Hoofdgerecht, Recepten

Vegan saag paneer met tempeh

Vegan saag paneer met tempeh

Ik vroeg me altijd af wat je moet met tempeh. Alleen een beetje in olie bakken is namelijk écht niet te kanen. Dus experimenteerde ik met de blokjes gefermenteerde sojabonen. Zo rolde er deze vegan saag paneer met tempeh uit. Figuurlijk dan hè! En het is goed gelukt! Dit gerecht is lekker, voedzaam en 100% plantaardig. Experimenteren met eten is leuk en leerzaam!

Vegan saag paneer met tempeh

Saag paneer is een Indiaas gerecht dat vooral bekend is in Punjab (Noord-India). De naam palak paneer wordt ook wel eens gebruikt. Ik weet niet precies waar het verschil in zit, maar volgens mij bevat palak kaas en saag niet. Men maakt beiden in ieder geval met spinazie en specerijen. Saag paneer is overigens ideaal om restjes groente in te verwerken, zoals gekookte aardappels.

Vegan saag paneer met tempeh

Vorig jaar zomer at ik voor het eerst saag paneer bij The White Elephant in Offenbach. Ik was gelijk om! Dus als je écht lekker Indiaas wilt eten is deze plek een must. Nee, echt. Dus ga zeker langs als je in de buurt bent van Frankfurt. Eenmaal thuis wilde ik saag paneer bereiden. Na wat pogingen is deze vegan saag paneer met tempeh de lekkerste versie geworden. Ben je niet dol op tempeh? Dan is tofu een goede vervanger! Ook kun je halloumi gebruiken, maar dan is het gerecht niet meer vegan.

Recept

Voor 4 personen
Bereidingstijd: 20 minuten
Wachttijd: 20 minuten

Ingrediënten

  • 300 gram zilvervliesrijst

Voor de tempeh

  • 250 gram tempeh
  • kokosolie
  • 1 theelepel garam masala
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1/4 theelepel chilipoeder
  • zout en peper

Voor de saus

  • kokosolie
  • 1 grote ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 450 gram ontdooide diepvriesspinazie
  • 400 gram gekookte aardappels
  • 1 grote vleestomaat
  • flinke scheut kokosrijstmelk
  • 1 theelepel garam masala
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1/2 theelepel komijnpoeder
  • citroensap
  • zout en peper

Bereidingswijze

  1. Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  2. Snijd de tempeh in kleine rechthoekige blokjes.
  3. Verhit een wokpan met kokosolie en bak de tempeh 2 minuten op middelhoog vuur.
  4. Voeg de garam masala, komijnpoeder, paprikapoeder, chilipoeder, zout en peper toe aan de tempeh. Bak 3 minuten op middelhoog vuur. Leg de tempehblokjes op een bord.
  5. Snijd de uien in halve ringen en snijd de knoflook fijn.
  6. Verhit nogmaals de wokpan met kokosolie en fruit de ui en knoflook.
  7. Snijd ondertussen de gekookte aardappels en de vleestomaat in kleine blokjes.
  8. Stop de ontdooide diepvriesspinazie in de pan samen met de aardappelstukjes en stukjes vleestomaat. Bak 5 minuten mee.
  9. Voeg een flinke scheut kokosrijstmelk, garam masala, kurkuma, komijnpoeder, citroensap, zout en peper toe. Roer door elkaar.
  10. Voeg de blokjes tempeh toe en laat het geheel zachtjes sudderen, zodat alle smaken kunnen trekken.
  11. Niet kruidig genoeg? Voeg meer kruiden toe.
  12. Schep de rijst in een kom en schep het spinazie-tempehmengsel over de rijst.

Heb je het recept gebakken? Maak een foto, zet op Instagram en tag @thisisjoan1. Dat vind ik onwijs leuk!

Ken jij een Indiaas gerecht met spinazie?

Liefs,

Lysanne

Liever iets anders met spinazie? Maak deze Finse spinaziepannenkoeken van speltmeel!

Leave a Reply

Required fields are marked*