Pinaattiletut: Finse spinaziepannenkoeken met speltmeel

27 februari 2017 2 Door Lysanne

Finse spinaziepannenkoeken met speltmeel

Pinaattiletut. Dit zijn heerlijke Finse spinaziepannenkoeken. Pinaatti betekent spinazie en letut zijn pannenkoeken. Ik heb deze lekkernij ontdekt toen mijn vriend ze een keertje voor mijn bakte. Hij kent veel recepten uit Finland doordat hij half Fins is. Ik maakte een gezonde versie van zijn pannenkoeken, waardoor ik deze heerlijke Finse spinaziepannenkoeken met speltmeel uit de pan toverde. In dit artikel vind je het recept, en vertel ik hoe je deze pannenkoeken belegt.

Finse spinaziepannenkoeken met speltmeel

Bijna elke keuken kent pannenkoeken. Bijvoorbeeld Hollandse boeren pannenkoeken met stroop en poedersuiker. Franse crêpes met Nutella, of fluffy American pancakes met blauwe bessen. Ook de Finse keuken kent pannenkoeken. Zoals met deze spinazie.

Spinaziepannenkoeken beleggen

Natuurlijk kun je deze Finse pinaattiletut niet eten zonder lekker beleg! De pannenkoeken worden traditioneel gegeten met zelfgemaakte bosbessen- of vossenbessenjam. Best lekker, maar er zijn veel meer heerlijke toppings om op de pannenkoeken te smeren. Denk aan hummus. Dit is persoonlijk mijn favoriet. Alles wordt lekkerder met hummus ;). Daarnaast zijn gesmolten (vegan)kaas of gewoon een lekkere gemengde salade ook een aanrader. Ik raad je wel aan om iets hartigs te kiezen, want pindakaas of chocopasta lijkt me niets!

Finse spinaziepannenkoeken met speltmeel

Spinaziepannenkoeken gezonder maken

De Finse spinaziepannenkoeken worden eigenlijk gemaakt met volle melk en tarwebloem. Maar het is makkelijk om ze gezonder te maken. De volle melk vervang je door ongezoete amandelmelk. En de tarwebloem door een mix van speltbloem en speltmeel. Daarnaast kun je diepvriesspinazie in dit recept nog vervangen door verse spinazie. Zorg er dan wel voor dat je de spinazie eerst zeer fijn hakt voordat je het in het pannenkoekenbeslag toevoegt. Dat werkt namelijk beter ;).

Te veel pannenkoeken? Je kunt ze gemakkelijk invriezen! Leg dan wel een stuk bakpapier tussen de pannenkoeken. Anders krijg je ze niet uit elkaar.

Recept voor Finse spinaziepannenkoeken met speltmeel

Voor 10 dunne pannenkoeken
Voorbereidingstijd: 40 minuten
Baktijd: 30 minuten
Nodig: koekenpan, bord en garde

Ingrediënten

 • 200 gram diepvriesspinazie
 • 500 milliliter ongezoete amandelmelk
 • 2 eieren
 • 1 eetlepel olijfolie (geen extra vierge)
 • 150 gram speltmeel
 • 150 gram speltbloem
 • 1/2 theelepel zout
 • olijfolie om in te bakken (geen extra vierge)

Bereidingswijze

 1. Laat de diepvriesspinazie ontdooien.
 2. Klop vervolgens de ongezoete amandelmelk los met de eieren en olijfolie.
 3. Meng dan in een andere kom de speltmeel, speltbloem en zout.
 4. Voeg beetje bij beetje de droge ingrediënten bij de natte ingrediënten en klop tot een luchtig beslag.
 5. Meng daarna de diepvriesspinazie door het beslag heen.
 6. Zet een koekenpan met olijfolie op het vuur.
 7. Schenk met een grote soeplepel het beslag in de koekenpan en spreid goed uit.
 8. Laat de Finse pannenkoeken met speltmeel vervolgens afkoelen op een bord.

Deel je creatie met ons! Maak een foto, zet op Instagram en gebruik #thisisbaking. Of tag @thisisjoan1.

Ken jij Finse spinaziepannenkoeken?

Liefs,

Lysanne

Wil je een ander Fins recept bakken dan deze spinaziepannenkoeken? Maak dan deze vegan riisipiirakka’s met speltbloem.