Recepten, Taart/cake

Glutenvrije osawacake met vlierbloesemsiroop

Glutenvrije osawacake met vlierbloesemsiroop

Osawaaaa. Het klinkt als een Japanse vechtkunst. Dat is het niet! Osawa is een cake gemaakt van rijst, noten en zaden. Deze lekkernij is een combinatie van brood, cake en koek. Ik maakte een glutenvrije osawacake met vlierbloesemsiroop van Delftse vlierbloesem!

Glutenvrije osawacake met vlierbloesemsiroop

Osawa is dus geen Japanse vechtkunst. De cake is namelijk vernoemd naar George Ohsawa. Hij was de grondlegger van het macrobiotisch dieet. Dit dieet zou er voor zorgen dat de Yin en Yang van voedsel in balans blijven (Bender, 2014). Tijdens dit dieet eet je volkoren granen, groente, peulvruchten, miso, zeewieren en gefermenteerd voedsel (Kushi, Blauer & Esko, 2004). Eigenlijk bijna alles wat je als vegetariër nodig hebt! Ik mis alleen nog de chocolade ;).

Glutenvrije osawacake met vlierbloesemsiroop

Het dieet (ik zelf liever levensstijl) van Ohsawa is voornamelijk gebaseerd op volkoren granen, zoals rijst. Dat klopt bij deze cake, want hij bestaat voor het grootste gedeelte uit rijst. Daarnaast heb ik gebruik gemaakt van vlierbloesemsiroop van Delftse Waren. De siroop is gemaakt van wildgeplukte Delfste vlierbloesem. Is dat niet gaaf?! Ik vind het altijd leuk om ambachtelijke merken te gebruiken. Goed. Deze osawacake is super lekker met een flinke laag pindakaas. Je kunt het eten als ontbijt of tussendoortje. De cake is vegan en glutenvrij. Niet alle ingrediënten in huis? Je kunt bijna alles vervangen!

Recept

Voor één cake
Ovenstand: 180 graden Celsius (heteluchtoven)
Oventijd: 45 minuten
Nodig: koekenpan en kleine bakblik

Ingrediënten

  • 3 vijgen
  • 30 gram rozijnen
  • 30 gram goij bessen
  • 30 gram krenten
  • 30 gram hazelnoten
  • 30 gram walnoten
  • kokosolie
  • 150 gram gekookte zilvervliesrijst
  • 60 gram boekweitmeel
  • 50 gram havermout
  • 1,5 theelepel kaneel
  • 1/2 theelepel gemberpoeder
  • 1/2 theelepel psylliumvezels
  • snufje zout
  • 50 milliliter vlierbloesemsiroop
  • 60 milliliter ongezoete amandelmelk

Topping

  • zonnebloempitten
  • geraspte kokos

Bereidingswijze

  1. Snijd de vijgen in kleine stukjes. Week de vijgenstukjes samen met de rozijnen, goij bessen en krenten 15 minuten in warm water.
  2. Rooster ondertussen de hazelnoten en walnoten goudbruin in een koekenpan. Laat afkoelen op een bord.
  3. Verwarm de oven op 180 graden Celsius (heteluchtoven). Vet een kleine rechthoekige bakblik in met kokosolie en leg er bakpapier in.
  4. Meng in een kom de zilvervliesrijst, boekweitmeel, havermout, kaneel, gemberpoeder, psylliumvezels en zout.
  5. Voeg het gedroogd fruit en de noten toe aan de andere ingrediënten en meng door elkaar.
  6. Roer de vlierbloesemsiroop en ongezoete amandelmelk door de droge ingrediënten tot een ietwat nattig deeg.
  7. Stort het deeg in de bakblik en strooi de zonnebloempitten en de gerapste kokos op het deeg. Druk met een vork goed aan.
  8. Bak de glutenvrije osawacake met vlierbloesemsiroop 45 minuten in het midden van de oven of totdat de cake goudbruin kleurt.
  9. Laat afkoelen op een rooster.

Heb je het recept gebakken? Maak een foto, zet op Instagram en tag @thisisjoan1. Dat vind ik onwijs leuk!

Heb jij ooit gehoord van osawacake?

Liefs,

Lysanne

Liever op de Hollandse tour? Dan zijn deze spelt speculaasjes de moeite waard!

Leave a Reply

Required fields are marked*