Glutenvrije haver tompouce met chocoladeglazuur

26 juni 2017 5 Door Lysanne

Glutenvrije haver tompouce met chocoladeglazuur

Vroeger maakte ik met mijn zus tompouces uit een kant-en-klaarpak. Wat een feest was dat altijd! Hoe at je echter zo’n gebakje op? Nou op z’n Lys: glazuur, vulling en dan de kapjes. Natuurlijk kun je het gebakje zo in je mond schuiven, maar dat is niet cool. Een kant-en-klaarpak is ook niet (meer) cool. Dus ik maakte deze glutenvrije haver tompouce met chocoladeglazuur, waarvan je het recept hier vindt.

Glutenvrije haver tompouce met chocoladeglazuur

Ken je dat verhaal van de kabouter en de tompouce? … Ik dus ook niet. Er bestaan verschillende verhalen over het ontstaan van de tompouce. Volgens het Nederlands BakkerijMuseum zou de eerste tompouce door een Amsterdamse banketbakker zijn gemaakt. Deze bakker heeft hoogstwaarschijnlijk de naam tompouce gebruikt voor een ouder gebakje (Nederlands BakkerijMuseum, z.j.). Dat is de Franse ‘mille-feuille’: twee laagjes bladerdeeg met banketbakkersroom. Nou, gewoon een tompouce dus! Hoewel millefeuille héél chique klinkt. Zou ik dit recept dan ‘l’avoine mille-feuille avec glaçage au chocolat sans gluten‘ noemen? Klinkt chique toch? Ach, laten we lekker Hollands blijven ;). Nog een leuk detail: in Vlaanderen noemen ze de gebakjes ‘boekske’, in de VS ‘napoleon’ en in Noorwegen ‘Napoléon’s kake’ (Nederlands BakkerijMuseum, z.j.).

Glutenvrije haver tompouce

Deze glutenvrije haver tompouce met chocoladeglazuur is echt een feestje om te eten! Het kost even een werkje, maar dan heb je wel een origineel gebakje waar je écht indruk mee maakt. Zeg nou zelf, wie bakt er nou een tompouce? … Juist ja, bijna niemand dus. De meelsoorten in het recept zijn te vervangen door andere meelsoorten. Bakken maar!

Recept

Voor 8 á 10 stuks
Oventijd: 15 minuten
Ovenstand: 180 graden Celsius (onder- en bovenwarmte)
Nodig: handmixer en steelpannetje

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 60 gram boekweitmeel
  • 50 gram rijstemeel
  • 50 gram havermeel
  • 25 gram zonnebloempittenmeel
  • 1/2 eetlepel psylliumvezels
  • 1/2 geprakte banaan
  • 1 ei
  • 3 eetlepels havermelk
  • 1,5 eetlepel gesmolten kokosolie
  • 2 druppels stevia
  • 1 eetlepel erythritol of kokosbloesemsuiker

Voor de vulling

  • 2 eidooiers
  • 220 ml havermelk
  • 75 gram rijstemeel
  • 30 gram kokosbloesemsuiker
  • 1 eetlepel erythritol of kokosbloesemsuiker
  • snufje kaneel
  • 1 theelepel vanille extract

Voor de topping

  • 4 eetlepels erythritol of 3 eetlepels kokosbloesemsuiker
  • 1/2 eetlepel cacaopoeder
  • scheutje havermelk
  • 2 druppels stevia
  • pure chocolade schaafsel

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven op 185 graden Celsius (onder- en bovenwarmte). Leg een bakpapiertje op een bakplaat.
  2. Meng voor het deeg het boekweitmeel, rijstemeel, havermeel, zonnebloempittenmeel, psylliumvezels, erythritol of kokosbloesemsuiker in een kom.
  3. Voeg de geprakte banaan, ei, havermelk, kokosolie en stevia toe aan de droge ingrediënten en kneed tot een goed deeg. Te droog? Voeg meer havermelk toe. Te nat? Voeg meer meel toe.
  4. Rol het deeg op het bakpapier uit tot een vierkante plak van 0,5 cm dikte.
  5. Snijd de randen recht, zodat er een vierkant ontstaat.
  6. Bak de koek 15 minuten in het midden van de oven. Haal de plaat uit de oven en snijd de koek gelijk in vierkantjes of rechthoeken. Je moet een even aantal krijgen. Laat afkoelen.
  7. Meng voor de vulling 2 eidooiers, een klein beetje havermelk, rijstemeel, kokosbloesemsuiker, erythritol of kokosbloesemsuiker, kaneel en vanille extract in een steelpannetje op laag vuur.
  8. Voeg de rest van de havermelk toe als het dikker wordt. Is de vulling te dik? Voeg beetje bij beetje havermelk toe.
  9. Laat de vulling afgedekt afkoelen.
  10. Meng voor het glazuur het erythritol of de kokosbloesemsuiker, cacaopoeder, havermelk en stevia. Te dun? Voeg meer cacaopoeder en suiker toe. Te dik? Voeg meer havermelk toe.
  11. Smeer een redelijke hoeveelheid vulling op een stuk koek. Druk een andere koek voorzichtig op de vulling en voeg aan de zijkanten vulling toe, zodat er een mooi vierkant of rechthoek ontstaat.
  12. Smeer het glazuur op de bovenste koek en strooi pure chocoladeschaafsel over het glazuur.
  13. Herhaal stap 11 en 12 totdat alles op is.
  14. Laat de glutenvrije haver tompouce met chocoladeglazuur minstens 3 uur opstijven in de koelkast.

Heb je het recept gebakken? Maak een foto en tag @thisisjoan1 op Instagram. Dat vind ik onwijs leuk!

Maakte jij vroeger tompouces of kocht je ze bij de Hema?

Liefs,

Lysanne

Liever iets anders met haver? Maak dan deze havermuffins met Pulve.