Kikkererwtenpannenkoeken met haver

10 maart 2017 2 Door Lysanne

Kikkererwtenpannenkoeken met haver

Pannenkoeken met stroop zijn lekker hoor, maar soms is het leuker om nieuwe recepten uit te proberen. Zo kun je met pannenkoeken ontzettend veel variëren met toppings en meelsoorten. Zoals kikkererwtenmeel. Ik maakte deze heerlijke kikkererwtenpannenkoeken met haver in een Indiaas jasje. Hoe je ze bakt, lees je in dit artikel.

Kikkererwtenpannenkoeken met haver

Dit zijn oeroude pannenkoeken. Klinkt een beetje alsof ze eeuwen geleden zijn gebakken, maar dat bedoel ik natuurlijk niet! Ik heb het over kikkererwten en haver. Men teelt kikkererwten al heel lang: meer dan 8000 jaar in Anatolië (Wikipedia, 2017). Vanuit daar is de peulvrucht verspreid naar het Midden-Oosten en India. En de kikkererwt is zo veelzijdig. Je kunt het hummus mee maken (hallo, yes please!), falafel, in een gerecht verwerken of roosteren als snack. En ze zijn super healthy voor (plantaardige) eters. Ook haver is oeroud. Dit grassoort is al sinds 7000 v.C. bekend. Het is één van de eerste soorten die door mensen werd gegeten. Toentertijd bereidden men haverkoeken en havermout, maar het was ook geschikt voor bier en veevoer. En nu is haver niet weg te denken. Logisch, want je kunt er super lekkere dingen mee maken. Ik zeg niet voor niets: een dag geen havermoutpap is een dag niet geleefd ;). Maar haverbrood, havermuffins of haverkoekjes zijn van harte welkom.

Kikkererwtenpannenkoeken met haver

Deze kikkererwtenpannenkoeken met haver hebben dus een ouderwets tintje. En ze zijn zo lekker! Ik heb Indiase kruiden door het beslag gedaan, zodat de pannenkoeken net iets meer smaak hebben. Ik vul de pannenkoeken graag met gebakken groente en wat hummus. Maar je kunt er ook kaas op doen of wat tomatenpuree. Mits het maar hartig is. Je kunt de pannenkoeken goed invriezen, dus heb je altijd wat klaar liggen als je te lui bent om te koken!

Recept

Voor ongeveer 8 pannenkoeken
Bereidingstijd: 15 minuten
Nodig: koekenpan, garde en soeplepel

Ingrediënten

 • 3/4 kopje kikkererwtenmeel
 • 3/4 kopje havermeel
 • 1 theelepel bakpoeder
 • 1 theelepel ras en hanout
 • 1/2 theelepel komijn
 • snufje zout
 • 1 ei
 • 1 kopje cashewnotenmelk of een andere (plantaardige) melk
 • 1 eetlepel olijfolie (geen extra vierge)
 • olijfolie om in te bakken

Bereidingswijze

 1. Meng in een kom het kikkererwtenmeel, havermeel, bakpoeder, ras el hanout, komijn en zout.
 2. Klop in een andere grote kom het ei los samen met de cashewnotenmelk en olijfolie.
 3. Mix beetje bij beetje de droge ingrediënten bij de natte ingrediënten totdat er een mooi luchtig beslag ontstaat. Is het te dik? Voeg een scheut water toe.
 4. Verwarm een koekenpan met olijfolie op middelhoog vuur.
 5. Schenk een soeplepel beslag in de pan en spreid goed uit.
 6. Draai de pannenkoek om als de onderkant bruin wordt.
 7. Laat afkoelen op een bord.
 8. Herhaal stap 4 tot en met 7 totdat al het beslag op is.

Heb je het recept gebakken? Maak een foto en tag @thisisjoan1 op Instagram. Dat vind ik onwijs leuk!

Wat maak jij met kikkererwtenmeel?

Liefs,

Lysanne

Geen zin in kikkererwten? Dan zijn Finse pinaatiletut met volkoren speltmeel ook lekker!