Recepten, Vleesvervangers

Vegan pulled pork met zelfgemaakte BBQ-saus

Vegan pulled pork met zelfgemaakte BBQ-saus

Als je mij zou vertellen dat je een vleesvervanger met fruit kan maken, zou ik je hebben aangekeken of je van een andere planeet kwam. Biep. Maar het kan dus wel. Namelijk met jackfruit. Jack wie? Ik had er ook nog nooit van gehoord totdat ik deze vegan pulled pork met zelfgemaakte BBQ-saus had gemaakt. Ik ben om!

Vegan pulled pork met zelfgemaakte BBQ-saus

Jackfruit is een exotische vrucht, ook wel nangka genoemd. Vandaar dat jackfruit niet een-twee-drie in de supermarkt is te vinden zoals appels. Jackfruit vindt haar oorsprong in India, maar wordt ook in de oosterse keuken gebruikt. Geloof het of niet, maar een vrucht kan wel een meter worden. Alsjemenou! Dat is een joekel van een (jack)fruit. Daarnaast kan de vrucht tot wel 500 zaden bevatten. En dat is veel!

Jackfruit bestaat in twee soorten: geel en groen. De gele variant smaakt zoet en wordt bijvoorbeeld verwerkt in toetjes. De groene variant is onrijp en is dus perfect voor pulled pork. Bovendien heeft groene jackfruit een taaie structuur, waardoor het lijkt op ‘echte’ pulled pork. Let in de toko dus op dat je groene jackfruit koopt en niet gele jackfruit.

Vegan pulled pork met zelfgemaakte BBQ-saus

In eerste instantie had ik nog niet eerder van pulled pork gehoord, dus ik had geen idee of een vegan versie met jackfruit lekker zou zijn. Nou ik ben om! Wat is lekker dit op een broodje! Ik had bijna de hele schaal in mijn eentje opgegeten. Oeps. Dat krijg je ervan als je iets lekkers maakt.

Recept

Voor 3 á 4 personen
Ovenstand: 200 graden Celcius
Oventijd: 35 minuten
Nodig: koekenpan en steelpan

Ingrediënten

Pulled pork

  • 1 blik groen jackfruit
  • 1/2 grote ui
  • 1 teentje knoflook
  • olijfolie
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1/2 theelepel gerookt paprikapoeder
  • snufje chilipoeder
  • zout en peper
  • 125 milliliter water
  • 1/2 groente bouillonblokje (zonder gistextract)

BBQ-saus

  • 1/2 grote ui
  • 1 teentje knoflook
  • olijfolie
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • 1/2 eetlepel Franse mosterd
  • 1 eetlepel kokosbloesemsuiker
  • 50 milliliter water
  • citroensap
  • zout en peper
  • 4 eetlepels ketchup
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 theelepel paprikapoeder

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven op 200 graden Celsius (heteluchtoven). Leg bakpapier op een bakplaat.
  2. Snijd de harde puntjes van het jackfruit en trek het vruchtvlees los, zodat er pulled pork ontstaat.
  3. Snijd de halve ui en het teentje knoflook in kleine stukken.
  4. Fruit de ui en knoflook in de olijfolie en voeg daarna het jackfruit toe.
  5. Meng na twee minuten het paprikapoeder, komijnpoeder, gerookt paprikapoeder, chilipoeder, zout en peper door het jackfruit mengsel. Laat dit even meebakken.
  6. Voeg dan het water en het halve bouillonblokje toe en wacht tot al het water is opgenomen. Voeg eventueel meer water toe als dit nodig is.
  7. Verdeel het jackfruit mengsel over de bakplaat en bak dit 15 minuten in het midden van de oven.
  8. Maak ondertussen de BBQ-saus door eerst de andere helft van de ui te snipperen en het teentje knoflook in kleine stukken te snijden.
  9. Fruit de ui en knoflook in de steelpan en voeg daarna de witte wijnazijn, Franse mosterd, kokosbloesemsuiker, water, citroensap, zout en peper toe. Laat dit 30 minuten pruttelen op het laagste vuur. Roer regelmatig door.
  10. Meng de ketchup, sojasaus en paprikapoeder door het mengsel.
  11. Schep de BBQ-saus door de pulled pork. Bak de vegan pulled pork met zelfgemaakte BBQ-saus 15 á 20 minuten in het midden van de oven.
  12. Serveer direct op een broodje of laat het afkoelen voor een salade.

Heb je het recept gebakken? Maak een foto, zet op Instagram en tag @thisisjoan1. Dat vind ik onwijs leuk!

Heb jij wel eens gehoord van jackfruit?

Liefs,

Lysanne

Maak ook eens een andere vleesvervanger. Bijvoorbeeld glutenvrije falafel!

Leave a Reply

Required fields are marked*