Gezond volkoren speltbrood met zaden

27 januari 2017 0 Door Lysanne

Volkoren speltbrood met zaden

Als je wel eens brood hebt gebakken, weet je dat dit een tijdrovende klus is. Gelukkig bestaan er ook snelle broodrecepten, zoals dit gezonde volkoren speltbrood met zaden. Je stopt alle ingrediënten bij elkaar, schuift het deeg de oven in en laat het afkoelen op een rooster. En daarna snijd je een flinke snee speltbrood en smeert er pindakaas of hummus op. Hoe je dit mooie vegan speltbrood maakt? Dat lees je in dit artikel, en ik vertel je over de geschiedenis van spelt.

De geschiedenis van spelt

Spelt is één van de oudste graansoorten ter wereld. Spelt werd al 5000 jaar geleden door de Egyptenaren gebruikt, maar vindt haar oorsprong in de Vruchtbare Halve Maan, 9000 jaar geleden (Wikipedia, 2016). Ook de Romeinen gebruiken spelt graag. De graansoort is bijvoorbeeld in een Romeinse villa in Voerendaal gevonden. Na de Middeleeuwen werd spelt minder populair, omdat de graansoort tarwe in opkomst was. Tarwe was makkelijker in gebruik dan spelt, omdat tarwe een hogere opbrengst opleverde en niet gepeld hoefde te worden (Molen De Bente, z.j.).

Spelt in opkomst

Tegenwoordig is spelt weer enorm in opkomst. Deze ‘oergraan’ wordt voornamelijk verbouwd in Zuid-Duitsland, maar je kunt spelt ook vinden in Zuid-Limburg. Ik heb daar enorme velden met spelt gezien. Bovendien kun je in Maastricht de Bisschopsmolen bezoeken. Deze molen (en bakkerij) maakt alleen gebruik van spelt. Zo vind je er speltvlaai, speltcrackers en speltbrood. Maar ook in de supermarkt vind je een groot assortiment aan producten met spelt.

Volkoren speltbrood met zaden

Speltbrood zonder te rijzen

Ik gebruik speltbloem of -meel het liefst om brood mee te maken. Met deze graansoort bak je namelijk heerlijke broodsoorten. Zoals dit volkoren speltbrood met zaden dus.

Het bakken van dit speltbrood is zo gedaan. Het deeg hoeft niet te rijzen, omdat je wijnsteenbakpoeder gebruikt in plaats van gist. Het enige wat je hoeft te doen is de ingrediënten te mengen en het deeg in de oven te schuiven. Zo heb je binnen no-time een heerlijk brood op tafel. Maar je kunt dit gezonde speltbrood ook goed invriezen.

Recept voor volkoren speltbrood met zaden

Voor 1 speltbrood
Ovenstand: 190 graden Celsius (boven- en onderwarmte)
Oventijd: 50 á 55 minuten
Nodig: siliconen spatel, kom en rechthoekige broodvorm

Ingrediënten

  • 250 gram speltbloem
  • 200 gram speltmeel
  • 50 gram zonnebloempitten
  • 25 gram sesamzaad
  • 1 eetlepel psylliumvezels
  • 4 theelepels wijnsteenbakpoeder
  • snufje zout
  • 500 milliliter water
  • 80 milliliter olijfolie (geen extra vierge)
  • kokosolie om in te vetten

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven op 190 graden Celsius. Vet de broodvorm met kokosolie in en leg er bakpapier in.
  2. Meng vervolgens de speltbloem, speltmeel, zonnebloempitten, sesamzaad, psylliumvezels, wijnsteenbakpoeder en zout in een mengkom.
  3. Schenk daarna het water en de olijfolie bij de droge ingrediënten. Meng alle ingrediënten door elkaar met een siliconen spatel, zodat er geen meel meer te zien is.
  4. Stort dan het deeg in de broodvorm en bak het volkoren speltbrood met zaden 50 á 55 minuten in het midden van de oven.
  5. Laat het speltbrood afkoelen op een rooster.

Deel je creatie met ons! Maak een foto, zet op Instagram en gebruik #thisisbaking. Of tag @thisisjoan1.

Wat maak jij met spelt?

Liefs,

Lysanne

Liever iets anders maken dan dit volkoren speltbrood met zaden? Probeer ook eens een zoet brood, zoals dit bananenbrood met plantaardige proteïne.