Recept: Spelt speculaas koekjes recept

Gezonde speculaasjes van spelt bakken

Speculaas koekjes horen bij de winter. Je kunt ze in een pak kopen in de supermarkt of ze zelf maken, bijvoorbeeld met een speculaasplank of koekjesvorm. Wil jij speculaas koekjes maken? In dit artikel vind je een recept voor spelt speculaas met een gezondere twist.

Is speculaas typisch Nederlands?

Speculaas is niet per se typisch Nederlands. De koekjes worden vooral gegeten in Nederland, België, Luxemburg, Noord-Frankrijk en delen van Duitsland. In Duitsland heet speculaas ook wel ‘spekulatuis’, en in België en Noord-frankrijk ‘speculoos’ of ‘spekolaus’.

Weetje: Het woord speculaas komt waarschijnlijk van het Latijnse woord ‘speculum’. Speculum betekent spiegelbeeld en verwijst naar de speculaasplanken waarin de figuren in spiegelbeeld werden gesneden. Hierdoor kwam het deeg in het goede beeld vanaf de plank.

Wat zit er in speculaas koek?

Speculaas koek bestaat voornamelijk uit bloem, boter, suiker, speculaaskruiden, bakpoeder, zout en melk. Speculaaskruiden op zijn beurt bestaat uit onder andere:

  • gemberpoeder
  • kaneel
  • kardemom
  • kruidnagel
  • nootmuskaat
  • witte peper

Is speculaas gezond?

Nee, speculaas is en blijft koek waarin suiker en boter zit, en is dus niet gezond. Ik vind echter dat een speculaas koekje op zijn tijd mag. Bovendien ben ik niet diegene die vertelt wat wel en niet mag.

Spelt speculaas koekjes maken

Ik kan echter wel samen gezonde speculaas koekjes met je maken via het onderstaande recept. Er zit minder suiker en vet in de koekjes dan een ‘gewoon’ speculaas koekjes recept, zonder dat de smaak vlak wordt. Daarnaast maak je het recept met speltbloem en -meel, maar dat kun je eventueel vervangen met tarwebloem- en meel. Laten we beginnen met het recept voor speculaas koekjes van spelt!

Tip: gebruik een speculaasplank om traditionele speculaas koekjes te bakken.

Let op: Dit recept is nog niet vegan. Ik ben alle recepten aan het herbakken om er zeker van te zijn dat de hoeveelheden kloppen. Check hier alle vegan ei-vervangers.

Spelt speculaas koekjes recept

Ingrediënten

  • 200 gram speltbloem + extra
  • 75 gram speltmeel
  • 40 gram (kokosbloesem)suiker
  • 2 ½ eetlepel speculaaskruiden
  • 1 theelepel bakpoeder
  • snuf zout
  • 2 eieren
  • 5 eetlepels (kokos)olie
  • optioneel: plantaardige melk

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven op 175 °C (boven- en onderwarmte). Leg bakpapier op een bakplaat.
  2. Meng daarna in een kom de speltbloem, speltmeel, (kokosbloesem)suiker, speculaaskruiden, bakpoeder en zout.
  3. Voeg dan de eieren en (kokos)olie toe en kneed alle ingrediënten tot een deeg.
  4. Is het te droog? Voeg dan wat plantaardige toe.
  5. Zet vervolgens het deeg 15 minuten in de koelkast om hard te worden.
  6. Bestuif de speculaasplank met bloem en klop uit.
  7. Pak daarna een stuk deeg en druk goed in de vorm. Druk glad met een lepel.
  8. Haal met een mesje het deeg voorzichtig uit de vorm en leg op de bakplaat.
  9. Herhaal dan stap 6 t/m 8 totdat het deeg op is.
  10. Bak de speculaas koekjes 15 minuten in het midden van de oven.
  11. Laat afkoelen op een rooster.

Meer koekjesrecepten

Heb je het recept gemaakt en ben je op zoek naar meer? Maak dan een van de onderstaande vegan koekjesrecepten:

Heb je de speculaas koekjes gebakken? Laat weten wat je ervan vindt in een reactie!


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *