Recepten, Taart/cake

Glutenvrije haver tompouce met chocoladeglazuur

Glutenvrije haver tompouce met chocoladeglazuur

Vroeger maakte ik met mijn zus tompouces uit een kant-en-klaarpak. Wat een feest was dat altijd! Hoe at je echter zo’n gebakje op? Nou op z’n Lys: glazuur, vulling en dan de kapjes. Natuurlijk kun je het gebakje zo in je mond schuiven, maar dat is niet cool. Een kant-en-klaarpak is ook niet (meer) cool. Dus ik maakte deze glutenvrije haver tompouce met chocoladeglazuur.

Ken je dat verhaal van de kabouter en de tompouce? … Ik dus ook niet. Er bestaan verschillende verhalen over het ontstaan van de tompouce. Volgens het Nederlands BakkerijMuseum zou de eerste tompouce door een Amsterdamse banketbakker zijn gemaakt. Deze bakker heeft hoogstwaarschijnlijk de naam tompouce gebruikt voor een ouder gebakje (Nederlands BakkerijMuseum, z.j.). Dat is de Franse ‘mille-feuille’: twee laagjes bladerdeeg met banketbakkersroom. Nou, gewoon een tompouce dus! Hoewel millefeuille héél chique klinkt. Zou ik dit recept dan ‘l’avoine mille-feuille avec glaçage au chocolat sans gluten‘ noemen? Klinkt chique toch? Ach, laten we lekker Hollands blijven ;). Nog een leuk detail: in Vlaanderen noemen ze de gebakjes ‘boekske’, in de VS ‘napoleon’ en in Noorwegen ‘Napoléon’s kake’ (Nederlands BakkerijMuseum, z.j.).

Glutenvrije haver tompouce

Deze glutenvrije haver tompouce met chocoladeglazuur is echt een feestje om te eten! Het kost even een werkje, maar dan heb je wel een origineel gebakje waar je écht indruk mee maakt. Zeg nou zelf, wie bakt er nou een tompouce? … Juist ja, bijna niemand dus. De meelsoorten in het recept zijn te vervangen door andere meelsoorten. Bakken maar!

Glutenvrije haver tompouce met chocoladeglazuur

Voor 8 á 10 stuks
Oventijd: 15 minuten
Ovenstand: 180 graden Celsius (heteluchtoven)
Nodig: handmixer en steelpannetje

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 60 gram boekweitmeel
  • 50 gram rijstemeel
  • 50 gram havermeel
  • 25 gram zonnebloempittenmeel
  • 1/2 eetlepel psylliumvezels
  • 1/2 geprakte banaan
  • 1 ei
  • 3 eetlepels havermelk
  • 1,5 eetlepel gesmolten kokosolie
  • 2 druppels stevia
  • 1 eetlepel erythritol of kokosbloesemsuiker

Voor de vulling

  • 2 eidooiers
  • 220 ml havermelk
  • 75 gram rijstemeel
  • 30 gram kokosbloesemsuiker
  • 1 eetlepel erythritol of kokosbloesemsuiker
  • snufje kaneel
  • 1 theelepel vanille extract

Voor de topping

  • 4 eetlepels erythritol of 3 eetlepels kokosbloesemsuiker
  • 1/2 eetlepel cacaopoeder
  • scheutje havermelk
  • 2 druppels stevia
  • pure chocolade schaafsel

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven op 185 graden Celsius (heteluchtoven). Leg een bakpapiertje op een bakplaat.
  2. Meng voor het deeg het boekweitmeel, rijstemeel, havermeel, zonnebloempittenmeel, psylliumvezels, erythritol of kokosbloesemsuiker in een kom.
  3. Voeg de geprakte banaan, ei, havermelk, kokosolie en stevia toe aan de droge ingrediënten en kneed tot een goed deeg. Te droog? Voeg meer havermelk toe. Te nat? Voeg meer meel toe.
  4. Rol het deeg op het bakpapier uit tot een vierkante plak van 0,5 cm dikte.
  5. Snijd de randen recht, zodat er een vierkant ontstaat.
  6. Bak de koek 15 minuten in het midden van de oven. Haal de plaat uit de oven en snijd de koek gelijk in vierkantjes of rechthoeken. Je moet een even aantal krijgen. Laat afkoelen.
  7. Meng voor de vulling 2 eidooiers, een klein beetje havermelk, rijstemeel, kokosbloesemsuiker, erythritol of kokosbloesemsuiker, kaneel en vanille extract in een steelpannetje op laag vuur.
  8. Voeg de rest van de havermelk toe als het dikker wordt. Is de vulling te dik? Voeg beetje bij beetje havermelk toe.
  9. Laat de vulling afgedekt afkoelen.
  10. Meng voor het glazuur het erythritol of de kokosbloesemsuiker, cacaopoeder, havermelk en stevia. Te dun? Voeg meer cacaopoeder en suiker toe. Te dik? Voeg meer havermelk toe.
  11. Smeer een redelijke hoeveelheid vulling op een stuk koek. Druk een andere koek voorzichtig op de vulling en voeg aan de zijkanten vulling toe, zodat er een mooi vierkant of rechthoek ontstaat.
  12. Smeer het glazuur op de bovenste koek en strooi pure chocoladeschaafsel over het glazuur.
  13. Herhaal stap 11 en 12 totdat alles op is.
  14. Laat de glutenvrije haver tompouce met chocoladeglazuur minstens 3 uur opstijven in de koelkast.

Heb je het recept gebakken? Maak een foto, zet op Instagram en tag @thisisjoan1. Dat vind ik onwijs leuk!

Maakte jij vroeger tompouces of kocht je ze bij de Hema?

Liefs,

Lysanne

Liever iets anders met haver? Maak dan deze havermuffins met Pulve.

5 Comments

  1. Het ziet er wel echt lekker uit! Ik ben zelf gek op de roze tompoucen van de HEMA, haha. Ik vraag me af hoe deze smaken. Van sommige ingrediënten heb ik sowieso nog nooit gehoord :p

    1. Dankjewel! Ja de tompoucen van de HEMA zijn inderdaad erg lekker!
      Deze tompoucen smaken wel anders dan die van de HEMA. Minder zoet en iets minder knapperig. Je kunt ze in ieder geval niet met elkaar vergelijken. Maar ze zijn echt lekker!

  2. Oeeh wat een lekker recept! Het ziet er ook súper goed uit op de foto moet ik zeggen. Het is dat ik geen cacao mag, maar anders… Wij kochten vroeger ook altijd tompouces bij de Hema trouwens, haha.

    1. Tompoucen*, haha. :’)

    2. Dankjewel Sandra! Haha, de tompoucen van de Hema zijn ook heel lekker!

Leave a Reply

Required fields are marked*