
Deze Finse spinaziepannenkoeken zijn ideaal om meer groente te eten. Ze zijn heerlijk, gezond en je kunt ze met van alles combineren! Daarom zijn deze pannenkoeken ook zo populair in Finland. Kom, laten we ze samen gaan bakken. Dan vertel ik je ondertussen meer over deze pinaattiletut.
Pinaattiletut: spinaziepannenkoeken op z’n Fins
In Finland houden ze van de natuur. Zeker in de zomer, omdat deze maar kort is. De Finnen eten daarom ook veel uit de natuur. Bosbessen, cantharellen, maar ook spinazie. En laten ze met dat laatste nou net heerlijke pannenkoeken mee bakken: pinnaattiletut.
Wat betekent pinaattiletut?
Pinaattiletut betekent letterlijk ‘spinaziepannenkoeken’. ‘Pinaatti’ is spinazie en ‘letut’ zijn pannenkoeken. Het klinkt als een ingewikkeld woord, maar het is eigenlijk heel makkelijk.
In Finland worden ze pinaattiletut genoemd: heerlijke pannenkoeken met spinazie.

Mijn eerste Finse spinaziepannenkoeken
Ik weet nog goed dat ik voor het eerst spinaziepannenkoeken at bij mijn vriend (hij is half Fins). Ik kende pannenkoeken met spinazie nog niet, laat staan pinaattiletut. Maar na 1 hap was ik verkocht. Wat ontzettend lekker!
In dit recept gebruik ik speltmeel en -bloem, lijnzaadeieren en ongezoete plantaardige melk.
Gezonde spinaziepannenkoeken bakken
Je kunt met het spinaziepannenkoekenbeslag alle kanten op. Daarom besloot ik een gezondere versie te maken. De volle melk verving ik door ongezoete plantaardige melk en de tarwebloem door een mix van speltbloem en -meel. Ook ging er veel meer spinazie in. De eieren? Mitään ongelmaa (geen probleem)! Die vervang je makkelijk door lijnzaad-eieren, zodat de pannenkoeken vegan zijn. Voor het gemak heb ik beiden in het onderstaande recept gezet, zodat je zelf kunt kiezen. We gaan aan de slag!
Recept
Gezonde Finse spinaziepannenkoeken
Benodigdheden
- Mengkom
- garde
- koekenpan
- bord
Ingrediënten
- 200 gram diepvriesspinazie
- 500 milliliter ongezoete plantaardige melk
- 2 chiazaad-eieren
- 1 eetlepel olie
- 150 gram speltmeel
- 150 gram speltbloem
- ½ theelepel zout
- olie om in te bakken
Bereidingswijze
- Maak de chiazaad-eieren door 2 eetlepels chiazaad en 7 eetlepels water 15 minuten te laten staan.
- Laat de diepvriesspinazie ontdooien.
- Klop vervolgens de ongezoete plantaardige melk los met de chiazaad-eieren en olie.
- Meng dan in een andere kom de speltmeel, speltbloem en zout.
- Voeg beetje bij beetje de droge ingrediënten bij de natte ingrediënten en klop tot een luchtig beslag.
- Meng daarna de diepvriesspinazie door het beslag heen.
- Zet een koekenpan met olie op het vuur.
- Schenk met een grote soeplepel het beslag in de koekenpan en spreid goed uit.
- Laat de spinaziepannenkoeken met speltmeel vervolgens afkoelen op een bord. Of eet ze direct op.
Notities
Hoe beleg je Finse spinaziepannenkoeken?
Finse spinaziepannenkoeken beleg je officieel met bosbessen- of vossenjam. Je kunt ook hartig beleg gebruiken:
- hummus (mijn favoriet);
- gesmolten geraspte vegan kaas;
- feta, geitenkaas of brie;
- vegan gehakt;
- champignons.
Ik raad je niet aan om chocoladepasta op je pannenkoek te smeren. Dit lijkt me namelijk niet lekker ;).
Deel je creatie met jouw vrienden! Maak een foto, post ‘m op Instagram en tag @thisisjoan.nl.
Met wat zou jij deze spinaziepannenkoeken beleggen?
Liefs,
Lysanne
Comments
He wat grappig ik ken dit niet. Ze lijken me wel heel lekker!
Ze zijn ook super lekker! Ik eet ze vaak als lunnch ;)