Home » Recept: Gebakken havermout met appel

Recept: Gebakken havermout met appel

Gebakken havermout met appel

Gebakken havermout met appel en ik gaan door 1 deur. Letterlijk als ik met een kom de keuken uit loop (sorry, flauw grapje). In het najaar maak ik graag baked oats, ook wel gebakken havermout uit de oven. Dit recept met appel is superlekker, dat het net lijkt alsof je appeltaart eet. Alleen dan gezond, vegan en glutenvrij. Enthousiast? We gaan samen het recept maken!

De geschiedenis van havermout

Havermout is gemaakt van haver. Deze grassoort is eeuwenoud. Letterlijk. Haver wordt al sinds 7000 voor Christus geteeld. Heel veel mensen hebben dus al een kom havermout gegeten voordat jij dat hebt gedaan. De witte haversoort is het bekendst. Er bestaan echter meer varianten: wilde, gele en zwarte haver. In Engeland wordt ‘naakte’ haver geteeld: er zit geen kafje om de korrel.

Havermout: van nature glutenvrij

Havermout is ideaal voor mij om te eten, omdat ik het goed kan verdragen. Deze grassoort bevat namelijk van nature geen gluten. Als je glutengevoelig bent of coeliakie hebt, kun je echter niet zomaar elk merk havermout eten. Waarom? Vaak komt haver tijdens de oogst, transport of bewerkingsproces in aanraking met glutenhoudende graansoorten, zoals tarwe of spelt. Hierdoor kan er niet worden gegarandeerd dat het bordje havermoutpap die jij wilt maken glutenvrij is. Dat is balen, want voor een pakje ‘gewone’ havermout betaal je de belachelijke lage prijs van 0,39 euro. Voor een zak glutenvrije havermout leg je al gauw zo’n twee euro neer. Jammer, maar het is logisch dat zo’n zak duurder is. Bij glutenvrije haver moet er meer rekening worden gehouden dat dit niet in aanraking komt met graan.

Havermout uit de oven met appel

Deze gebakken havermout met appel eet ik graag als ontbijt. Ik bedoel: wie wil nou niet een gezond ontbijtje dat smaakt naar appeltaart? Wil je er ook nog slagroom bij? Dan raad ik je aan om een plantaardige yoghurt op te doen met al dan niet suiker, stevia of stroop. Ben je al aan het water tanden? Laten we dan snel deze baked oats appel maken!

Recept voor gebakken havermout met appel

Gebakken havermout met appel

Maak van je ontbijt een feestje met deze gebakken havermout met appel. Het lijkt alsof je appeltaart eet! Lekker met plantaardige yoghurt.
Voorbereiding10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Oventijd35 minuten
Totale tijd1 uur
GangOntbijt
KeukenGlutenvrij,Vegan,Whole foods
Trefwoordfruit,glutenvrij,ontbijt,ovengerecht,vegan
Aantal3 porties

Benodigdheden

  • Ovenschaal
  • Mengkom
  • aardappelschilmesje

Ingrediënten

  • olie om in te vetten
  • 100 gram havermout
  • 1 eetlepel lijnzaad
  • 250 milliliter plantaardige melk
  • 1 appel
  • 1 banaan
  • handje rozijnen
  • 1 theelepel kaneel
  • 2 eetlepels kokossnippers
  • snuf zout

Topping

  • handje gehakte cashewnoten

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven op 200°C (boven- en onderwarmte). Vet de ovenschaal in met olie.
  • Meng de havermout met het lijnzaad en schenk de ongezoete amandelmelk erbij. Laat dit weken.
  • Snijd ondertussen de appel en banaan in kleine stukken.
  • Meng de stukjes appel en banaan door het havermoutbeslag, samen met de rozijnen, kaneel, kokossnippers en zout.
  • Giet het mengsel in de ovenschaal.
  • Verdeel eventueel de cashewnoten over het beslag en druk ze aan.
  • Bak de gebakken havermout met appel 35 minuten in het midden van de oven.
  • Laat afkoelen in de schaal of serveer direct met plantaardige yoghurt.

Notities

Tip: Vervang de cashewnoten door andere noten, zoals wal- of pecannoten.

Meer recepten met appel

Wat is jouw favoriete ontbijt?

Liefs,

Lysanne

2 gedachten over “Recept: Gebakken havermout met appel”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel je mening. Beoordeel het recept!




Scroll naar boven