Je zit gebakken: Gebakken havermout uit de oven

Gebakken havermout uit de oven met appel en bramenjam

Gebakken havermout uit de oven is heerlijk voor het ontbijt. Ik eet het graag warm in de winter. Of koud in de zomer. Over de havermout schenk ik graag nog wat sojayoghurt met gehakte noten, hennepzaad en rozijnen. En het liefst eet ik het helemaal zelf op. ;) Laten we maar beginnen met het recept. + Ik geef je een vegan optie!

Havermout, wat is dat?

Havermout is gepelde en geplette haverkorrel. Beiden zijn afkomstig van haver, een grassoort die als een van de eerste soorten door mensen wordt gegeten.

Veelzijdige havermout

Havermout is ontzettend veelzijdig. Je kunt er heel veel mee. Hierdoor kun je het vrijwel elke dag eten. Geloof me: dat is echt niet saai. Natuurlijk maak je er havermoutpap mee, maar denk ook eens aan:

Is havermout gezond?

Havermout is gezond. Hij bevat namelijk veel vezels, eiwitten, vrijwel geen vet en is van nature glutenvrij. Daarnaast schijnt het dat havermout het slechte LDL-cholesterol verlaagt.

Gebakken havermout uit de oven met appel en bramenjam

Is gebakken havermout gezond?

Gebakken havermout is gezond. Mits je gezonde ingrediënten gebruikt. Het is namelijk niets anders dan havermoutpap uit de oven.

Gebakken havermout met appel en bramenjam

In het onderstaande recept voeg je lekkere ingrediënten toe, zoals appel, pecannoten, rozijnen en banaan. Maar ook zelfgemaakte bramenjam. Hiervoor heb ik de bramenjam gebruikt van Xandra Bakt Brood. De honing kun je weglaten, zodat de jam vegan is.

Heb je geen (zelfgemaakte) jam in huis? Laat dit dan achterwege en voeg eventueel wat suiker of steviadruppels toe als je een zoetekauw bent. Of voeg geen zoetstof toe. Wil je de gebakken havermout vegan maken? Vervang de eieren dan door 2 chiazaad-eieren. Kom, we beginnen!


 

Recept

Gebakken havermout uit de oven met appel en bramenjam

Ben je dol op havermoutpap? Probeer dan eens gebakken havermout uit de oven. Dit recept maak je met appel, banaan en bramenjam.
Voorbereiding5 min
Bereidingstijd15 min
Oventijd40 min
Totale tijd1 uur
GangOntbijt
KeukenHollands,Whole foods
Trefwoordglutenvrij,ontbijt,ovengerecht,tarwevrij
Aantal1 persoon

Benodigdheden

  • 2 kleine ovenschalen
  • Mengkom

Ingrediënten

  • 6 eetlepels havermout
  • 2 eetlepels gehakte pecannoten
  • 2 eetlepels rozijnen
  • 1 theelepel kaneel
  • snuf zout
  • 2 appels
  • ½ banaan
  • 2 (chiazaad-)eieren
  • 2 eetlepels bramenjam
  • citroensap
  • plantaardige melk

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven op 180°C (boven- en onderwarmte). Zet alvast 2 kleine ovenschalen klaar.
  • Meng ondertussen in een kom de havermout, gehakte pecannoten, rozijnen, kaneel en zout.
  • Was vervolgens de appels goed af, verwijder de klokhuizen en snijd in kleine blokjes.
  • Meng dan de stukjes appel met de droge ingrediënten, samen met de banaan, (chiazaad-)eieren, bramenjam, citroensap en een flinke scheut plantaardige melk. Laat even staan.
  • Verdeel daarna het beslag over de ovenschalen en zet de gebakken havermout 40 minuten in het midden van de oven.
  • Serveer direct. Of laat afkoelen voor een koude versie.

Notities

Tip: Vervang de eieren door chiazaad-eieren als je vegan gebakken havermout wilt.

Deel je creatie met ons! Maak een foto, zet op Instagram en gebruik #thisisjoan. Of tag @thisisjoan1.

Eet jij wel eens gebakken havermout?

Liefs,

Lysanne

Comments

  1. Wietske Zomer

    Hoi Lysanne,
    Fijn recept, dankjewel!
    Ik eet bijna iedere ochtend een kom havermoutpap (koud) aangevuld met pitten, zaden en fruit en wat kaneel.. Ter afwisseling doe ik er ook weleens muesli en teffmeel bij.

    1. Post
      Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *