Eet meer groente met deze Finse spinaziepannenkoeken

Gezonde Finse spinaziepannenkoeken recept

Deze Finse spinaziepannenkoeken zijn ideaal om meer groente te eten. Ze zijn heerlijk, gezond en je kunt ze met van alles combineren! Daarom zijn deze pannenkoeken ook zo populair in Finland. Kom, laten we ze samen gaan bakken. Dan vertel ik je ondertussen meer over deze pinaattiletut.

Pinaattiletut: spinaziepannenkoeken op z’n Fins

In Finland houden ze van de natuur. Zeker in de zomer, omdat deze maar kort is. De Finnen eten daarom ook veel uit de natuur. Bosbessen, cantharellen, maar ook spinazie. En laten ze met dat laatste nou net heerlijke pannenkoeken mee bakken: pinnaattiletut.

Wat betekent pinaattiletut?

Pinaattiletut betekent letterlijk ‘spinaziepannenkoeken’. ‘Pinaatti’ is spinazie en ‘letut’ zijn pannenkoeken. Het klinkt als een ingewikkeld woord, maar het is eigenlijk heel makkelijk.

In Finland worden ze pinaattiletut genoemd: heerlijke pannenkoeken met spinazie. 

Gezonde Finse spinaziepannenkoeken recept

Mijn eerste Finse spinaziepannenkoeken

Ik weet nog goed dat ik voor het eerst spinaziepannenkoeken at bij mijn vriend (hij is half Fins). Ik kende pannenkoeken met spinazie nog niet, laat staan pinaattiletut. Maar na 1 hap was ik verkocht. Wat ontzettend lekker!

In dit recept gebruik ik speltmeel en -bloem, lijnzaadeieren en ongezoete plantaardige melk.

Gezonde spinaziepannenkoeken bakken

Je kunt met het spinaziepannenkoekenbeslag alle kanten op. Daarom besloot ik een gezondere versie te maken. De volle melk verving ik door ongezoete plantaardige melk en de tarwebloem door een mix van speltbloem en -meel. Ook ging er veel meer spinazie in. De eieren? Mitään ongelmaa (geen probleem)! Die vervang je makkelijk door lijnzaad-eieren, zodat de pannenkoeken vegan zijn. Voor het gemak heb ik beiden in het onderstaande recept gezet, zodat je zelf kunt kiezen. We gaan aan de slag!


 

Recept

Gezonde Finse spinaziepannenkoeken

Deze gezonde Finse spinaziepannenkoeken zijn ideaal om meer groente te eten. Heerlijk met jam, hummus of groente. Plus, je kunt ze ook vegan maken!
Voorbereiding40 min
Bereidingstijd30 min
Totale tijd1 uur 10 min
GangBijgerecht,Lunch
KeukenFins,Nordic
Trefwoordgroente,pannenkoeken,tarwevrij
Aantal10 pannenkoeken

Benodigdheden

  • Mengkom
  • garde
  • koekenpan
  • bord

Ingrediënten

  • 200 gram diepvriesspinazie
  • 500 milliliter ongezoete plantaardige melk
  • 2 (lijnzaad-)eieren
  • 1 eetlepel olie
  • 150 gram speltmeel
  • 150 gram speltbloem
  • ½ theelepel zout
  • olie om in te bakken

Bereidingswijze

  • Laat de diepvriesspinazie ontdooien.
  • Klop vervolgens de ongezoete plantaardige melk los met de (lijnzaad-)eieren en olie.
  • Meng dan in een andere kom de speltmeel, speltbloem en zout.
  • Voeg beetje bij beetje de droge ingrediënten bij de natte ingrediënten en klop tot een luchtig beslag.
  • Meng daarna de diepvriesspinazie door het beslag heen.
  • Zet een koekenpan met olie op het vuur.
  • Schenk met een grote soeplepel het beslag in de koekenpan en spreid goed uit.
  • Laat de spinaziepannenkoeken met speltmeel vervolgens afkoelen op een bord. Of eet ze direct op.

Notities

Tip: Heb je geen spelt in huis? Gebruik dan tarwebloem. Je kunt de plantaardige melk ook vervangen door een deel water.

Hoe beleg je Finse spinaziepannenkoeken?

Finse spinaziepannenkoeken beleg je officieel met bosbessen- of vossenjam. Je kunt ook hartig beleg gebruiken:

Ik raad je niet aan om chocoladepasta op je pannenkoek te smeren. Dit lijkt me namelijk niet lekker ;).

Deel je creatie met ons! Maak een foto, zet op Instagram en gebruik #thisisjoan. Of tag @thisisjoan1.

Met wat zou jij deze spinaziepannenkoeken beleggen?

Liefs,

Lysanne

Comments

    1. Post
      Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *