Koekjes, Recepten, Uit de oude doos

Glutenvrije kruidnoten van boekweitmeel en kokossuiker

Glutenvrije kruidnoten van boekweitmeel en kokossuiker

Kruidnoten? Nee, tarwe. Witte chocolade kruidnoten? Nee, tarwe. Speltkruidnoten. Nee, 10% tarwe. Glutenvrije kruidnoten. Nee, te duur. Leuk hoor al die lekkernijen voor Sint, maar overal zit tarwe in. Zelfs in de ‘speltkruidnoten’! En de glutenvrije variant? Voor een minuscuul zakje betaal je de hoofdprijs. Dus ik haalde een recept uit de oude doos: glutenvrije kruidnoten van boekweitmeel en kokossuiker. NB: ze zijn ook vegan!

Glutenvrije kruidnoten van boekweitmeel en kokossuiker

Hoe erg kun je me verleiden in de supermarkt met speculaas, pepernoten, knetterchocolade en schoenletters? Nou erg dus. Ik was in de verleiding gebracht door de speltkruidnoten en daarom wilde ik een zak kopen. In mijn gedachte dacht ik al aan een bakje kruidnoten onder het genot van een kopje thee, totdat ik abrupt uit de droom werd gerukt door het woord ‘tarwe’ op de achterkant van de verpakking. Damn. Het zou verboden moeten worden om iets spelt te noemen, terwijl er ook een deel tarwe in zit.

Glutenvrije kruidnoten van boekweitmeel en kokossuiker

Ik ging mooi niet met de pakken neerzitten. Ik hopte de keuken in en maakte mijn eigen gezondere kruidnoten! Bovendien zijn zelfgemaakte kruidnoten veel lekkerder dan die uit de supermarkt. En al helemaal met de lekkerste speculaaskruiden in de wereld: die van drogisterij Van der Pigge in Haarlem.

Heb je niet alle glutenvrije meelsoorten in huis? No problemo. Gebruik dan een andere soort. Ik raad wel aan om verschillende soorten te mengen, want dan komen de lekkerste kruidnoten uit de oven rollen.

Recept

Voor één bakplaat
Ovenstand: 180 graden Celsius (heteluchtoven)
Oventijd: 15 minuten
Nodig: kom en bakplaat

Ingrediënten

  • 45 gram boekweitmeel
  • 45 gram teffmeel
  • 45 gram rijstmeel
  • 30 gram kokosbloesemsuiker
  • 2,5 eetlepel speculaaskruiden
  • snufje zout
  • 2 eetlepels gesmolten kokosolie
  • 4 á 5 eetlepels ongezoete amandelmelk
  • optioneel: 2 druppels stevia

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven op 180 graden Celsius (heteluchtoven). Leg bakpapier op een bakplaat.
  2. Meng het boekweitmeel, teffmeel, rijstmeel, kokosbloesemsuiker, speculaaskruiden en zout in een kom.
  3. Voeg de gesmolten kokosolie, 4 eetlepels amandelmelk en eventueel de steviadruppels toe en kneed de ingrediënten met je handen tot een deeg.
  4. Te droog? Voeg meer amandelmelk toe. Te nat? Voeg meer glutenvrij meel toe.
  5. Draai kleine balletjes van het deeg en druk voorzichtig iets platter op de bakplaat.
  6. Bak de glutenvrije kruidnoten van boekweitmeel en kokossuiker 15 minuten in het midden van de oven of totdat ze licht goudbruin zijn.
  7. Laat afkoelen op een rooster.

Heb je het recept gebakken? Maak een foto, zet op Instagram en tag @thisisjoan1. Dat vind ik onwijs leuk!

Wat eet jij het liefst als Sint in het land is?

Liefs,

Lysanne

Mag je wel gluten? Probeer dan deze vegan spelt kruidnoten met zelfgemaakte speculaaskruiden.

Leave a Reply

Required fields are marked*