Glutenvrij brood van Happy Bakers

20 januari 2017 0 Door Lysanne

Happy Bakers' glutenvrij brood

Een tosti eten als je niet tegen gluten kunt? Dacht het niet. Wentelteefjes bij het ontbijt mag je al helemaal op je buik schrijven. Gelukkig is er een uitkomst: Happy Bakers’ glutenvrij brood. Als tarwegevoelige testte ik vier soorten uit. Wil je weten hoe het brood smaakt? In deze blogpost vertel ik je wat ik ervan vind. Maar of ik er heel blij van word?*

Happy Bakers’ glutenvrij brood

Happy Bakers is een ware uitkomst voor mensen met een glutenintolerantie (coeliakie) of glutenallergie. Voordat ik de broden van Happy Bakers verder uitlicht, is het van belang om te weten wat een glutenintoleratie of glutenallergie is.

Glutenintolerant

Als je glutenintolerant bent, kun je niet alle soorten brood eten. Dat komt doordat het graan in brood eitwitten bevat die het darmslijmvlies beschadigen. Hierdoor ontstaan verschillende klachten zoals buikpijn, diarree of obstipatie (Dokter Online, z.j.). Dit kan schadelijk voor je gezondheid zijn als je vaak wordt blootgesteld aan granen, terwijl je lichaam er niet tegen bestand is.

Glutenallergie

Glutenallergie is anders dan glutenintolerant. Je bent overgevoelig voor gluten, waardoor vage klachten ontstaan. Deze klachten verschillen per persoon, zoals vermoeidheid, rode builtjes op je armen of de welbekende buikpijn. Vaak weet je niet waarom die klachten ontstaan. De beste remedie is dan om te stoppen met glutenhoudende granen, zoals tarwe en spelt. Dat betekent dat je geen ‘gewoon’ brood, koekjes, crackers, et cetera kunt eten, en op zoek moet naar alternatieven. Daar is glutenvrij brood een voorbeeld van.

Happy Bakers' glutenvrij brood

Versgebakken glutenvrij brood

Gelukkig komen er steeds meer glutenvrije broden op de markt waar je uit kunt kiezen. Zoals Happy Bakers. Op dit moment heeft zij vier soorten glutenvrij brood in haar assortiment: wit, bruin en twee soorten meerzaden.

Elk brood wordt aangeleverd in een plastic verpakking, wat je vaker ziet bij afbakbroodjes. Het enige wat je hoeft te doen is het brood afbakken en laten afkoelen op een rooster. Na het bakken krijgt het brood een super knapperige korst. Dat is dus echt een pre voor mij, want ik houd van knapperig brood. Daarnaast gaat het hele huis naar brood ruiken. Hoe fijn wil je het hebben?

Happy Bakers' glutenvrij brood

Glutenvrije ingrediënten

Natuurlijk is het van belang om de ingrediënten onder de loep te nemen. Ik wil namelijk weten wat ik eet. Laten we kijken naar de ingrediënten van het witte brood: water, TARWEzetmeel (glutenvrij), olijfolie, zetmeel, suiker, vlozaadvezel, gist, inuline, bakkerszout, azijn, verdikkingsmiddel(E464, E412), antiklontermiddel(E170), conserveermiddel (E223) (Happy Bakers, z.j.).

Het witte brood bevat geen rare voedingsmiddelen voor een ‘gewoon’ brood. Ik denk bijna dezelfde ingrediënten als een tarwebrood uit de supermarkt. Ik vraag me echter af of glutenvrij tarwezetmeel wel echt verdraagzaam is voor mensen met een glutenintolerantie. Wie heeft het antwoord? Laat het me weten.

Structuur en smaak

Tijd om het brood te testen! Ik snijd eenvoudig sneetjes van het glutenvrije brood. Helaas zat er bij een brood een enorm gat in het midden, waardoor ik het brood sloopte. Deze kon ik niet meer meenemen voor onderweg. Die gingen in het broodrooster. Daarnaast vind ik de broden vrij droog aanvoelen. Dit is niet heel aangenaam in je mond. Ik raad je aan om het brood te roosteren of er wentelteefjes mee te maken. Dan komen de sneetjes tot hun recht.

Ten slotte weet ik niet of ik nou heel blij van de smaak word. Het witte brood vind ik nergens naar smaken. Het lijkt wel gebakken lucht. Sorry, maar ik ben eerlijk. Het donker meerzadenbrood vind ik echter prima ‘gewoon’ brood. Hier kan ik wel een flinke klodder pindakaas op smeren.

Conclusie

Happy Bakers’ glutenvrij brood is een uitkomst voor drukke mensen die niet zo kritisch zijn op wat ze eten. Ik begrijp helemaal dat je graag weer eens een boterham met pindakaas wilt eten als je niet tegen gluten kunt. Persoonlijk vind ik het brood niets voor mij. Ik ben zelfgebakken brood gewend en dan wil je niets anders ;).

Wil jij Happy Bakers’ glutenvrij brood wel eten? Bestel het brood online op de website vanaf 4,19 euro per brood.

Eet jij een glutenvrije boterham of ga je liever voor ‘gewoon’ brood?

Liefs,

Lysanne

*Gesponsord

Wil je liever je eigen brood bakken? Dan moet je zeker dit volkoren speltbrood met zaden bakken. Het is alleen niet glutenvrij.