Ontbijt, Recepten

Appeltaart baked oats met kaneel en rozijnen

Appeltaart baked oats met kaneel en rozijnen

Havermout en ik gaan door één deur. Letterlijk als ik met een kom de keuken uit loop (sorry, flauw grapje). Ik eet het vrijwel elke dag! In het najaar maak ik vaak baked oats. Dat is een soort van havermoutpap uit de oven. Ik had zo’n zin in baked oats dat ik mijn best bekeken recept van mijn vorige blog opnieuw maakte: appeltaart baked oats met kaneel en rozijnen. Met een flinke klodder sojayoghurt.

Appeltaart baked oats met kaneel en rozijnen

Havermout is gemaakt van haver. Deze grassoort is eeuwenoud. Letterlijk. Haver wordt al sinds 7000 voor Christus geteeld. Heel veel mensen hebben dus al een kom havermout gegeten voordat jij dat hebt gedaan. De witte haversoort is het bekendst. Er bestaan echter meer varianten: wilde, gele en zwarte haver. In Engeland wordt ‘naakte’ haver geteeld: er zit geen kafje om de korrel (Rasbak, 2017).

Havermout is ideaal voor mij om te eten, omdat ik het goed kan verdragen. Deze grassoort bevat namelijk van nature geen gluten. Als je glutengevoelig bent of coeliakie hebt, kun je echter niet zomaar elk merk havermout eten. Waarom? Vaak komt haver tijdens de oogst, transport of bewerkingsproces in aanraking met glutenhoudende graansoorten, zoals tarwe of spelt (Glutenvrij, 2016). Hierdoor kan er niet worden gegarandeerd dat het bordje havermoutpap die jij wilt maken glutenvrij is. Dat is balen, want voor een pakje ‘gewone’ havermout betaal je de belachelijke lage prijs van 0,39 euro. Voor een zak glutenvrije havermout leg je al gauw zo’n twee euro neer. Jammer, maar het is logisch dat zo’n zak duurder is. Bij glutenvrije haver moet er meer rekening worden gehouden dat dit niet in aanraking komt met graan.

Appeltaart baked oats met kaneel en rozijnen

Deze appeltaart baked oats met kaneel en rozijnen is mijn favoriete recept voor baked oats. Ik bedoel: hallo, appeltaart als ontbijt. Ik zou wel elke dag taart als ontbijt willen! Gelukkig hoef je je niet schuldig te voelen na een flink stuk, want deze appeltaart is gezond. Maar vooral heuuul erg lekker! Hop, de keuken in jij!

Recept

Voor 3 á 4 personen
Oventijd: 35 minuten
Ovenstand: 200 graden Celsius (heteluchtoven)
Nodig: kleine ovenschaal

Ingrediënten

  • kokosolie
  • 100 gram havermout
  • 1 eetlepel lijnzaad
  • 250 ml ongezoete amandelmelk
  • 1 kleine appel
  • 1/2 banaan
  • klein handje blauwe rozijnen
  • klein handje gele rozijnen
  • 1 theelepel kaneel
  • 2 eetlepels kokossnippers
  • 1/4 theelepel psylliumvezels
  • snufje zout
  • optioneel: handje cashewnoten

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven op 200 graden Celsius. Vet de ovenschaal in met kokosolie.
  2. Meng de havermout met het lijnzaad en schenk de ongezoete amandelmelk erbij. Laat dit weken.
  3. Snijd ondertussen de appel en banaan in kleine stukken.
  4. Meng de stukjes appel en banaan door het havermoutbeslag, samen met de rozijnen, kaneel, kokossnippers, psylliumvezels en zout.
  5. Giet het beslag in de ovenschaal.
  6. Verdeel eventueel de cashewnoten over het beslag en druk ze aan.
  7. Bak de appeltaart baked oats met kaneel en rozijnen 35 minuten in het midden van de oven.
  8. Laat afkoelen in de schaal of serveer direct met ongezoete sojayoghurt, hennepzaad en gehakte noten.

Heb je het recept gebakken? Maak een foto, zet op Instagram en tag @thisisjoan1. Dat vind ik onwijs leuk!

Wat is jouw favoriete ontbijt?

Liefs,

Lysanne

Ja, dag, ik wil geen appeltaart! Maak dan deze soja ontbijttaart met roggebrood. Koekenbakker. Euh, taartenbakker!

2 Comments

  1. Waaaa dat ziet er zo lekker uit!!

Leave a Reply

Required fields are marked*