zou je zoiets willen gebruiken? Maar als je de poeder verwerkt in een cake is het heel lekker! Het geeft een baksel net dat ene bijzondere nasmaakje. En dan wel op een goede manier! Het schijnt zelfs dat er super veel vitamine C in sinaasappelschil zit. Maar dan moet je er echt veel van eten.

Appel gembercake met sinaasappel

Deze appel gembercake met sinaasappel is heel smaakvol. Het is geen mierzoete cake, want je proeft een klein beetje pittigheid en bitter. Dit komt door de gember- en sinaasappelpoeder. Heb je geen sinaasappelpoeder in huis? Geraspte sinaasappelschil voldoet ook! Je kunt een dubbele hoeveelheid maken van deze cake als je bijvoorbeeld een feestje geeft.

Recept

Voor 1 kleine cake
Oventijd: 50 á 60 minuten
Ovenstand: 170 graden Celsius (heteluchtoven)
Nodig: springvorm van 12 cm doorsnede, foodprocessor en een handmixer

Ingrediënten

  • kokosolie
  • 30 gram gehakte ongezwavelde gedroogde abrikozen
  • 30 gram rozijnen
  • 2 appels
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • 3/4 theelepel sinaasappelpoeder
  • snufje zout
  • 3 eieren
  • 50 gram speltbloem
  • 50 gram speltmeel
  • 30 gram kokosbloesemsuiker
  • 15 gram (biologische) honing
  • 2 theelepels bakpoeder

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven op 170 graden Celsius (heteluchtoven). Vet een springvorm in met kokosolie en leg er bakpapier in.
  2. Week de ongezwavelde abrikozen en rozijnen 10 minuten in heet water. Verwijder de klokhuizen van de appels.
  3. Stop de appelstukjes, rozijnen, ongezwavelde abrikozen, gemberpoeder, kaneel, sinaasappelpoeder en zout in de foodprocessor en maal tot een glad papje.
  4. Splits de eieren.
  5. Meng in een grote kom het speltbloem, speltmeel, kokosbloesemsuiker, honing, bakpoeder samen met de eidooiers en het abrikozenmengsel.
  6. Mix de eiwitten stijf.
  7. Voeg het ingrediëntenmengsel toe aan de eiwitten en schep voorzichtig alles door elkaar.
  8. Giet het beslag in de springvorm en bak de appel gembercake met sinaasappel 50 á 60 minuten in het midden van de oven.
  9. Haal de cake voorzichtig uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.

Heb je het recept gebakken? Maak een foto, zet op Instagram en tag @thisisjoan1. Dat vind ik onwijs leuk!

Gebruik jij gember in de keuken?

Liefs,

Lysanne

 Taart als ontbijt? Dan is deze soja ontbijttaart met roggebrood ideaal!

Tags: , ,

Leave a Reply

Required fields are marked*