Recepten, Spreads/dips, Uit de oude doos

Baba ganoush met donkere sesampasta

Baba ganoush met donkere sesampasta

Af en toe hoor ik uit mijn omgeving dat ze het jammer vinden dat de recepten van mijn oude blog niet meer te vinden zijn. Dus ik heb de oude doos opengetrokken om de leukste recepten te herintroduceren! Zoals deze baba ganoush met donkere sesampasta: een lekkere vegan dip voor in een pitabroodje!

Baba ganoush met donkere sesampasta

Baba ganoush is gemaakt voor verwende vaders. Say what? Baba betekent namelijk papa en ganoush verwend (What Mom Would Cook, 2014). Wat hebben verwende vaders te maken met deze dip? Een oud verhaal uit het Midden-Oosten vertelt ons dat een meisje een aubergine voor haar vader pureerde, omdat hij te oud was om hem ‘gewoon zo’ op te eten. Dit had ik dus nooit verwacht achter baba ganoush! Interessant vind je niet?

Baba ganoush met donkere sesampasta

Nu hoor ik de baba ganoush experts zeggen: ”Dip? Dip?” Baba ganoush is dus helemaal geen dip. Officieel gezien is het een salade. Mmm… Ik vind het er niet uitzien als een salade, maar echt als een dip. Ach, als het maar lekker is! En dat is deze baba ganoush met donkere sesampasta zeker! Het is super eenvoudig om te maken en fantastisch lekker in een pitabroodje met sla en falafel. Of je kunt het op je brood smeren met wat worteltjes erop. Hup, de keuken in en maken deze dip (euh, salade)!

Recept

Voor één grote kom
Ovenstand: 200 graden Celcius (heteluchtoven)
Oventijd: 30 minuten
Nodig: foodprocessor

Ingrediënten

  • 1 aubergine
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel donkere sesampasta (tahin)
  • 1 eetlepel extra vierge olijfolie
  • citroensap
  • zout en peper
  • optioneel: paprikapoeder

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven op 200 graden Celsius (heteluchtoven). Leg bakpapier op een bakplaat.
  2. Laat de aubergine 30 minuten zacht worden in het midden van de oven. Draai halverwege om.
  3. Haal de aubergine uit de oven en laat deze 10 minuten afkoelen.
  4. Verwijder de steel en de schil van de aubergine.
  5. Pureer de aubergine, knoflook, donkere sesampasta, olijfolie, citroensap, zout en peper in de foodprocessor.
  6. Serveer direct met eventueel paprikapoeder.

Heb je het recept gemaakt? Maak een foto, zet op Instagram en tag @thisisjoan1. Dat vind ik onwijs leuk!

Ken jij nog meer dipjes uit het Midden-Oosten?

Liefs,

Lysanne

Wil je liever hummus maken? Ga dan dit recept van basic hummus nu maken!

4 Comments

  1. Wat een leuk verhaal! Ik hou zo erg van baba ganoush :)

    1. Jaa! Baba ganoush is zo lekker!

  2. Heerlijk! Ik was nooit fan van aubergine, maar na het bereiden en eten van baba ganoush ben ik dat nu wel!

    1. Dat is fijn! Als je probeert een groente of fruit anders te bereiden kan het vaak heel lekker uitpakken!

Leave a Reply

Required fields are marked*