VOC-expositie van Het Nationaal Archief

3 maart 2017 0 Door Lysanne

VOC-expositie van Het Nationaal Archief

Ga mee terug in de tijd van de VOC! Bijna 200 jaar heerste Nederland, toentertijd De Republiek, over de handel op zee. En dat ging letterlijk niet zonder slag of stoot! Als ware geschiedenisnerd ging ik samen met mijn vriend naar de nieuwe VOC-expositie van Het Nationaal Archief (HNA) in Den Haag. Ik was heel benieuwd! HNA heeft zeer mooie stukken in bewaring die nog uit de zeventien en achttiende eeuw stammen. Zoals unieke kaarten of scheepsjournalen. Vaar je mee met de ontdekkingstocht?*

VOC-expositie van Het Nationaal Archief

Ik ben dus echt zo’n geschiedenisnerd die alles wilt weten over geschiedenis. Van oeroude holbewoners met hun knotsen tot de late jaren ’90 met hippe spijkerjasjes. Geschiedenis is zeker niet saai! Het is juist hartstikke leuk! Vooral als je allerlei verhalen kunt vertellen aan je dierbaren. En je komt zooo wijs over. Bovendien begrijp je de wereld een stuk beter vind ik. Daarmee bedoel ik hoe verschillende culturen in elkaar zitten. En daarom was ik heel benieuwd naar de nieuwe VOC expositie van Het Nationaal Archief (HNA). Ik wilde graag meer te weten komen over de historie van ons kikkerlandje. Ook was ik zeer nieuwsgierig geworden door de verhalen in de media. Een bezoekje waard dus! En daarom sleepte ik mijn vriend mee naar Den Haag.

Alleen handel met de Hollanders

En Nederland heeft zeker een interessante geschiedenis. Interessanter dan je denkt. En nee, het zijn geen geitenwollensokken verhalen. Het zijn verhalen van robuuste zeemannen die de wereld wilden ontdekken in de tijd van de VOC. In deze periode waren de Hollanders de baas over de zee. Voor het grootste gedeelte dan, want ze hadden grote concurrentie van de Engelsen en Portugezen. Zo wilden de Japanners alleen handel drijven met de Hollanders. Geen één ander land had hier toestemming voor. Moet je nagaan wat voor machtspositie De Republiek toentertijd had! De Hollanders ruilden bijvoorbeeld kruiden en specerijen in ruil voor andere producten. Zonder deze handel zouden er geen kruiden zijn voor oer-Hollandse speculaas of Delfts porselein bestaan.

Mysterieuze landkaarten

De expositie gaat dus over de tijd van de VOC. Zo vind je er een document van de oprichting van de VOC, een scheepsjournaal, korte filmpjes die meer achtergrond vertellen, maar ook een brief tégen de oprichting van de VOC. Ook zijn veel mysterieuze landkaarten en schilderijen te zien van eilanden in het verre Oosten. Het leuke is dat je een tablet krijgt waar alle informatie op staat over elk stuk in de collectie. Veel leuker dan saaie bordjes aan de muur! Er is zo veel interessants te zien, dat je zeker een middag zoet bent. Ik heb echter nog wel twee kleine kanttekeningen: het was voor mijn vriend en mij niet helemaal duidelijk waar we moesten beginnen. Help! Maar gelukkig was er geen chronologische volgorde van de expositie, dus konden we beginnen waar we wilden. Ook miste ik een stuk over de duistere kant van de VOC: ze was niet altijd even goed. Maar ik kon ook niet een stuk vinden die héél positief was over de VOC. Het is meer een neutrale expositie die meer verteld over overzeese verhalen van mysterieuze eilanden.

De VOC-expositie van Het Nationaal Archief is nog te zien tot 7 januari 2018.

Adres: Prins Willem Alexanderhof 20 2595 BE Den Haag.

Vind jij de VOC-tijd interessant?

Liefs,

Lysanne

*Gesponsord

Heb jij de art deco tentoonstelling in het Gemeentemuseum gezien?