Review, Vegetarisch

Fair trade Khoisan zout van Amanprana

Amanprana Khoisan zout

Zout is zout. Ja, logisch. Maar wist je dat er veel verschillende soorten zijn? Keukenzout, Keltisch of Himalaya zout. Maar één soort is zo bijzonder, die springt er uit: Khoisan zout van Amanprana. Oftwel: fleur de sel. Dit zout komt uit Zuid-Afrika en wordt op een fair trade wijze gewonnen. Dit mooie potje heeft een prachtig verhaal die ik graag met je deel!*

Amanprana Khoisan zout

Zout is zout. Ja dat is logisch. En je hebt het nodig. Niet in grote hoeveelheden, want het maximum ligt op 6 gram per dag. Dat lijkt veel, maar je zit er zo aan. Zeker als je instantvoeding eet, zoals diepvriespizza’s en soep uit blik. Maar als je al die pakjes en zakjes niet eet kun je met een gerust hart af en toe zout gebruiken. Maar welke soort kies je dan? Kies je voor keukenzout met jodium, Keltisch of Himalaya zout? Er zijn zo veel verschillende soorten! Een bijzondere soort is Khoisan zout van Amanprana.

Amanprana Khoisan zout

Zout van Moeder Natuur

Khoisan is niet zo maar zout. Het is echt heel bijzonder. Zeker als je het verhaal er achter hoort. Het Khoisan zout van Amanprana komt uit Velddrif, een klein stadje in Zuid-Afrika. Daar gaat het zout via een ondergrondse barrière naar een meer. Door schelpbedden, zand en kalksteen wordt het zoute water op een natuurlijke wijze gefilterd. Hoe cool is dat! Gewoon door Moeder Natuur zelf. Het zoute water wordt uit het meer gehaald en kristalliseert door verdamping. En zo krijgt men Khoisan zout. Slechts 5% van de zoutoogst wordt uiteindelijk Khoisan zout. Hoe kan dat? Als het een warme zomer is in Zuid-Afrika en er staat een lichte bries, dan kristalliseert het zout op het wateroppervlakte. Voordat dit zinkt wordt het handmatig (!) uit het water gehaald. Moet je nagaan hoe bijzonder Khoisan zout dus is.

Amanprana Khoisan zout

Fair zout, fair loon

Er zit dus een prachtig verhaal achter dit mooie potje Khoisan fleur de sel. Maar ook het bedrijf waar Amanprana haar zout van importeert is helemaal fair trade. Bij Khoisan Salt Trading werken 13 vaste fulltimers en krijgen een goed loon. Daar komen tijdens de oogst nog 10 vakantiewerkers bij. Een Fair Trade fonds betaalt het schoolgeld van de kinderen van de fulltime werkers en investeert in educatie op het gebied van veiligheid, gezondheid en omgang met collega’s. Als ik dit hoor, word ik al helemaal blij. Dat er achter zo’n potje zout een prachtverhaal zit. Dit geeft mij nóg meer motivatie om iets goeds voor de wereld te doen. En de smaak van het zout? Het heeft een mooie volle smaak en daardoor heb je maar een klein beetje nodig.

Conclusie

Ik vind Khoisan zout een prachtig product, in een mooi potje, met een prachtig verhaal!

Het Khoisan zout van Amanprana is te koop in de webshop van Amanprana vanaf 13,95 euro.

Ben jij bekend met Khoisan zout? Of gebruik je gewoon keukenzout?

Liefs,

Lysanne

*Gesponsord

Lees ook eens mijn review over Amanprana’s Adapto Botanico-mix

Tags: ,

3 Comments

 1. Pascal Pichon

  Beste Lysanne,
  Ik heb met veel interesse uw verhaal over het Khoisan fleur de sel gelezen. Helaas is achter de mooie verhaal van Amanprana om hun producten te promoten, een andere trieste verhaal om de producten van de concurrentie, ik noem keltisch zeezout (grof zout en fleur de sel) maar ook Himalaya zout, zwart te maken met oneerlijke (des)informatie via verschillende media’s te publiceren. Als importeur van Keltisch zeezout heeft dit verhaal een zeer negatieve impact over onze product(en) gebracht en ik vind het belangrijk om ook de mensen (consument maar ook bloggers) de juiste en vooral eerlijke informatie te geven. Hieronder kunt u dus twee links vinden met extra informatie en ons weerwoord op de beweringen van Amanprana over Keltisch zeezout:
  http://www.keltischzeezout.com/media/weerwoord-op-de-beweringen-van-bart-maes-over-keltisch-zeezout/
  https://www.ahealthylife.nl/labonderzoek-bevestigt-definitief-geen-radioactiviteit-in-keltisch-zeezout/
  Mvg
  Pascal

  1. Beste Pascal,

   Dank voor je reactie. Ik vind het heel belangrijk om beide kanten van het verhaal te horen. Ik heb de twee artikelen met veel interesse gelezen.
   Daarom heb ik je reactie ook toegelaten op mijn blog, zodat de lezers beiden kanten van het verhaal kunnen lezen.

   Groetjes,

   Lysanne

   1. Pascal

    Bedankt Lysanne.
    Mvg
    Pascal

Leave a Reply

Required fields are marked*