Pompoentaart wordt meestal hartig gegeten. Maar wist je dat pompoen ook heel lekker is in een zoete taart? Zoals in deze glutenvrije pompoentaart. De bodem maak je met gedroogde abrikozen en walnoten. Kom, laten we samen dit gezonde pompoentaart recept gaan maken! Ook vertel ik je meer over Halloween en waren dit feest bij pompoenen hoort.

Pompoenen horen bij Halloween

Pompoentaart wordt vaak gegeten tijdens Halloween. Niet alleen door die fantastische oranje kleur. Maar ook omdat pompoenen en Halloween bij elkaar horen. Daarom wil ik je graag wat vertellen over de geschiedenis van Halloween.

De herkomst van pompoenen

Na 31 oktober, de laatste dag van de Keltische kalender, was het bij de Kelten tijd voor een rustdag. De oogst was binnen en dus tijd voor een nieuw jaar. Daarnaast betekende dit feest voor hen de dag dat geesten probeerden levende lichamen over te nemen. Om de geesten te weren, droegen de Kelten maskers. Dit is een best vreemde sage, vind je niet?

Halloween: een traditie in de VS

Halloween is in de Verenigde Staten onwijs populair. Vandaar die vele films over Halloween. ;) Daar werd het griezelfeest populair door de komst van Ierse en Schotse immigranten. Zij namen in de negentiende eeuw Halloween mee naar de VS. Kinderen gingen (en gaan nog steeds) langs de deuren voor de welbekende trick or treat.

Halloween in Nederland

In Nederland is Halloween ook al van de grond gekomen. Het feest is nog niet zo populair als in de VS, maar je kunt tegenwoordig veel halloweenspullen kopen. De Lidl en Xenos hebben bijvoorbeeld elk jaar een aantal producten in hun schappen liggen. Betekent dit het eind van Sint-Maarten? Ik durf het niet te zeggen, maar de laatste paar jaar heb ik geen kinderen meer aan de deur gehad.

Hoe maak je pompoentaart?

Pompoentaart maak je door eerst pompoenpuree te maken. Vervolgens maak je de bodem en de vulling, en bak je de taart op lage temperatuur in de oven.

Glutenvrije pompoentaart maken

Voor onderstaande glutenvrije pompoentaart heb ik pompoenpuree gemaakt met een pompoen uit mijn opa’s tuin. Het duurt even om zelf puree te maken. Helaas kun je nog geen pompoenpuree in de Nederlandse winkel kopen. Daarom maak ik altijd veel pompoenpuree en vries het in. Zo heb ik altijd een voorraadje. Plus je kunt de puree ook gebruiken om pompoensoep mee te maken! Kom, we gaan gezonde pompoentaart maken!

Let op: Dit recept is nog niet vegan. Ik ben alle recepten aan het herbakken om er zeker van te zijn dat de hoeveelheden kloppen. Check hier alle vegan ei-vervangers.

Pompoentaart recept

Glutenvrije pompoentaart | Recept

Vier de herfst met deze heerlijke glutenvrije pompoentaart. Met een bodem van abrikozen en walnoten!
Voorbereiding10 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Oventijd1 uur 12 minuten
Totale tijd1 uur 52 minuten
GangFeest,Koek
KeukenAmerikaans,Glutenvrij
Trefwoordglutenvrij,herfstgerecht,pompoen,tarwevrij
Aantal1 taart

Benodigdheden

  • keukenmesje
  • springvorm van 22 cm doorsnede
  • bakpapier
  • foodprocessor
  • vork

Ingrediënten

Bodem

  • 50 gram gedroogde abrikozen
  • kokosolie om in te vetten
  • 50 gram rozijnen
  • 45 gram havermout
  • 55 gram gierstmeel (of ander glutenvrij meel)
  • 30 gram walnoten
  • 1 eetlepel kokosbloesemsuiker
  • 2 eetlepels gesmolten kokosolie
  • 1 ½ eetlepel water
  • optioneel: 5 steviadruppels

Vulling

  • 600 gram pompoenpuree
  • 2 (chiazaad-)eieren
  • 3 theelepels gierstmeel
  • 2 eetlepels gesmolten kokosolie
  • 2 eetlepels kokosbloesemsuiker
  • 1 ½ theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1 ½ theelepel kaneel
  • 1 ½ theelepel psylliumvezels
  • optioneel: 10 steviadruppels

Bereidingswijze

  • Snijd de gedroogde abrikozen in kleine stukjes en laat dit 10 minuten weken in heet water.
  • Verwarm ondertussen de oven op 180℃ (boven- en onderwarmte). Vet ook de springvorm in met kokosolie en leg bakpapier op de bodem.
  • Mix voor de bodem de stukjes abrikozen, rozijnen, havermout, gierstmeel, walnoten, kokosbloesemsuiker, gesmolten kokosolie, water en eventueel de steviadruppels tot een deegbal in de foodprocessor. Te droog? Voeg dat meer water toe. Te nat? Voeg dan meer gierstmeel toe.
  • Bekleed de bodem van de springvorm met het deeg en prik er gaten in met een vork.
  • Bak de bodem 7 minuten in het midden van de oven.
  • Mix ondertussen voor de vulling de pompoenpuree, (chiazaad-)eieren, gierstmeel, gesmolten kokosolie, kokosbloesemsuiker, gemberpoeder, psylliumvezels, vanille extract, kaneel en eventueel de steviadruppels tot een smeuïg geheel in de foodprocessor.
  • Haal de bodem uit de oven en verlaag de temperatuur naar 160℃ (heteluchtoven).
  • Schenk de vulling in de springvorm en bak de glutenvrije pompoentaart met abrikozen en walnoten 1 uur en 5 minuten in het midden van de oven of totdat de bovenkant goudbruin kleurt.
  • Laat de pompoentaart afkoelen op een rooster.

Meer recepten met pompoen

Vind jij pompoen ook zo lekker? Dan moet je zeker deze recepten eens maken:

Wat voor pompoentaart eet jij graag?


Reacties

2 reacties op “Recept: Glutenvrije pompoentaart”

  1. Wauw deze pompoentaart ziet er echt heerlijk uit! Jammer dat ik hem niet vanuit mijn scherm kan eten ?

    1. Hihi! Dankjewel :) De taart is helaas al op, want anders had ik een stuk gebracht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel je mening. Beoordeel het recept!