Recepten, Soep

Detox linzensoep met boerenkool

Detox linzensoep met boerenkool

Het is tijd voor een lenteschoonmaak! Niet alleen in huis, maar ook je lichaam kan wat ‘opruiming’ gebruiken. De overgang van de winter naar de lente is altijd even wennen voor je lichaam. Geen stevige erwtensoep en stampotten meer, maar lichtere maaltijden met veel vitamines en mineralen. Deze detox linzensoep met boerenkool is een ideaal soepje om je lichaam mee te ‘reinigen’. Eigenlijk is het gewoon een lekkere soep oké!

Detox linzensoep met boerenkool

Linzen, enkelvoud: linze, zijn zeer bekende peulvruchten. Ze zijn niet weg te denken in een plantaardig dieet. Tenzij je een prikkelbare darm hebt, zoals ik. Dus goed weken die krengen! Goed. Linzen zijn zaadjes van een plant en worden gedroogd. Verse zijn giftig, dus vandaar. Er bestaan verschillende soorten. Te denken aan rode linzen, groene puy-linzen, zwarte beluga linzen en bruine linzen. Iedere soort is geschikt voor andere doeleinden. Zo doen rode linzen het goed in soep en zwarte linzen in een salade. Linzen zijn zeer vezelrijk waardoor ze goed vullen. Ideaal als je meer vezels moet eten.

Detox linzensoep met boerenkool

Nu ben ik niet iemand die detox aanprijst. Zeker niet! Iedereen moet zelf beslissen wat hij of zij gelooft qua voedingsadviezen. Mijn advies: eet waar jij je prettig bij voelt met een gezond verstand. En ik spreek uit ervaring. Terug naar de soep. De detox linzensoep met boerenkool is lekker als lichte maaltijd met een broodje. De soep is ook geschikt om in te vriezen. Altijd handig om een voorraadje in huis te hebben als je geen zin hebt om te koken ;). Tip: eet niet te veel van deze soep als je een prikkelbare darm hebt. Ik heb namelijk gemerkt dat ik er niet zo goed tegen kan als ik in één keer veel linzen eet. Lees: buikpijn. En dat is best irritant, aangezien dit een super lekkere soep is!

Recept

Voor een grote soeppan vol
Kooktijd: 25 minuten
Nodig: soeppan met een dikke bodem en een staafmixer

Ingrediënten

  • kokosolie
  • 3 lente-uitjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 winterwortels
  • 2 puntpaprika’s
  • 2 cm verse gemberwortel
  • 1/2 theelepel kerriepoeder
  • 1/2 theelepel korianderblad
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel zoete paprikapoeder
  • 1 theelepel kurkuma
  • 150 gram boerenkool
  • 1 blik tomaten
  • 3 laurierblaadjes
  • 1 (biologisch) groente bouillonblokje
  • 800 ml á 1 liter kokend water
  • 150 gram gedroogde rode linzen (heel goed gewassen onder stromend water)
  • citroensap
  • zout en peper

Bereidingswijze

  1. Verwarm een grote pan op middelhoog vuur. Voeg wat kokosolie toe.
  2. Snijd de lente-uitjes, knoflook, winterwortel, puntpaprika’s en gember in kleine stukjes en fruit lichtjes in de pan.
  3. Voeg het kerriepoeder, korianderblad, kaneel, komijnpoeder, zoete paprikapoeder en kurkuma toe en bak 2 minuten mee.
  4. Doe de boerenkool en de tomatenblokjes in de pan en meng alles door elkaar.
  5. Voeg de laurierblaadjes toe samen met het groente bouillonblokje.
  6. Schenk kokend water in de pan samen met de rode linzen. Laat dit koken totdat de linzen zacht zijn.
  7. Pureer de ingrediënten tot een gladde, romige massa. Te dik? Voeg wat kokend water toe. Te dun? Voeg een papje toe van maizena en koud water.
  8. Maak de soep op smaak met citroensap, zout en peper.
  9. Serveer direct.

Heb je het recept gemaakt? Maak een foto, zet op Instagram en tag @thisisjoan1. Dat vind ik onwijs leuk!

Eet jij wel eens linzen?

Liefs,

Lysanne

Combineer deze detox soep met een sneetje volkoren speltbrood met zaden!

4 Comments

  1. Lijkt me heerlijk! Ik ben echt dol op linzen en met boerenkool lijkt me een lekkere combinatie :)

    1. Dankje Janna! De soep is echt heel erg lekker!

  2. Wietske Zomer

    Bedankt voor het delen van dit fijne recept Lysanne!

Leave a Reply

Required fields are marked*