Home » Recept: Spelt bananenbrood met speculaaskruiden

Recept: Spelt bananenbrood met speculaaskruiden

Gezond spelt bananenbrood met speculaaskruiden

Bananenbrood is een lekker baksel die je op elk moment van de dag kunt eten. Als ontbijt, als tussendoortje of voor bij de koffie als toetje. Wil jij bananenbrood bakken? In dit artikel vind je een recept voor spelt bananenbrood met speculaaskruiden.

Spelt bananenbrood maken

Na het bakken van dit spelt bananenbrood met speculaaskruiden, hing er een mix van bananen- en speculaaslucht door het huis. Nadat het brood was afgekoeld, sneed ik een dik plak af en smeerde er pindakaas op. Mmm. Benieuwd naar het recept geworden? Laten we beginnen.

Let op: Dit recept is nog niet vegan. Ik ben alle recepten aan het herbakken om er zeker van te zijn dat de hoeveelheden kloppen. Check hier alle vegan ei-vervangers.

Recept voor spelt bananenbrood met speculaaskruiden

Ingrediënten

  • 30 gram gehakte dadels
  • 100 gram speltmeel
  • 50 gram speltbloem
  • 25 gram grofgehakte walnoten
  • 2 eetlepels geraspte kokos
  • 2 eetlepels zonnebloempitten
  • 1 eetlepel pompoenpitten
  • 1 eetlepel lijnzaad
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • 1 theelepel speculaaskruiden
  • snufje zout
  • 2 overrijpe bananen
  • 3 (lijnzaad-)eieren
  • 1 theelepel vanille extract
  • kokosolie om in te vetten

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven op 180 ºC (boven- en onderwarmte). Vet een brood- of cakevorm in met kokosolie en leg er bakpapier in.
  2. Week de dadels 15 minuten in warm water, zodat ze zacht worden.
  3. Meng vervolgens in een grote kom het speltmeel, speltbloem, grofgehakte walnoten, geraspte kokos, zonnebloempitten, pompoenpitten, lijnzaad, bakpoeder, speculaaskruiden en zout.
  4. Prak dan in een andere kom de bananen met een vork en voeg de (lijnzaad-)eieren, vanille extract en geweekte dadels toe.
  5. Schenk daarna de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten en mix tot een luchtig beslag.
  6. Giet het beslag in de brood- of cakevorm en bak het spelt bananenbrood 40 á 45 minuten in het midden van de oven.
  7. Haal ten slotte het spelt bananenbrood met speculaaskruiden voorzichtig uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.

Meer vegan cake

Vond je dit recept geslaagd? Probeer dan eens van mijn andere vegan cakerecepten. Bijvoorbeeld:

Heb je dit spelt bananenbrood met speculaaskruiden gebakken? Laat weten wat je ervan vindt in een reactie!

Liefs,

Lysanne

2 gedachten over “Recept: Spelt bananenbrood met speculaaskruiden”

  1. Garsbeke Carine

    Beste Lysanne,
    Mag ik misschien eens weten wat het verschil is tussen speltmeel en spelt bloem?
    Dank voor je antwoord
    groetjes carine

    1. Hoi Carine,

      Dankjewel voor je vraag. Ik leg je graag het verschil uit tussen speltmeel en speltbloem. Speltmeel is volkoren en kun je vergelijken met tarwemeel. Hier zitten de vliesjes van de korrel in, waardoor speltmeel veel vezels bevat. Je kunt er bijvoorbeeld bruin brood mee bakken. Speltbloem is te vergelijken met tarwebloem. Hierin zijn de vliesjes verwijderd, zodat je alleen witte bloem overhoudt. Met bloem bak je bijvoorbeeld wit brood.

      Ik hoop dat dit duidelijk voor je is. Anders moet je het even aangeven!

      Groetjes,

      Lysanne

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven