Recepten, Vleesvervangers

Glutenvrije falafel uit de oven

Glutenvrije falafel uit de oven

Trakteer me op een pita met falafel en je hoort me niet meer! I swear. Dit is de lekkerste vegetarische junkfood. Nou ja, junkfood kun je het niet echt noemen, want een broodje falafel is gezond als je een groentevulling gebruikt en met zelfgemaakte hummus topped. Deze glutenvrije falafel uit de oven is makkelijk te maken en perfect op een hete zomerdag in het park.

Glutenvrije falafel uit de oven

Je wilt niets anders eten als je eenmaal in aanraking komt met de Midden-Oosterse keuken. Ik dan in ieder geval. Falafel is zo’n geweldig recept uit het Midden-Oosten. De balletjes zijn van kikkererwten met diverse kruiden gemaakt en worden daarna gefrituurd. Het schijnt dat falafel is bedacht door de Kopten (christelijke Egyptenaren) als vleesvervanger in de vastentijd (Lust ik wel, z.j.). Goede uitvinding in ieder geval, want ze zijn super lekker en voedzaam!

Glutenvrije falafel uit de oven

Deze glutenvrije falafel uit de oven is een gezondere versie, omdat de balletjes niet worden gefrituurd. Daarnaast heb ik ze in sesamzaad gerold, zodat ze glutenvrij zijn! Je kunt eventueel nog een ei aan de ingrediënten toevoegen om de balletjes beter te laten plakken. De falafel is dan niet meer vegan. Vergeet geen sla, pita/wrap en hummus! Dan heb je een super lekkere maaltijd. Ik zeg komt u maar!

Recept

Voor 12 á 16 falafelballetjes
Oventijd: 15 á 20 minuten
Ovenstand: 200 graden Celsius (heteluchtoven)
Nodig: staafmixer of foodprocessor

Ingrediënten

  • 1 blik kikkererwten (200 gram)
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1,5 eetlepel bruine tahin
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 theelepels komijnpoeder
  • 1 eetlepel korianderpoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel kurkuma
  • snufje chilipoeder
  • zout en peper
  • citroensap
  • beetje water
  • sesamzaad

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven op 200 graden Celsius (heteluchtoven). Leg een bakpapiertje op een bakplaat.
  2. Laat het blik kikkererwten uitlekken.
  3. Verwijder de schillen van de ui en de knoflook. Snijd de ui in kleinere stukken.
  4. Stop de kikkererwten in de foodprocessor, samen met de ui, knoflook, tahin, olijfolie, komijnpoeder, korianderpoeder, paprikapoeder, kurkuma, chilipoeder, zout, peper, citroensap en een beetje water.
  5. Mix alle ingrediënten tot een smeuïg geheel. Het moet niet te nat of te droog zijn.
  6. Voeg eventueel meer kruiden naar smaak toe.
  7. Strooi een laag sesamzaad op een groot plat bord.
  8. Pak een eetlepel van het mengsel en draai een balletje tussen je handen.
  9. Rol het balletje voorzichtig door het sesamzaad, zodat alle kanten zijn bedekt.
  10. Leg de falafel op de bakplaat.
  11. Herhaal stap 8 t/m 10 totdat al het mengsel op is.
  12. Bak de glutenvrije falafel uit de oven 15 á 20 minuten in het midden van de oven.
  13. Serveer direct met bijvoorbeeld pita of een wrap.

Heb je het recept gemaakt? Maak een foto, zet op Instagram en tag @thisisjoan1. Dat vind ik onwijs leuk!

Maak jij je eigen falafel of koop je de balletjes in de supermarkt?

Liefs,

Lysanne

Liever falafel eten buitenshuis? Ga dan naar Hummus in Delft!

2 Comments

  1. Liefde voor falafel! Dit recept sla ik gelijk op nu. Ik heb zelf altijd het verse falafel deeg van de AH. Dan moet je er zelf nog burgertjes of balletjes van maken. Heb het nog nooit zelf gedaan, maar dat staat zeker wel op de planning hihi. Dit recept komt dus goed van pas!

    1. Ik heb ook eens dat falafeldeeg van de Appie gebruikt. Ik vond het niet zo lekker. Ik had nog extra kruiden gebruikt, maar het werd niets. Haha. Zelfgemaakt is echt het lekkerste!

Leave a Reply

Required fields are marked*