Home » Recept: Finse rijstpasteitjes [Riisipiirakka]

Recept: Finse rijstpasteitjes [Riisipiirakka]

finse rijstpasteitjes riisipiirakka

Wanneer je in Finland bent, ontkom je er niet aan: riisipiirakka. Dit zijn pasteitjes met een vulling van rijst. Je bestelt ze in een café, koopt ze in de supermarkt of maakt ze zelf als je weer thuis bent. Benieuwd naar de Finse rijstpasteitjes? Je vindt het recept in dit artikel.

Wat zijn Finse rijstpasteitjes?

Finse rijstpasteitjes zijn kleine taartjes gemaakt met een korst van roggemeel en een vulling van rijstepap. Echter, er zijn varianten met een vulling van aardappelpuree, wortel en rode biet. Finse rijstpasteitjes heten in het Fins ‘riisipiirakka’ of ‘Karjalanpiirakka’.

Waar komen Finse rijstpasteitjes vandaan?

Finse rijstpasteitjes komen uit de regio Karelië, in het Fins Karjala. Dit is een gebied ten zuidoosten van Finland en ligt ook in Rusland. In het deel van Finland zijn Joensuu en Lappeenranta de hoofdstad. 

Leestip: bezienswaardigheden Lappeenranta.

Wat eet je op een Fins rijstpasteitje?

Traditioneel gezien eet je op een Fins rijstpasteitje eierboter. Dit is een smeersel van gekookt ei, boter, zout en peper. Je kunt er echter meer op doen. Zoals vegan kaas, hummus en zelfs jam.

Finse rijstpasteitjes recept

Finse rijstpasteitjes zijn van oorsprong niet vegan (hoewel je ze wel vegan kunt kopen in de Finse supermarkt). Daar heb ik verandering in gebracht met dit vegan recept voor riisipiirakka. Persoonlijk vind ik deze lekkerder dan de originele. Ben je er klaar voor? Dan gaan we samen het onderstaande recept maken.

Variatietip: maak de taartjes ook eens met een vulling van zoete aardappel met dit recept voor zoete aardappelpasteitjes.

Ingrediënten

Voor de vulling

  • 1,5 cup zilvervliesrijst
  • 2 cups plantaardige melk
  • 2,5 cups water
  • 3 eetlepels plantaardige margarine
  • zout en peper

Voor het deeg

  • 1,5 cup volkoren roggemeel
  • 1 cup bloem + extra
  • 1 theelepel zout
  • 3/4 cup water + extra
  • 1 eetlepel plantaardige margarine

Bereidingswijze

  1. Doe de zilvervliesrijst, plantaardige melk en water in een pan. Laat sudderen op laag vuur en roer af en toe door, zodat er pap ontstaat.
  2. Roer de margarine, zout en peper door de rijstepap. Laat afkoelen.
  3. Meng ondertussen het volkoren roggemeel, bloem, zout, water en margarine in een kom.
  4. Bestuif het werkblad met bloem, en kneed het deeg tot een soepel en elastisch deeg. Of gebruik een kneedmachine.
  5. Is het deeg te nat? Voeg meer bloem toe. Is het deeg te droog? Voeg meer water toe.
  6. Laat het deeg 1 uur afgedekt rusten in de koelkast.
  7. Verwarm de oven op 220 °C (boven- en onderwarmte) en bekleed 2 bakplaten met bakpapier.
  8. Bestuif het werkblad met bloem en verdeel het deeg in 16 stukken. Leg afgedekt weg met een theedoek of plasticfolie, want anders droogt het uit.
  9. Maak je handen licht nat en kneed een stuk deeg door.
  10. Rol het deeg uit tot een ovale lap die niet te dun is.
  11. Spreid 3 eetlepels rijst over het deeg en laat daarbij 1 cm van de rand vrij.
  12. Knijp de randen bij elkaar, zodat er een ovaal pasteitje ontstaat (zie foto).
  13. Leg het pasteitje op de bakplaat en herhaal stap 8 t/m 12.
  14. Bak de Finse rijstpasteitjes 15 minuten in het midden van de oven.
  15. Laat afkoelen op een rooster.

Meer Finse recepten

Vond je dit recept lekker? Probeer dan eens van mijn andere Finse recepten. Bijvoorbeeld:

Ga jij deze Finse rijstpasteitjes maken? Ik ben erg benieuwd!

Liefs,

Lysanne

2 gedachten over “Recept: Finse rijstpasteitjes [Riisipiirakka]”

  1. Wietske Zomer

    Hoi Lysanne,
    Nee, ik ken dit niet.
    Als je het niet erg vindt dan sla ik dit recept over maar genoeg andere lekkere recepten, toch!
    Maar toch ook weer wat geleerd want nu weet ik wat riisipiirakka’s zijn, dankjewel!

    PS: Misschien vraag je je af waar mijn wenskaart blijft want belofte maakt schuld maar helaas zat ik de laatste tijd niet lekker in mijn vel en dan is het laatste waar je zin in hebt wel freubelen maar niet getreurd want mijn voornemen is om dit weekend een mooie vintagekaart voor jou te gaan maken.

    Lieve groet,
    Wietske

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven