Spelt bananenbrood met speculaaskruiden

6 januari 2017 0 Door Lysanne

Spelt bananenbrood met speculaaskruiden

Vorige week beweerde ik dat bananenbrood zó 2015 was. Euhm, ja. Daar kom ik op terug. Want eigenlijk is het mijn favoriete brood. Je maakt me helemaal gelukkig met een snee bananenbrood en een flinke laag notenpasta. Mijn favoriete versie? Spelt bananenbrood met speculaaskruiden. In dit artikel vind je het recept voor het bananenbrood en vertel ik je wat speculaaskruiden zijn en waar ze vandaan komen. 

Wat zijn speculaaskruiden?

In speculaasjes zitten ook speculaaskruiden Maar wat zijn dat? Speculaaskruiden heten ook wel koekkruiden en bestaan uit een specerijenmengsel van kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemon en witte peper.

Waar komen speculaaskruiden vandaan?

Vanaf de 17de eeuw nam de VOC specerijen mee naar Nederland en werd speculaaskruiden gebruikt door bakkers. Er schijnt echter een verhaal te zijn dat de Romeinen al wisten van speculaaskruiden. Maar of dat waar is? Wie weet!

Spelt bananenbrood met speculaaskruiden

De geur van spelt bananenbrood

Het hele huis rook naar speculaaskruiden en bananenbrood nadat ik het brood uit de oven haalde. Ik was aan het watertanden om een stukje te proeven. Helaas moest ik wachten totdat het bananenbrood was afgekoeld. Maar wachten wordt beloond! Ik sneed een grote plak af, smeerde er notenpasta op en het smaakte superlekker!

Dit bananenbrood heb ik met naast spelt en speculaaskruiden ook met plantaardige proteïne gemaakt. In dit recept maak ik gebruik van soja protein flakes van Body & Fit. Heb je deze niet in huis? Je kunt de protein flakes ook weglaten.

Recept voor spelt bananenbrood met speculaaskruiden

Voor 1 brood
Oventijd: 40 minuten
Ovenstand: 180 graden Celsius (onder- en bovenwarmte)
Nodig: handmixer

Ingrediënten

  • 30 gram gehakte en ontpitte dadels
  • 100 gram speltmeel
  • 25 gram speltbloem
  • 25 gram rijstproteine poeder
  • 25 gram grofgehakte walnoten
  • 2 eetlepels geraspte kokos
  • 2 eetlepels zonnebloempitten
  • 1 eetlepel pompoenpitten
  • 1 eetlepel lijnzaad
  • 1 eetlepel cacao nibs
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • 1 theelepel speculaaskruiden
  • snufje zout
  • 2 overrijpe bananen
  • 3 (biologische) eieren
  • 1 theelepel vanille extract
  • optioneel: 50 gram geplette soja flakes
  • optioneel: 5 steviadruppels
  • kokosolie om in te vetten

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven op 180 graden Celsius (onder- en bovenwarmte). Vet een brood- of cakevorm in met kokosolie en leg er bakpapier in.
  2. Week de dadels 15 minuten in warm water, zodat ze zacht worden.
  3. Meng vervolgens in een grote kom het speltmeel, speltbloem, rijstproteine poeder, grofgehakte walnoten, geraspte kokos, zonnebloempitten, pompoenpitten, lijnzaad, cacao nibs, bakpoeder, speculaaskruiden, zout en eventueel de soja flakes.
  4. Prak dan in een andere kom de bananen met een vork en voeg de eieren, vanille extract en geweekte dadels toe.
  5. Schenk daarna de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten en mix tot een luchtig beslag.
  6. Giet het beslag in de brood- of cakevorm en bak het spelt bananenbrood 40 á 45 minuten in het midden van de oven.
  7. Haal ten slotte het spelt bananenbrood met speculaaskruiden voorzichtig uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.

Deel je creatie met ons! Maak een foto, zet op Instagram en gebruik #thisisbaking. Of tag @thisisjoan1.

Wat is jouw favoriete versie van bananenbrood?

Liefs,

Lysanne

Iets anders bakken dan dit spelt bananenbrood met speculaaskruiden? Maak ook eens deze appel gembercake met sinaasappel.