Heerlijk spelt bananenbrood met speculaaskruiden

Bananenbrood is een van de betere tussendoortjes. Ik smeer er altijd een flinke laag pindakaas over. Mijn favoriete versie? Spelt bananenbrood met speculaaskruiden. Ben je nieuwsgierig naar het recept? Mooi, want je vindt het hier. En ik vertel je meer over speculaaskruiden.

Wat zijn speculaaskruiden?

Speculaaskruiden heten ook wel koekkruiden en bestaan uit een specerijenmengsel van kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemon en witte peper.

Het verhaal gaat dat de Romeinen al wisten wat speculaaskruiden waren.

Waar komen speculaaskruiden vandaan?

Speculaaskruiden komen uit de 17de eeuw. De VOC nam de specerijen, waarmee speculaaskruiden werd gemaakt, mee naar Nederland. Eenmaal thuis werden de kruiden gebruikt door bakkers.

Er schijnt een verhaal te zijn dat de Romeinen al wisten van speculaaskruiden. Maar of dat waar is? Wie weet!

Spelt bananenbrood met speculaaskruiden

Een huis vol speculaaslucht

Om je nog even enthousiast te maken: na het bakken, rook het hele huis naar speculaaskruiden. Ik stond te trappelen om een flink stuk af te snijden, maar helaas moet je altijd even wachten totdat brood is afgekoeld. Anders snijd je het stuk. Maar wachten wordt beloond! Met een dikke laag noten pasta, was ik helemaal gelukkig met dit spelt bananenbrood.

Heb je geen eiwitpoeder of proteïneflakes in huis? Laat ze dan uit het bananenbroodrecept.

Zelf spelt bananenbrood maken

In onderstaande recept heb ik plantaardige eiwitpoeder en soja proteïneflakes van Body & Fit gebruikt om het spelt bananenbrood extra voedzaam te maken. Heb je dit niet in huis? Geen probleem. Je kunt het eiwitpoeder vervangen door meel en de flakes weglaten. Laten we gaan bakken!


Recept

Spelt bananenbrood met speculaaskruiden

Dit spelt bananenbrood met speculaaskruiden is eenvoudig te bakken. In 40 minuten rolt dit heerlijke brood/cake uit je oven.
Voorbereiding5 min
Bereidingstijd30 min
Oventijd40 min
Totale tijd1 uur 15 min
GangTussendoortje
KeukenVegan,Whole foods
Trefwoordbrood
Aantal1

Benodigdheden

  • handmixer

Ingrediënten

  • 30 gram gehakte dadels
  • 100 gram speltmeel
  • 25 gram speltbloem
  • 25 gram rijstproteïnepoeder
  • 25 gram grofgehakte walnoten
  • 2 eetlepels geraspte kokos
  • 2 eetlepels zonnebloempitten
  • 1 eetlepel pompoenpitten
  • 1 eetlepel lijnzaad
  • 1 eetlepel cacao nibs
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • 1 theelepel speculaaskruiden
  • snufje zout
  • 2 overrijpe bananen
  • 3 (lijnzaad-)eieren
  • 1 theelepel vanille extract
  • 50 gram optioneel: sojaflakes
  • 5 druppels optioneel: stevia
  • kokosolie om in te vetten

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven op 180 ºC (onder- en bovenwarmte). Vet een brood- of cakevorm in met kokosolie en leg er bakpapier in.
  • Week de dadels 15 minuten in warm water, zodat ze zacht worden.
  • Meng vervolgens in een grote kom het speltmeel, speltbloem, rijstproteine poeder, grofgehakte walnoten, geraspte kokos, zonnebloempitten, pompoenpitten, lijnzaad, cacao nibs, bakpoeder, speculaaskruiden, zout en eventueel de soja flakes.
  • Prak dan in een andere kom de bananen met een vork en voeg de (lijnzaad-)eieren, vanille extract en geweekte dadels toe.
  • Schenk daarna de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten en mix tot een luchtig beslag.
  • Giet het beslag in de brood- of cakevorm en bak het spelt bananenbrood 40 á 45 minuten in het midden van de oven.
  • Haal ten slotte het spelt bananenbrood met speculaaskruiden voorzichtig uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.

Deel je creatie met ons! Maak een foto, zet op Instagram en gebruik #thisisbaking. Of tag @thisisjoan1.

Wat is jouw favoriete versie van bananenbrood?

Liefs,

Lysanne

Iets anders bakken dan dit spelt bananenbrood met speculaaskruiden? Maak ook eens deze appel gembercake met sinaasappel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *