Home » Recept: vegan palak paneer (saag paneer)

Recept: vegan palak paneer (saag paneer)

vegan palak paneer

De Indiase keuken is favoriet thuis. Waaronder een goede palak paneer, een populair Indiaas gerecht met spinazie in de hoofdrol. Traditioneel gezien maak je het gerecht met paneer, een harde kaas. Maar ik gebruik tempeh om een vegan palak paneer te bereiden. Benieuwd naar het recept? Je vindt het in dit artikel.

Wat is palak paneer?

Palak paneer is een Indiaas gerecht. Dit gerecht wordt bereid met paneer (een harde kaassoort) en een romige saus met spinazie als hoofdonderdeel. Palak paneer wordt op smaak gebracht met verschillende kruiden als komijn en garam masala.

Waar is paneer van gemaakt?

Paneer is jonge, verse kaas en wordt gemaakt van volle melk. Door aan de melk een zuur toe te voegen, zoals citroensap, ontstaat er zachte kaas. Paneer is ook bekend onder de namen ‘panir’ en ‘peynir’.

Saag paneer vs. palak paneer

Palak paneer wordt vaak verward met saag paneer. Logisch, want beide gerechten lijken erg op elkaar. Toch is er een verschil. Palak paneer wordt alleen met spinazie bereid, saag paneer met meerdere bladgroenten. ‘Saag’ verwijst naar een combinatie van bladgroenten zoals spinazie, mosterdgroen, en raapstelen.

Is palak paneer vegan?

Nee, palak paneer is niet vegan. Dit komt doordat de paneer gemaakt is van volle melk. Paneer is echter wel vegetarisch, omdat tijdens het bereiden geen dierlijk stremsel wordt gebruikt.

Waardoor kun je paneer vervangen?

Gelukkig kun je paneer in de meeste gevallen vervangen. Bijvoorbeeld door tofu, daar lijkt paneer het meest op, of tempeh.

Palak paneer recept

In het onderstaande recept gebruiken we tempeh als vervanger voor paneer. Ben je geen liefhebber van tempeh? Gebruik dan tofu.

Ingrediënten

  • 300 gram (basmati)rijst of naan
  • 400 gram aardappels

Voor de tempeh

  • 250 gram tempeh
  • olie om in te bakken
  • 1 theelepel garam masala-poeder
  • 1 ½ theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • ¼ theelepel chilipoeder
  • zout en peper

Voor de saus

  • olie om in te bakken
  • 4 tenen knoflook
  • 450 gram diepvriesspinazie (ontdooid)
  • 1 vleestomaat
  • kokosmelk
  • 1 theelepel garam masala-poeder
  • 1 theelepel kurkumapoeder
  • ½ theelepel komijnpoeder
  • citroensap

Bereidingswijze

  1. Kook de (basmati)rijst of bak de naan volgens de gebruiksaanwijzing.
  2. Schil de aardappels en snijd ze in kleine stukjes. Kook de aardappels tot ze zacht zijn.
  3. Snijd de tempeh in kleine blokjes.
  4. Verhit een koekenpan met olie op middelhoog vuur en bak de garam masala-poeder, komijnpoeder, paprikapoeder, chilipoeder, zout en peper kort. Let op: vermijd verbranden.
  5. Voeg de tempeh toe en bak de ingrediënten knapperig op middelhoog vuur. Leg de tempehblokjes op een bord.
  6. Doe opnieuw olie in de koekenpan.
  7. Snijd de knoflook en tomaat fijn, en bak deze lichtbruin in de pan.
  8. Voeg de ontdooide diepvriesspinazie en aardappelstukjes toe. Bak 5 minuten mee.
  9. Roer een flinke scheut kokosmelk, garam masala-poeder, kurkumapoeder, komijnpoeder en citroensap door de ingrediënten.
  10. Voeg de tempeh toe en laat het geheel zachtjes sudderen.
  11. Serveer de palak paneer direct met wat rijst of naan.

Meer Indiase recepten

Vind jij de Indiase keuken ook lekker? Laat je verrassen door meer Indiase gerechten, zoals:

Heb jij de vegan palak paneer gemaakt? Deel je ervaringen in een reactie!

Liefs,

Lysanne

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven