Doe eens anders: vegan kikkererwten pannenkoek

Vegan kikkererwten pannenkoek

Ken jij de kikkererwten pannenkoek al? Deze pannenkoek maak je van kikkererwtenmeel, een meelsoort gemaakt van kikkererwten. Dit is een ideale glutenvrije meelvervanger. Maar vooral heel lekker als je dol bent op hummus, falafel, etc. Kom, we gaan de pannenkoeken samen bakken.

Wat zijn kikkererwten?

Kikkererwten zijn peulvruchten, zoals tuinbonen, pinda’s en linzen. Kikkererwten, ook wel keker, kekererwt of garbanzo genoemd, zijn afkomstig uit Anatolië, Turkije (Wikipedia). Daar werden ze 8000 jaar geleden al geteeld. Vanuit die plek werden de erwten verspreid naar het Midden-Oosten en India.

Kikkererwten, ook wel keker, kekererwt of garbanzo genoemd, zijn afkomstig uit Anatolië, Turkije.

Kikkererwtenrecepten

Wist je dat kikkererwten veelzijdige peulvruchten zijn? Je kunt ze verwerken in verschillende gerechten. Zo heb ik de volgende recepten op mijn blog staan:

Ik maak ook regelmatig de gezonde kikkererwtenborrelnootjes van Xandra Bakt brood. Heerlijk knapperig!

Waar koop je kikkererwtenmeel?

Kikkererwtenmeel koop je vaak bij de toko, zoals Amazing Oriental. De meelsoort is niet zo bekend, waardoor je het vaak niet in de supermarkt vindt. Amazing Oriental verkoopt sowieso kikkererwtenmeel.

Als je dan toch in de toko bent, kun je ook andere Oosterse producten kopen. Bijvoorbeeld tapiocameel, komijn en ras el hanout. Deze ingrediënten heb je namelijk ook nodig voor dit recept!

Hoe gebruik je kikkererwtenmeel?

Kikkererwtenmeel gebruik je voornamelijk als meel. Zo kun je tarwebloem vervangen door kikkererwtenmeel. Hierdoor wordt het recept glutenvrij en eiwitrijk. Daarnaast kun je kikkererwtenmeel en water als bindmiddel gebruiken een curry te maken. Heel handig als je geen kokosmelk in huis hebt. Ik raad je wel aan om kikkererwtenmeel voor hartige gerechten te gebruiken. Deze meelsoort heeft namelijk een hartige, nootachtige smaak.

Door kikkererwtenmeel wordt je gerecht glutenvrij en eiwitrijk.

Eet geen rauwe kikkererwten

Let op: Eet kikkererwtenmeel nooit rauw. Ten eerste smaakt het superbitter. Ten tweede bevatten rauwe peulvruchten van nature ook de gifstof lectine. Je krijgt na het eten buikpijn en je nieren kunnen zelfs op lange termijn beschadigen. Peulvruchten zijn niet giftig, maar zorg dat je ze voldoende verhit om lectine onschadelijk te maken. Ook kikkererwtenmeel dus.

Vegan kikkererwten pannenkoek

Een vegan kikkererwten pannenkoek bakken

Nu je meer weet over kikkererwten en kikkererwtenmeel, is het tijd om een vegan kikkererwten pannenkoek te bakken! Of meer natuurlijk. ;) Voor dit recept heb ik een deel kikkererwtenmeel en een deel havermeel gebruikt. Je zou de havermeel ook kunnen vervangen door tarwemeel of speltbloem. Dan zijn de pannenkoeken niet meer glutenvrij. Laten we gaan bakken!


Kikkererwten pannenkoek recept

Vegan kikkererwten pannenkoek

Deze heerlijke kikkererwten pannenkoek(en) maak je makkelijk zelf. Ze smaken heerlijk bij een kom soep of een rijkgevulde salade.
Voorbereiding15 min
Bereidingstijd20 min
Totale tijd35 min
GangBijgerecht
KeukenGlutenvrij,Midden-Oosten
Trefwoordglutenvrij,pannenkoeken,peulvruchten,tarwevrij,vegan
Aantal8 pannenkoeken

Benodigdheden

  • Mengkom
  • garde
  • koekenpan
  • soeplepel
  • bord

Ingrediënten

  • ¾ kopje kikkererwtenmeel
  • ¾ kopje havermeel
  • ¼ kopje tapiocameel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • snuf zout
  • 1 theelepel ras en hanout
  • ½ theelepel komijnpoeder
  • 1 ¼ kopje plantaardige melk of water
  • 1 eetlepel olijfolie (geen extra vierge)
  • olie om in te bakken

Bereidingswijze

  • Meng in een kom het kikkererwtenmeel, havermeel, bakpoeder, ras el hanout, komijn en zout.
  • Voeg vervolgens al roerend de plantaardige melk of water en olijfolie toe, totdat er een mooi luchtig beslag ontstaat. Is het te dik? Voeg een scheut water toe.
  • Verwarm een koekenpan met olijfolie op middelhoog vuur.
  • Schenk dan een soeplepel beslag in de pan en spreid goed uit.
  • Draai daarna de pannenkoek om als de onderkant bruin wordt.
  • Laat de vegan kikkererwtenpannenkoeken afkoelen op een bord.
  • Herhaal stap 4 tot en met 6 totdat al het beslag op is.

Notities

Tip: Je kunt de havermeel ook vervangen door een andere (glutenvrije) meelsoort.

Jouw kikkererwten pannenkoek beleggen

Ten slotte geef ik je nog wat tips mee om je vegan kikkererwten pannenkoek te beleggen. Wat dacht je van:

  • avocado en hummus;
  • (vegan) kaas;
  • tomatenpuree;
  • spinazie met (vegan) roomkaas.

Deel je creatie met jouw vrienden! Maak een foto, zet op Instagram en tag @thisisjoan1.

Wat maak jij met kikkererwtenmeel?

Liefs,

Lysanne

Handig: Sla het recept op via Pinterest

Comments

    1. Post
      Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *