Vegan ontbijttaart met dadels en roggebrood

16 januari 2017 2 Door Lysanne

Vegan ontbijttaart

Elk ontbijt zie ik als een feestje. Met een goed ontbijt begin je de dag goed vol energie. En hoe kan dat beter dan met een flink stuk vegan ontbijttaart? Nou, niet. Deze gezonde ontbijttaart is gemaakt met dadels en Fries roggebrood. En je kunt er guilt free van snoepen. Pak jij de bordjes? In dit artikel vind je het recept en vertel ik je meer over roggebrood. 

Verschillende soorten roggebrood

Deze vegan ontbijttaart maakte ik met Fries roggebrood. Maar wist je dat er veel meer soorten roggebrood bestaan? Bijvoorbeeld Fins en Duits roggebrood. In beiden landen is deze broodsoort erg populair. In Finland at ik donker, zwaar roggebrood en in Duitsland de ietwat bittere pumpernickel. De pumpernickel is afkomstig uit de streek Westfalen en is een beschermde naam in Europa (Wikipedia, 2015). Dat betekent dus dat alleen roggebrood uit die streek Westfälischer Pumpernickel mag worden genoemd.

Roggebrood in Nederland

In Nederland kennen we ook roggebrood, maar het is minder populair dan bijvoorbeeld volkorenbrood. Wij kennen onder andere Brabants, Limburgs, Fries en Gronings roggebrood, elk met zijn eigen smaak en structuur (Brood.net, z.j.). Wist je dat het bakken van Fries roggebrood maar liefst 15 tot 20 uur duurt?

Vegan ontbijttaart

Een goed begin, is het halve ontbijt

Nu denk je vast: ik ga geen taart in de ochtend maken. Daar heb ik helemaal geen tijd en energie voor! Geen nood. Deze vegan ontbijttaart kun je namelijk in het weekend maken en in de koelkast bewaren. Zo heb je voor elke ochtend een lekker stukje taart. Maar kijk uit: vriendjes kunnen er ook mee vandoor gaan ;). Een goed begin, dus voorbereiding, is immers het halve ontbijt.

Maar taart is toch niet zo gezond als ontbijt? Deze vegan ontbijttaart wel. Elke punt bevat namelijk goede en vullende ingrediënten, zodat je de ochtend goed begint! En nu is het tijd om te bakken.

Recept voor vegan ontbijttaart

Voor 1 taart
Koelkastttijd: 3 uur
Nodig: foodprocessor en pannetje

Ingrediënten

  • 100 gram Fries roggebrood
  • 40 gram verse en zachte dadels
  • 1 eetlepel hennepzaad
  • 1 eetlepel kokosbloesemsuiker
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 15 gram gesmolten kokosolie
  • 450 gram ongezoete sojayoghurt
  • 30 gram soja proteïne poeder
  • 3 kiwi’s
  • 1/2 banaan
  • 4 gram agar agar
  • optioneel: 5 stevia druppels (vanille)

Bereidingswijze

  1. Leg bakpapier in een middelgrote springvorm.
  2. Verkruimel vervolgens het roggebrood en dadels (zonder pit) in de foodprocessor. Meng het door elkaar in het apparaat.
  3. Voeg daarna het hennepzaad, kokosbloesemsuiker, kaneel en gesmolten kokosolie toe en laat het apparaat de ingrediënten weer mengen.
  4. Spreid dan de bodem over het bakpapier met een natte lepel en laat het opstijven in de koelkast.
  5. Meng in een grote kom de ongezoete sojayoghurt met de soja proteïne poeder.
  6. Blend vervolgens de kiwi’s (zonder schil), 1/2 banaan en eventueel de steviadruppels in de foodprocessor.
  7. Verwarm daarna het fruit in een pannetje zachtjes op het vuur en voeg de agar agar toe.
  8. Meng dan het fruit met de soja en giet het in de springvorm.
  9. Laat de vegan ontbijttaart minstens drie uur in de koelkast opstijven.

Deel je creatie met ons! Maak een foto, zet op Instagram en gebruik #thisisbaking. Of tag @thisisjoan1.

Hoe begin jij de dag?

Liefs,

Lysanne

Liever iets anders maken dan deze vegan ontbijttaart? Dan kun je ook deze appel baked oats met bramenspread proberen.