Hoofdgerecht, Recepten

Glutenvrije spinaziequiche met rozijnen

Glutenvrije spinaziequiche met rozijnen

Wanneer je een broodbakkende moeder hebt, vind je bijzondere meelsoorten in de kast. Te denken over kikkererwtenmeel of teffmeel. Dan vind ik experimenteren met zulke meelsoorten super leuk! Daar rolde deze glutenvrije spinaziequiche met rozijnen uit. Een slanke quiche, want hij bevat geen room!

Glutenvrije spinaziequiche met rozijnen

Toen ik een jaar geleden een dagje bij mijn vriend ging slapen, maakten we wel eens linzensoep met spinazietaartjes. De bladerdeegtaartjes vulden we met spinazie, rozijnen en feta. Ze waren heel lekker, maar elke keer werd ik misselijk van het bladerdeeg. Ik denk hoogstwaarschijnlijk omdat het deeg veel boter bevat. Ik kan sowieso niet zo goed tegen vet eten. Dus we maakten maar geen spinazietaartjes meer. Zonde!

Glutenvrije spinaziequiche met rozijnen

Van de week had ik opeens zin in die spinazietaartjes. Daarom maakte ik deze glutenvrije spinaziequiche met rozijnen, zonder de feta (ik eet geen kaas). In plaats van bladerdeeg gebruikte ik mijn eigen glutenvrije bodem van vier soorten meel. Je kunt glutenvrije meelsoorten beter met elkaar mengen om een gekke smaak te voorkomen. De psylliumvezels zorgen ervoor dat het deeg bij elkaar blijft. Gelukkig viel de quiche in de smaak bij het testpanel. Mijn ouders dus ;). Ik had de ene helft met feta gemaakt, dus dat kun je ook doen als je wel kaas eet.

Recept

Voor één quiche
Ovenstand: 180 graden en 200 graden Celsius (heteluchtoven)
Oventijd: 40 minuten
Nodig: springvorm van 25 cm doorsnede, bakbonen en een koekenpan

Ingrediënten

Bodem

  • kokosolie
  • 50 gram kikkererwtenmeel
  • 50 gram teffmeel
  • 50 gram boekweitmeel
  • 50 gram rijstemeel
  • 1/2 eetlepel psylliumvezels
  • 60 milliliter ongezoete amandelmelk
  • 1 ei

Vulling

  • handje rozijnen
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • olijfolie
  • 300 gram gewassen verse spinazie
  • zout en peper
  • 3 eieren
  • hand snoeptomaten
  • optioneel: zonnebloempitten

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven op 180 graden Celsius (heteluchtoven). Vet de springvorm in en leg bakpapier op de bodem.
  2. Week de rozijnen 15 minuten in heet water.
  3. Meng in een kom de kikkererwtenmeel, teffmeel, boekweitmeel, rijstemeel en psylliumvezels.
  4. Voeg de ongezoete amandelmelk en het ei toe en kneed tot een mooi deeg. Te nat? Voeg meer meel toe. Te droog? Voeg meer amandelmelk toe.
  5. Bekleed de springvorm met het deeg en maak een lage rand. Prik met een vork gaten in het deeg.
  6. Kreukel bakpapier en leg dit op het deeg. Stort de bakbonen op het bakpapier, zodat de gehele bodem is bedekt.
  7. Bak de glutenvrije bodem 10 minuten in het midden van de oven.
  8. Maak ondertussen de vulling door de ui en knoflook te snipperen en kort te bakken in olijfolie.
  9. Voeg daarna de spinazie toe en laat dit slinken. Voeg de rozijnen toe en breng op smaak met zout en peper.
  10. Verhoog de oventemperatuur naar 200 graden Celsius (heteluchtoven).
  11. Haal de bodem uit de oven, verwijder de bakbonen en het bakpapier en vul de quiche met het spinaziemengsel.
  12. Klopt de eieren en schenk het mengsel voorzichtig over de spinazie. Verdeel gelijkmatig.
  13. Snijd de snoeptomaten door de helft en leg deze over de vulling.
  14. Bak de glutenvrije spinaziequiche met rozijnen ongeveer 30 minuten in het midden van de oven of totdat de vulling goudbruin kleurt.
  15. Serveer direct met een lekkere salade. Strooi eventueel zonnebloempitten op de quiche.

Heb je het recept gemaakt? Maak een foto, zet op Instagram en tag @thisisjoan1. Dat vind ik onwijs leuk!

Wat is jouw favoriete quiche?

Liefs,

Lysanne

Geen zin in quiche? Probeer dan eens vegan saag paneer met tempeh.

6 Comments

  1. Ahh, liefde voor spinaziequiche en pijnboompitten. Ziet er héérlijk uit!
    Je doet me er trouwens aan denken dat ik m’n springvorm nog nooit gebruikt heb – hoewel ik hem al heb sinds m’n vriend en ik eind 2014 zijn gaan samenwonen. Mooi serviesje heb je. :-)

    1. Dankjewel! Oeps, dan is het tijd om de springvorm te gaan gebruiken, haha! Het servies is van Royal Albert :)

  2. Het klinkt erg interessant.. Ik weet niet zo goed wat ik er nou van moet vinden haha. Misschien maar eens proberen.

    1. De quiche is echt heel lekker! Het proberen waard ;). Ach, ieder z’n smaak!

  3. Ziet er heerlijk uit! Heb je ook tips wat je met kokosmeel kunt doen? Ik heb nog een hele voorraad, maar ik krijg het niet echt op haha. :)

    1. Dankjewel Lianne! Dat is een goede vraag! Ik zou er bounty’s mee maken! Ik denk dat kokosmeel daar ideaal voor is. Of een kokostaart misschien? Let wel op dat je een bindmiddel nodig hebt, anders valt de taart uit elkaar. En je hebt meer vocht nodig dan gewoon meel, want kokos neemt meer vocht op. Succes!

Leave a Reply

Required fields are marked*