Volkoren speltbrood met zaden

27 januari 2017 0 Door Lysanne

Volkoren speltbrood met zaden

Als je wel eens brood hebt gebakken weet je dat dit een tijdrovende klus is. Eerst deeg maken, dan laten rijzen, vormen, weer rijzen en dan afbakken. Je bent zo een halve dag verder! Gelukkig heb ik een volkoren speltbrood met zaden gemaakt die dus wél snel klaar is. Hup alle ingrediënten bij elkaar, de oven in en afkoelen. Hoe je dit mooie brood maakt, lees je in dit artikel.

Volkoren speltbrood met zaden

Spelt is oud. Heel oud. Zelfs ouder dan tarwe, maar jonger dan emmer en eenkoorn. De laatstgenoemden zijn ook graansoorten.

Geschiedenis van spelt

Spelt werd al 5000 jaar geleden door de Egyptenaren gebruikt, maar vindt haar oorsprong in de Vruchtbare Halve Maan, 9000 jaar geleden (Glatisant, 2016). Iedereen die geschiedenis heeft gehad moet deze naam herkennen ;). Na de Tweede Wereldoorlog kwam spelt in de schijnwerpers, omdat het gezonder zou zijn dan tarwe. Maar dan krijg je weer van die zeurpieten die zeggen dat het niet wetenschappelijk onderbouwd is. Mens, ga eens uit van je gevoel! Ik ben een feel good persoon! Ik kan in ieder geval spelt wel beter verdragen dan tarwe, dus daarom gebruik ik het graag.

Volkoren speltbrood met zaden

Speltbrood zonder te rijzen

Dit volkoren speltbrood met zaden is zo gepiept. Het hoeft niet te rijzen, omdat je gebruik maakt van wijnsteenbakpoeder in plaats van gist. Het enige wat je hoeft te doen is de ingrediënten mengen en het in de oven schuiven. Ideaal voor de luie mens! Dit versgebakken brood is zo lekker, dat je echt niet meer terug wilt naar supermarktbrood. Zeker als het zo makkelijk is om te maken.

Recept voor volkoren speltbrood met zaden

Voor 1 brood
Oventijd: 50 á 55 minuten
Ovenstand: 190 graden Celsius (onder- en bovenwarmte)
Nodig: siliconen spatel

Ingrediënten

 • 250 gram speltbloem
 • 200 gram speltmeel
 • 50 gram zonnebloempitten
 • 25 gram sesamzaad
 • 1 eetlepel psylliumvezels
 • 4 theelepels wijnsteenbakpoeder
 • snufje zout
 • 500 milliliter water
 • 80 milliliter olijfolie (geen extra vierge)
 • kokosolie om in te vetten

Bereidingswijze

 1. Verwarm de oven op 190 graden Celsius (onder- en bovenwarmte). Vet een broodvorm in met kokosolie en leg er bakpapier in.
 2. Meng in een grote kom de speltbloem, speltmeel, zonnebloempitten, sesamzaad, psylliumvezels, wijnsteenbakpoeder en zout.
 3. Schenk het water en de olijfolie bij de droge ingrediënten en meng alles door elkaar met een siliconen spatel, zodat er geen meel meer is te zien.
 4. Stort het deeg in de broodvorm en bak het volkoren speltbrood met zaden 50 á 55 minuten in het midden van de oven.
 5. Haal het brood voorzichtig uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.

Heb je het recept gebakken? Maak een foto en tag @thisisjoan1 op Instagram. Dat vind ik onwijs leuk!

Eet jij speltbrood?

Liefs,

Lysanne

Liever iets anders maken dan dit volkoren speltbrood met zaden? Probeer ook eens een zoet brood, zoals dit bananenbrood met plantaardige proteïne.