Brood, Recepten

Vegan bataattipiirakkat met kaneel en speltbloem

Vegan bataattipiirakkat met kaneel en speltbloem

Het lekkerste Finse gerecht? Dat zijn riisipiirakkat natuurlijk! Dat zijn roggetaartjes gevuld met rijst. Er bestaan ook varianten met aardappelpuree, bietjes en worteltjes. Daarom leek het me een leuke uitdaging om ze te vullen met zoete aardappel. Zo ontstonden deze vegan bataattipiirakkat met kaneel en speltbloem. Bataatti betekent overigens zoete aardappel, oftewel bataat in het Fins.

Vegan bataattipiirakkat met kaneel en speltbloem

Vergis je alleen niet in de Finse taal, want oh my… wat is dat moeilijk om te leren! Het lijkt niet op het Engels en al helemaal niet op het Nederlands. Dus het is lastig om woorden te onthouden. Ik leer Finse woordjes door ezelsbruggetjes te maken. Zo kan ik de maanden onthouden door aan een koe te denken. Klinkt apart, maar het werkt wel. Zo is de maand januari in het Fins tammikuu. Ik kan dit woord onthouden door te denken aan een tamme koe in januari. Tadaaam ezelsbruggetje! Februari is helmikuu: een koe met een helm op in februari. En blijven oefenen helpt ook! Ik begin off topic te raken ;).

Vegan bataattipiirakkat met kaneel en speltbloem

Deze vegan bataattipiirakkat zijn een verrassende variant op de riisipiirakkat die ik eerder heb gemaakt. De taartjes smaken zoet en zijn lekker bij een kom soep. Je kunt kokosolie op de taartjes smeren met een beetje zout of gewoon au naturel eten. Ik vind ze geslaagd, hoewel ze nog niet zijn goedgekeurd door de federatie van Finse vriendjes. Anyway, maak ze gewoon eens! ;)

Recept

Voor 16 taartjes
Kooktijd: 15 minuten
Oventijd: 20 minuten
Ovenstand: 220 graden Celsius (heteluchtoven)
Nodig: pan en deegroller

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 1,5 kopje volkoren roggemeel
  • 1 kopje speltbloem + extra
  • 3/4 kopje water + extra
  • 1 eetlepel gesmolten kokosolie
  • 1 theelepel zeezout

Voor de vulling

  • 1 kilo zoete aardappel
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 2 á 3 eetlepels ongezoete amandelmelk
  • 3 eetlepels kokosolie
  • snufje zout
  • optioneel: 1 eetlepel kokosbloesemsuiker

Bereidingswijze

  1. Meng in een kom het volkoren roggemeel, speltbloem, water, kokosolie en zout.
  2. Bestuif het werkblad met speltbloem en kneed het deeg tot een soepel en elastisch deeg. Te nat? Voeg speltbloem toe. Te droog? Voeg water toe.
  3. Laat het deeg 1 uur afgedekt rusten in de koelkast.
  4. Schil ondertussen de zoete aardappels en snijd in plakken van 1 cm dikte.
  5. Kook de aardappels 15 minuten gaar in heet water of totdat ze zacht zijn.
  6. Giet het water af en pureer de aardappels.
  7. Meng de kaneel, ongezoete amandelmelk, kokosolie, snufje zout en eventueel het suiker door de puree. Laat afkoelen.
  8. Verwarm de oven op 220 graden Celsius (heteluchtoven) en bekleed 2 bakplaten met bakpapier.
  9. Bestuif het werkblad met speltbloem en verdeel het deeg in 16 stukken. Leg afgedekt weg, want anders droogt het uit.
  10. Maak je handen licht nat en kneed een stukje deeg door.
  11. Rol het deeg uit tot een ovale lap die niet te dun is.
  12. Spreid 3 eetlepels zoete aardappelpuree over het deeg en laat daarbij 1 cm van de rand vrij.
  13. Knijp de randen bij elkaar, zodat er een ovaal taartje ontstaat (zie foto’s).
  14. Leg het taartje op de bakplaat en herhaal stap 9 t/m 14.
  15. Bak de vegan bataattipiirakkat met kaneel en speltbloem 15 á 20 minuten in het midden van de oven.
  16. Laat afkoelen op een rooster.

Heb je het recept gebakken? Maak een foto, zet op Instagram en tag @thisisjoan1. Dat vind ik onwijs leuk!

Wat vind jij van deze variatie op de Finse riisipiirakkat?

Liefs,

Lysanne

Liever een ander Fins recept maken? Dan maak je deze spinazie pannenkoeken!

2 Comments

  1. Hmm dit lijkt me zo lekker! Bijzonder recept :) En die ezelsbruggetjes haha, geweldig!

    1. Ze zijn super lekker! Die met rijst zijn nóg lekkerder ;)

Leave a Reply

Required fields are marked*