Recepten, Soep

Zoete pompoensoep met kokos en kaneel

Zoete pompoensoep met kokos en kaneel

Ik heb hét geheime ingrediënt gevonden voor dé perfecte zoete pompoensoep: kaneel. Ik meen het echt! Het is net dat zoetige wat de soep nodig heeft. Deze zoete pompoensoep met kokos en kaneel is zoet, romig en vullend. Het is mijn favoriete soep! Bovendien is het heel makkelijk te maken, omdat je de pompoen niet schilt. Wie wil er een kopje soep? (Nou ik wel!)

Zoete pompoensoep met kokos en kaneel

Bij pompoenen denk je meteen aan de herfst, maar tegenwoordig zijn ze heel het jaar verkrijgbaar. In de herfst zijn ze wel echt het lekkerst en volop te vinden! Anyway, pompoenen zijn eeuwen bekend. Zo verbouwde men al tussen 7000 en 5500 jaar voor Christus de groenten in Midden- en Zuid-Amerika (Pompoenwinkel, z.j.). Ook de indianen waren verzot op de groenten. Ze gebruikten de pompoenen voor verschillende gerechten of vlochten er manden van. Pompoenen hebben een lekkere zachte en zoete smaak die je voor zowel hartige als zoete gerechten kunt gebruiken. Eigenlijk een alleskunner! Een leuk weetje: pompoenen zijn familie van de komkommer en meloen!

Zoete pompoensoep met kokos en kaneel

Nu kun je een (biologische) pompoen kopen in de supermarkt, maar het is veel leuker als je een zelf gekweekte pompoen gebruikt. Deze soep heb ik gemaakt met de pompoen uit mijn opa’s moestuin. Met veel kruiden en kokosmelk maak je deze super lekkere pompoensoep! De soep is heel geschikt om in te vriezen, dus als je moe uit je werk komt hoef je het alleen maar even op te warmen. Nog wat geroosterd brood erbij en je maaltijd is klaar!

Recept

Voor een grote soeppan vol
Kooktijd: 20 minuten
Nodig: soeppan met een dikke bodem en een staafmixer

Ingrediënten

  • 1 oranje pompoen
  • kokosolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 kleine uien
  • 2 cm verse gemberwortel
  • 1 grote winterwortel
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel laos
  • 7 dl kokend water
  • 1 (biologisch) groente bouillonblokje
  • 3 laurierblaadjes
  • 200 ml kokosmelk
  • citroensap
  • zout en peper

Bereidingswijze

  1. Hak de pompoen door midden en verwijder de pitten uit de binnenkant met een lepel.
  2. Snijd alvast de pompoen in dobbelstenen van ongeveer 2 bij 2 centimeter.
  3. Verwarm een grote pan op middelhoog vuur. Voeg wat kokosolie toe.
  4. Snijd de knoflook, ui, gember en winterwortel in kleine stukjes en fruit lichtjes in de pan.
  5. Voeg de kaneel, kurkuma, kerriepoeder, komijnpoeder en laos toe er bak 2 minuten mee.
  6. Schenk 7 dl kokend water in de pan en voeg het groente bouillonblokje toe samen met de laurierblaadjes.
  7. Laat de groenten 10 minuten koken of totdat de pompoen bijna zacht is.
  8. Voeg dan de kokosmelk toe en roer alles goed door.
  9. Zet het gas uit en pureer de soep tot een gladde, romige massa. Te dik? Voeg wat kokend water toe. Te dun? Voeg een papje toe van maizena en koud water.
  10. Maak de soep op smaak met citroensap, zout en peper. Voeg eventueel kaneel toe als de soep niet zoet genoeg is.
  11. Serveer direct.

Heb je het recept gemaakt? Maak een foto, zet op Instagram en tag @thisisjoan1. Dat vind ik onwijs leuk!

Wat is jouw favoriete soep?

Liefs,

Lysanne

Een sneetje volkoren speltbrood met zaden en je maaltijd is compleet!

2 Comments

  1. Wietske Zomer

    Zoveel soepen vind ik lekker maar het liefst wel een gebonden soep. Kaneel is idd. heel verrassend en geeft een bijzondere lekkere smaak aan soep. Dankjewel voor het delen van dit recept Lysanne!

    1. Klopt! Gebonden soep vind ik ook lekkerder! En graag gedaan ;)

Leave a Reply

Required fields are marked*