Brood, Recepten

Bananenbrood met plantaardige proteine

Bananenbrood met plantaardige proteine

Vorige week beweerde ik dat bananenbrood zó 2015 was. Euhm, ja. Daar kom ik op terug. Want eigenlijk is het mijn favoriete brood. Je maakt me helemaal gelukkig met een snee bananenbrood en een flinke laag notenpasta. Mijn favoriete versie? Bananenbrood met plantaardige proteine. Met dit ingrediënt krijgt het brood een ouderwets tintje!

Bananenbrood met plantaardige proteine

Dat ingrediënt is speculaaskruiden. Iedereen kent wel die lekkere speculaasjes die je in de thee kunt dopen. Hoe vaak het mij is overkomen dat het koekje afbrak en in de thee drijfde…

Speculaaskruiden

In speculaasjes zitten ook speculaaskruiden Maar wat zijn dat? Speculaaskruiden heten ook wel koekkruiden en bestaan uit een specerijenmengsel van kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemon en witte peper.

Vanaf de 17de eeuw nam de VOC specerijen mee naar Nederland en werd speculaaskruiden gebruikt door bakkers. Er schijnt echter een verhaal te zijn dat de Romeinen al wisten van speculaaskruiden. Maar of dat waar is? Wie weet!

Bananenbrood met plantaardige proteine

Geur van bananenbrood

Het hele huis rook naar speculaaskruiden en bananenbrood nadat ik het brood uit de oven haalde. Ik was aan het watertanden om een stukje te proeven. Helaas moest ik wachten totdat het bananenbrood was afgekoeld. Maar wachten wordt beloond! Ik sneed een grote plak af, smeerde er notenpasta op en, en, en… het smaakte super lekker!

Dit eiwitrijke brood is ideaal voor fanatieke (vegetarische) sporters die graag plantaardige proteine gebruiken. In dit recept maak ik gebruik van soja protein flakes van Body & Fit.

Recept

Voor 1 brood
Oventijd: 40 minuten
Ovenstand: 180 graden Celsius (onder- en bovenwarmte)
Nodig: handmixer

Ingrediënten

  • 30 gram gehakte en ontpitte dadels
  • 100 gram speltmeel
  • 25 gram speltbloem
  • 25 gram rijstproteine poeder
  • 25 gram grofgehakte walnoten
  • 2 eetlepels geraspte kokos
  • 2 eetlepels zonnebloempitten
  • 1 eetlepel pompoenpitten
  • 1 eetlepel lijnzaad
  • 1 eetlepel cacao nibs
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • 1 theelepel speculaaskruiden
  • snufje zout
  • 2 overrijpe bananen
  • 3 (biologische) eieren
  • 1 theelepel vanille extract
  • optioneel: 50 gram geplette soja flakes
  • optioneel: 5 steviadruppels
  • kokosolie om in te vetten

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven op 180 graden Celsius (onder- en bovenwarmte). Vet een brood- of cakevorm in met kokosolie en leg er bakpapier in.
  2. Week de dadels 15 minuten in warm water, zodat ze zacht worden.
  3. Meng in een grote kom het speltmeel, speltbloem, rijstproteine poeder, grofgehakte walnoten, geraspte kokos, zonnebloempitten, pompoenpitten, lijnzaad, cacao nibs, bakpoeder, speculaaskruiden, zout en eventueel de soja flakes.
  4. Prak in een andere kom de bananen met een vork en voeg de eieren, vanille extract en geweekte dadels toe.
  5. Schenk de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten en mix tot een luchtig beslag.
  6. Giet het beslag in de brood- of cakevorm en bak het bananenbrood met plantaardige proteine 40 á 45 minuten in het midden van de oven.
  7. Haal het brood voorzichtig uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.

Heb je het recept gemaakt? Maak een foto en tag @thisisjoan1 op Instagram. Dat vind ik onwijs leuk!

Wat is jouw favoriete versie van bananenbrood?

Liefs,

Lysanne

Maak ook eens deze appel gembercake met sinaasappel.

Tags: ,

Leave a Reply

Required fields are marked*