Recepten, Taart/cake

Citroen-havercake met cashewfrosting

Citroen-havercake met cashewfrosting

Meestal schep ik niet op over mijn baksels (stiekem wel). Maar ik moet echt even opscheppen over deze citroen-havercake met cashewfrosting. De cake is zó goed gelukt! Hij is lekker, fris en guilt free. De smaak van citroen komt heel goed naar voren. Dus citroenliefhebbers, maak deze cake!

Citroen-havercake met cashewfrosting

Ik vind citroen echt onmisbaar in de keuken. Citroen is een alleskunner! De vrucht smaak zuur. En nee, ik ga niet vertellen welk gezicht ik trek als ik citroensap proef. Zuur! Maar met de juiste combinatie maakt citroen een gerecht helemaal af. Het sap en de gele schil zijn beiden te gebruiken in hartige en zoete gerechten. Gebruik niet het witte van de schil, want dat is bitter!

Citroen-havercake met cashewfrosting

Ik heb even een trots momentje. Deze citroen-havercake met cashewfrosting is zó goed gelukt! Hij is fris, niet te zoet en guilt free. Heb je geen stevia in huis? Maak dan gebruik van honing of meer kokosbloesemsuiker.

Recept

Voor één taart
Oventijd: 30 á 40 minuten
Ovenstand: 170 graden Celsius (heteluchtoven)
Nodig: handmixer, springvorm van 12 cm doorsnede en een foodprocessor

Ingrediënten

Cake

  • kokosolie
  • 50 gram ongezwavelde gedroogde abrikozen
  • 125 gram havermeel
  • 50 gram kokosbloesemsuiker
  • 50 gram erythritol (of meer kokosbloesemsuiker)
  • 1/2 theelepel psylliumvezels
  • geraspte citroenschil
  • snufje zout
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels citroensap
  • 6 druppels stevia citroen
  • flinke scheut ongezoete amandelmelk

Topping

  • 60 gram cashewnoten
  • 1 theelepel citroenpoeder of geraspte citroenschil
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 eetlepels kokosbloesemsuiker
  • 3 druppels stevia citroen
  • 1 eetlepel ongezoete amandelmelk
  • 1/4 theelepel psylliumvezels
  • 1 eetlepel kokosolie
  • snufje vanillepoeder
  • snufje zout
  • optioneel: pecannoten, geraspte kokos, pompoenpitten en bijenpollen

Bereidingswijze

Cake

  1. Verwarm de oven op 170 graden Celsius (heteluchtoven). Vet een springvorm in van 12 cm doorsnede met kokosolie en leg er bakpapier in.
  2. Snijd de gedroogde abrikozen in stukjes en laat deze weken in heet water.
  3. Meng in een grote kom de havermeel, kokosbloesemsuiker, erythritol, psylliumvezels, citroenschil en zout.
  4. Splits de eieren. Voeg de eidooiers, citroensap, stevia en een flinke scheut ongezoete amandelmelk toe aan het mengsel en meng dit tot een glad papje. Te droog? Voeg meer amandelmelk toe. Voeg ook de gedroogde abrikozen toe.
  5. Mix de eiwitten stijf.
  6. Voeg het ingrediëntenmengsel toe aan de eiwitten en schep voorzichtig alles door elkaar.
  7. Giet het beslag in de springvorm en bak de citroen-havercake met cashewfrosting 30 á 40 minuten in het midden van de oven.
  8. Haal de cake voorzichtig uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.

Topping

  1. Mix de cashewnoten, citroenpoeder/citroenschil, citroensap, kokosbloesemsuiker, stevia, ongezoete amandelmelk, psylliumvezels, kokosolie, vanillepoeder en zout in de foodprocessor tot een smeuïg geheel.
  2. Smeer het mengsel over de afgekoelde taart en maak af met de optionele topping.

Heb je het recept gebakken? Maak een foto, zet op Instagram en tag @thisisjoan1. Dat vind ik onwijs leuk!

Wat vind jij van het bloemetjeskopje op de foto?

Liefs,

Lysanne

Liever een cake met gember? Probeer deze appel gembercake met sinaasappel!

Tags: ,

Leave a Reply

Required fields are marked*