Review

Glutenvrij brood van Happy Bakers

Glutenvrij brood van Happy Bakers

Een tosti eten als je niet tegen gluten kunt? Dacht het niet. Wentelteefjes bij het ontbijt kun je al helemaal op je buik schrijven. Gelukkig is er een uitkomst. Glutenvrij brood van Happy Bakers. Met vier soorten glutenvrij brood kun je weer genieten van brood. Alleen dan zonder de gluten. Als tarwegevoelige wilde ik het glutenvrij brood van Happy Bakers wel uitproberen! Maar of ik er heel blij van word?*

Glutenvrij brood van Happy Bakers

Happy Bakers is een ware uitkomst voor mensen met een glutenintolerantie (coeliakie) of glutenallergie. Voordat ik de broden van Happy Bakers verder uitlicht ga ik eerst de intolerantie en allergie belichten. Waarom kun je als je glutenintolerant bent geen brood eten? Dat komt doordat het eitwit in graan, bijvoorbeeld tarwe, rogge en spelt, het darmslijmvlies beschadigt. Hierdoor ontstaan verschillende klachten zoals buikpijn, diarree of obstipatie (Dokter Online, z.j.). Als gevolg is dat schadelijk voor je gezondheid. Een glutenallergie is net even iets anders. Je bent overgevoelig voor gluten en er ontstaan vage klachten die voor iedereen verschilt, zoals vermoeidheid of rode builtjes op je armen. En je weet vaak niet waarom je die klachten hebt. Dus de beste remedie is om te stoppen met het eten van glutenhoudende granen. Dat betekent dat je geen ‘gewoon’ brood, koekjes, crackers etc. meer kan eten en op zoek moet naar alternatieven.

Glutenvrij brood van Happy Bakers

Versgebakken glutenvrij brood

Gelukkig komt Happy Bakers met vier soorten glutenvrij brood: wit, bruin en twee soorten meerzaden. Voor ieder wat wils. Elk brood wordt aangeleverd in een plastic verpakking, wat je ook wel vaker ziet bij afbakbroodjes. Het enige wat je hoeft te doen is het brood af te bakken en te laten afkoelen op een rooster. Wat een gemak voor de mens! Ideaal als je 40 uur in de week werkt en wilt genieten van een boterhammetje voor lunch. Bovendien komt de korst knapperig uit de oven. Yes! Dit krijg ik dus bijna niet voor elkaar als ik zelf glutenvrij brood bak. Ook het hele huis rook naar versgebakken brood. Yum!

Glutenvrij brood van Happy Bakers

‘Gewoon’ brood

Maar hoe zit het met de ingrediënten? Ingrediënten wit brood: water, TARWEzetmeel (glutenvrij), olijfolie, zetmeel, suiker, vlozaadvezel, gist, inuline, bakkerszout, azijn, verdikkingsmiddel(E464, E412), antiklontermiddel(E170), conserveermiddel (E223) (Happy Bakers, z.j.).

Het brood bevat geen rare voedingsmiddelen voor een ‘gewoon’ brood. Ik denk bijna dezelfde ingrediënten als een tarwebrood uit de supermarkt. Ik vraag me echter af of glutenvrij tarwezetmeel wel echt verdraagzaam is voor mensen met een glutenintolerantie. Wie heeft het antwoord? Goed. Misschien moet ik maar eens het brood gaan uitproberen en dan mijn oordeel vellen. Het brood snijd makkelijk. Hoewel ik bij één brood super grote gaten heb, waardoor het in elkaar stort. Die kan ik dus niet meenemen voor onderweg. De smaak? Ik weet nou niet of ik er heel blij van word. Het witte brood vind ik nergens naar smaken, maar de donker meerzaden vind ik dan wel weer prima ‘gewoon’ brood. Daarnaast zijn de broden heel erg droog. Daar moet dus nog wel wat aan worden verbeterd. Je kunt dus het beste de boterhammen roosteren of er wentelteefjes mee maken om ze ‘sappiger’ te maken. Conclusie: dit glutenvrij brood van Happy Bakers is een uitkomst voor drukke mensen die niet zo kritisch zijn op wat ze eten. En ik begrijp helemaal dat je graag weer eens een boterham met pindakaas wilt eten als je niet tegen gluten kunt! Maar persoonlijk vind ik het brood niets voor mij. Ik ben zelfgebakken brood gewend en dan wil je niets anders ;).

Glutenvrij brood van Happy Bakers kun je online bestellen op de website vanaf 4,19 euro per brood.

Eet jij een glutenvrije boterham of ga je liever voor ‘gewoon’ brood?

Liefs,

Lysanne

*Gesponsord

Wil je liever je eigen brood bakken? Dan moet je zeker dit volkoren speltbrood met zaden bakken. Het is alleen niet glutenvrij.

Leave a Reply

Required fields are marked*