Pinaattiletut: spinaziepannenkoeken met speltmeel uit Finland

27 februari 2017 2 Door Lysanne

Finse spinaziepannenkoeken met speltmeel

Wanneer je in Finland bent geweest, ken je vast pinaattiletut. Dit zijn Finse pannenkoeken met spinazie. Pinaatti betekent spinazie en letut zijn pannenkoeken. De pannenkoeken zijn erg populair in Finland. En dat is niet voor niets, want ze smaken erg lekker! Ik maakte van het recept van mijn vriend een gezonde versie: Finse spinaziepannenkoeken met speltmeel. Hoe je spinaziepannenkoeken maakt? In dit artikel vind je het recept. En geef ik je tips om de pannenkoeken te beleggen.

Elke wereldkeuken kent pannenkoeken

In (bijna) elke wereldkeuken kun je pannenkoeken vinden. Denk aan de Hollandse pannenkoeken met stroop en poedersuiker. Of de Franse crêpes met Nutella en de American pancakes met blauwe bessen. Ook de Finse keuken kent dus pannenkoeken, zoals pinaattiletut: heerlijke pannenkoeken met spinazie.

In Finland worden ze pinaattiletut genoemd: heerlijke pannenkoeken met spinazie. 

Hoe beleg je Finse spinaziepannenkoeken?

Misschien dat je bij spinazie gelijk aan hartig denkt. Maar niets is minder waar, want jam smaakt heerlijk op deze spinaziepannenkoeken met speltmeel. Sterker nog: de Finnen eten deze pannenkoeken met zelfgemaakte bosbessen- of vossenbessenjam.

Natuurlijk kun je de pannenkoeken met spinazie beleggen met meer lekkere ingrediënten, zoals:

Ik raad je niet aan om chocoladepasta op je pannenkoek te smeren. Dit lijkt me namelijk niet lekker ;).

Finse spinaziepannenkoeken met speltmeel

Gezonde en vegan spinaziepannenkoeken maken

Officieel worden Finse spinaziepannenkoeken gemaakt met tarwebloem, eieren en volle melk. Kun je deze ingrediënten niet eten? Mitään ongelmaa (geen probleem). De ingrediënten zijn namelijk gemakkelijk te vervangen. In dit recept gebruik ik speltmeel en -bloem, lijnzaadeieren en ongezoete amandelmelk.

Notitie: normaal gesproken maakte ik deze pannenkoeken met eieren. Maar sinds ik geen eieren meer eet, heb ik ze gemaakt met lijnzaadeieren. Dit werkt heel goed en de smaak van de pannenkoeken gaan niet verloren. Wil je weten hoe je lijnzaadeieren maakt? Check dan het artikel ‘Vegan ei-vervangers: 10 tips‘.

In dit recept gebruik ik speltmeel en -bloem, lijnzaadeieren en ongezoete amandelmelk.

Pannenkoeken: versgebakken of in de vriezer

Pannenkoeken die vers zijn gebakken, smaken natuurlijk het lekkerst! Heb je te veel spinaziepannenkoeken gemaakt? Je kunt ze gemakkelijk invriezen. Leg dan wel een stuk bakpapier tussen de spinaziepannenkoeken. Anders krijg je ze na het vriezen niet uit elkaar.

Recept voor spinaziepannenkoeken met speltmeel

Voor 10 pannenkoeken
Voorbereidingstijd: 40 minuten
Baktijd: 30 minuten
Nodig: koekenpan, bord en garde

Ingrediënten

  • 200 gram diepvriesspinazie
  • 500 milliliter ongezoete amandelmelk
  • 2 eieren of 2 lijnzaadeieren
  • 1 eetlepel olijfolie (geen extra vierge)
  • 150 gram speltmeel
  • 150 gram speltbloem
  • 1/2 theelepel zout
  • olijfolie om in te bakken (geen extra vierge)

Bereidingswijze

  1. Laat de diepvriesspinazie ontdooien.
  2. Klop vervolgens de ongezoete amandelmelk los met de eieren en olijfolie.
  3. Meng dan in een andere kom de speltmeel, speltbloem en zout.
  4. Voeg beetje bij beetje de droge ingrediënten bij de natte ingrediënten en klop tot een luchtig beslag.
  5. Meng daarna de diepvriesspinazie door het beslag heen.
  6. Zet een koekenpan met olijfolie op het vuur.
  7. Schenk met een grote soeplepel het beslag in de koekenpan en spreid goed uit.
  8. Laat de spinaziepannenkoeken met speltmeel vervolgens afkoelen op een bord. Of eet ze direct op.

Deel je creatie met ons! Maak een foto, zet op Instagram en gebruik #thisisbaking. Of tag @thisisjoan1.

Met wat zou jij deze spinaziepannenkoeken beleggen?

Liefs,

Lysanne

Wil je andere pannenkoeken bakken dan deze spinaziepannenkoeken met speltmeel? Maak dan deze kikkererwtenpannenkoeken met haver.