Hoe ontstond orthorexia bij mij? Ik vertel je deel 1

Hoe ontstond orthorexia

Orthorexia: een eetstoornis waar nog weinig over bekend is. Ook ik kreeg het. Ik had jarenlang orthorexia. Tijdens deze periode was ik extreem obsessief met (gezond) eten bezig. Maar dat niet alleen, want er kwam veel meer bij kijken. Hoe ontstond orthorexia en hoe overwon ik deze slopende ziekte? Ik vertel je mijn verhaal in 3 artikelen.

Hoe ontstond orthorexia bij mij?

Het is moeilijk te zeggen wanneer ik orthorexia kreeg, maar ik denk in de eerste klas van de middelbare school. Nadat ik erg werd gepest op de basisschool, wilde ik beginnen met een nieuwe ik. Helaas had ik een slechte start, want na al dat pesten was ik superonzeker over mezelf. Ik was voor mijn gevoel nooit perfect genoeg. Daarnaast had (en heb) ik faalangst, dus ik was heel bang om niet geaccepteerd te worden door mijn leeftijdsgenootjes. En zou ik het wel goed genoeg doen op school?

Ik was voor mijn gevoel nooit perfect genoeg.

Gelukkig kreeg ik leuke vriendinnen en toentertijd zelfs een vriendje! Ik kan de middelbare school zien als een leuke tijd. Natuurlijk waren er soms nare gebeurtenissen, maar over het algemeen vond ik mijn pubertijd leuk.

Hoe ontstond orthorexia

Onzeker achter het vrolijke masker

Ik was vaak een vrolijk meisje, maar achter dat masker bevond zich een heel onzekere puber die ongelukkig met haarzelf was. Ik zat niet lekker in mijn vel. Ik vond me dik, niet slim en niet mooi. Als ik in de spiegel keek, walgde ik van mezelf. Niet altijd hoor, maar wel vaak. Daarom wilde ik graag afvallen met de gedachte: als ik slank ben, zal ik leuker zijn en geaccepteerd worden.

Een zomercrashdieet

Ik besloot om in de zomervakantie van de tweede klas een crashdieet te volgen. Ik had helemaal geen verstand van afvallen. Wat ik dus deed? Grofweg niets eten. Alleen tijdens het avondeten ging mijn bord leeg, zodat mijn ouders het niet door zouden hebben. En het werkte. Binnen 2 weken viel ik snel af. Maar een crashdieet werkt niet op lange termijn. Een paar maanden later zat het gewicht er namelijk weer aan. Ik werd bozer op mezelf. Zie je wel, ik kan niets.

Paniek door chiazaad

Toen ik in de vijfde klas terechtkwam, lukte het me eindelijk om gewicht te blijven verliezen door gezonder te eten. Ik had iets gevonden waar ik goed in was en me houvast gaf. Daarom ging ik me verdiepen in gezonde voeding. Ik las veel artikelen op gezondheidswebsites en belandde in het wereldje van de superfoods. Maar iedereen sprak elkaar tegen. De ene website prees chiazaad de hemel in en de ander zag de zaden als gif. Ik werd er paniekerig van. Wie moest ik vertrouwen en wie niet? Ik zag de bomen door het bos niet meer en raakte door de war. Dat ging zó ver dat ik letterlijk bang werd van bepaalde producten. Bijvoorbeeld van bananen en doperwten.

Ik werd letterlijk bang van bepaalde producten, zoals bananen en doperwten.

Minder tijd voor leuke dingen

Ik was zo geobsedeerd door afvallen en gezond eten, dat ik uren op receptensites keek om supergezonde gerechten te maken. Ik was zo erg bezig met deze sites, dat ik opeens minder bezig was met mijn favoriete bezigheid: nagels lakken en opmaken. Ook sprak ik steeds minder af met vriendinnen, omdat ik grofweg geen energie meer had om iets leuks te doen. Of ik raakte in paniek, omdat we afspraken op het tijdstip dat ik moest eten.

Doodop, maar geslaagd voor het examen

Ondertussen was ik 15 kilo kwijt en werd niet meer ongesteld. Ik had nog steeds het idee dat ik op de goede weg was, maar er klopte allang iets niet met me. Het waren anderen die het door kregen, zoals mijn danslerares en vriendinnen. Ik hield mijn kaken stijf op elkaar. Iets aan de hand? Nee, hoe kom je er bij? Ik was me allang druk aan het maken over mijn eindexamen. Ik leerde alle boeken van voor naar achter, omdat ik bang was om te falen tijdens de examens. En tegelijkertijd at ik bijna niets meer. De examens had ik gehaald, maar ik was doodop. En daar vertel ik je in het tweede deel meer over.

De examens had ik gehaald, maar ik was doodop.

Hulp bij orthorexia

Heb je dit artikel ‘Hoe ontstond orthorexia bij mij?’ gelezen en heb je orthorexia? Je staat er niet alleen voor. Je omgeving wil jou helpen om er weer bovenop te komen. Ik raad je aan om hulp te zoeken bij degene die je kunt vertrouwen. Je bent het namelijk 100% waard om geholpen te worden.

Liefs,

Lysanne

Wil je meer lezen over hoe orthorexia bij mij ontstond? Lees dan mijn tweede artikel over orthorexia.

Comments

 1. Claire

  Wat heftig Lysanne. Wat naar dat je in groep acht werd gepest. Pesten is echt verschrikkelijk en het kan zoveel impact hebben. Orthorexia is een serieuze ziekte en goed dat je hier aandacht aan besteedt. Ik ben heel benieuwd hoe het nu met je gaat en hoe je je orthorexia hebt overwonnen!

  1. Post
   Author
   Lysanne

   Dankjewel Claire. Ik hoop dat de ziekte wel erkend gaat worden! Ik denk dat veel (jonge)meiden willen voldoen aan het beeld wat zij op social media zien en sommigen extreme vormen kunnen aannemen. En dat wens ik echt niemand! Ik wil dat het geen taboe is om over te praten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *