Lekker theeleuten: spelt bananenbrood met speculaaskruiden

Gezond spelt bananenbrood met speculaaskruiden

Dit spelt bananenbrood is mijn favoriete bananenbrood recept. Het geheim? Goede ingrediënten én speculaaskruiden. Smeer er een laag pindakaas over en je hoort me niet meer. Ben je nieuwsgierig naar het recept? Mooi! We gaan hem vandaag namelijk samen bakken.

Wat zijn speculaaskruiden?

Speculaaskruiden heten ook wel koekkruiden en bestaan uit een specerijenmengsel van kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemon en witte peper.

Het verhaal gaat dat de Romeinen al wisten wat speculaaskruiden waren.

Waar komen speculaaskruiden vandaan?

Speculaaskruiden komen uit de 17de eeuw. De VOC nam de specerijen, waarmee speculaaskruiden werd gemaakt, mee naar Nederland. Eenmaal thuis werden de kruiden gebruikt door bakkers.

Er schijnt een verhaal te zijn dat de Romeinen al wisten van speculaaskruiden. Maar of dat waar is? Wie weet!

Gezond spelt bananenbrood met speculaaskruiden

Een huis vol speculaaslucht

Om je nog even enthousiast te maken: na het bakken, rook het hele huis naar speculaaskruiden. Ik stond te trappelen om een flink stuk af te snijden, maar helaas moet je altijd even wachten totdat brood is afgekoeld. Anders snijd je het stuk. Maar wachten wordt beloond! Met een dikke laag noten pasta, was ik helemaal gelukkig met dit spelt bananenbrood.

Heb je geen eiwitpoeder of proteïneflakes in huis? Laat ze dan uit het bananenbroodrecept.

Zelf spelt bananenbrood maken

In onderstaande recept heb ik plantaardige eiwitpoeder en soja proteïneflakes van Body & Fit gebruikt om het spelt bananenbrood extra voedzaam te maken. Heb je dit niet in huis? Geen probleem. Je kunt het eiwitpoeder vervangen door meel en de flakes weglaten. Laten we gaan bakken!

Let op: Dit recept is nog niet vegan. Ik ben alle recepten aan het herbakken om er zeker van te zijn dat de hoeveelheden kloppen. Check hier alle vegan ei-vervangers.


Gezond bananenbrood recept

Spelt bananenbrood met speculaaskruiden

Dit spelt bananenbrood met speculaaskruiden is eenvoudig te bakken. In 40 minuten rolt dit heerlijke brood/cake uit je oven.
Voorbereiding5 min
Bereidingstijd30 min
Oventijd40 min
Totale tijd1 uur 15 min
GangTussendoortje
KeukenVegan,Whole foods
Trefwoordbrood
Aantal1

Benodigdheden

  • handmixer

Ingrediënten

  • 30 gram gehakte dadels
  • 100 gram speltmeel
  • 25 gram speltbloem
  • 25 gram rijstproteïnepoeder
  • 25 gram grofgehakte walnoten
  • 2 eetlepels geraspte kokos
  • 2 eetlepels zonnebloempitten
  • 1 eetlepel pompoenpitten
  • 1 eetlepel lijnzaad
  • 1 eetlepel cacao nibs
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • 1 theelepel speculaaskruiden
  • snufje zout
  • 2 overrijpe bananen
  • 3 (lijnzaad-)eieren
  • 1 theelepel vanille extract
  • 50 gram optioneel: sojaflakes
  • 5 druppels optioneel: stevia
  • kokosolie om in te vetten

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven op 180 ºC (onder- en bovenwarmte). Vet een brood- of cakevorm in met kokosolie en leg er bakpapier in.
  • Week de dadels 15 minuten in warm water, zodat ze zacht worden.
  • Meng vervolgens in een grote kom het speltmeel, speltbloem, rijstproteine poeder, grofgehakte walnoten, geraspte kokos, zonnebloempitten, pompoenpitten, lijnzaad, cacao nibs, bakpoeder, speculaaskruiden, zout en eventueel de soja flakes.
  • Prak dan in een andere kom de bananen met een vork en voeg de (lijnzaad-)eieren, vanille extract en geweekte dadels toe.
  • Schenk daarna de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten en mix tot een luchtig beslag.
  • Giet het beslag in de brood- of cakevorm en bak het spelt bananenbrood 40 á 45 minuten in het midden van de oven.
  • Haal ten slotte het spelt bananenbrood met speculaaskruiden voorzichtig uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.

Meer recepten met bananen

Dol op banaan? Probeer dan deze andere recepten:

Deel je creatie met jouw vrienden! Maak een foto, zet op Instagram en tag @thisisjoan1.

Wat is jouw favoriete versie van bananenbrood?

Liefs,

Lysanne

Comments

    1. Post
      Author
      Lysanne

      Hoi Carine,

      Dankjewel voor je vraag. Ik leg je graag het verschil uit tussen speltmeel en speltbloem. Speltmeel is volkoren en kun je vergelijken met tarwemeel. Hier zitten de vliesjes van de korrel in, waardoor speltmeel veel vezels bevat. Je kunt er bijvoorbeeld bruin brood mee bakken. Speltbloem is te vergelijken met tarwebloem. Hierin zijn de vliesjes verwijderd, zodat je alleen witte bloem overhoudt. Met bloem bak je bijvoorbeeld wit brood.

      Ik hoop dat dit duidelijk voor je is. Anders moet je het even aangeven!

      Groetjes,

      Lysanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *