dinsdag, maart 26, 2019
Recepten Vleesvervangers

Pittige tofu op Indonesische wijze

Indonesisch gemarineerde pindatofu

Tofu is een bron van eiwitten en dus ideaal voor sportende vegetariërs. Het is alleen lastig wat je met zo’n rechthoekig blok moet. Au naturel is echt niet te eten! Het is gummie-actig, vochtig en smakeloos. Na 6000 pogingen om tofu lekker te maken, is het me eindelijk gelukt! Deze Indonesisch gemarineerde tofu past ideaal bij rijst of in springrolls. In dit artikel deel ik graag het recept met jou.

De geschiedenis van tofu

Tofu is al eeuwen bekend in China, Japan en Indonesië. De geschiedenis van tofu begin zo’n 2000 jaar geleden in China. Daar werd het product al veel gebruikt. Sterker nog: het blijkt zelfs dat de Chinezen dol op tofu waren. In het jaar 1500 schreef namelijk ene Su Ping een ode aan de tofu. Ook nu is tofu heel populair en kun je het product bijna overal vinden.

Wat is tofu eigenlijk?

Tofu, of tofoe, is een eiwitrijk product, gemaakt van sojamelk. De sojamelk wordt gestremd met bijvoorbeeld nigari (Japans magnesiumzout), waardoor er een hard rechthoek ontstaat: het tofublok. Dit blok kun je kleiner snijden en verwerken in verschillende gerechten, zoals in een curry, schotel of bij deze gevulde courgettes.

Vitamines en mineralen

Tofu is een goede vleesvervanger, omdat hij alle essentiële aminozuren bevat, maar ook mineralen, zoals calcium, ijzer, en een paar B-vitamines. essentiële aminozuren, calcium, kalium, fosfor, magnesium, natruim, zink, ijzer en vitamine B bevat. Let op: Tofu bevat van nature geen vitamine B12. Deze wordt soms kunstmatig in tofu gestopt. Daarom raad ik je aan om andere bronnen van vitamine B12 te vinden als je plantaardig eet.

Gemarineerde tofu

Hoe smaakt tofu?

Tofu heeft een neutrale smaak, waardoor hij naturel een beetje gummie-achtig smaakt. Niet echt lekker dus. En dat schrikt mensen toch snel af als ze voor het eerst tofu eten. Dat is zonde, want tofu is ontzettend lekker als je de blokjes goed marineert. Zoals met het onderstaande recept. Dit is mijn favoriete recept om tofu te marineren!

Recept voor gemarineerde tofu

Voor 2 á 3 personen
Bereidingstijd: 20 minuten
Nodig: snijplank, keukenpapier of schone theedoek, grote en kleine kom, en koekenpan

Ingrediënten

  • 1 blok tofu (375 gram)
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1,5 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1/2 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel laos
  • peper
  • 1 eetlepel pindakaas
  • sojasaus (= niet glutenvrij)
  • ketjap manis
  • 1 theelepel sambal manis
  • citroensap
  • olijfolie om in te bakken

Bereidingswijze

  1. Snijd de tofu in plakken van 1 cm dikte. Druk de plakken op keukenpapier of een theedoek, zodat het meeste vocht verdwijnt.
  2. Snijd vervolgens de tofu in vierkante blokjes van 1 cm bij 1,5 cm. Stop de blokjes in de kom.
  3. Meng de tofu met het korianderpoeder, komijnpoeder, paprikapoeder, knoflookpoeder, kurkuma, laos en peper.
  4. Meng daarna in de kleine kom de pindakaas, sojasaus, ketjap manis, sambal manis en citroensap.
  5. Voeg het natte mengsel bij de tofu en meng goed door elkaar.
  6. Zet vervolgens een koekenpan met olijfolie op middelhoog vuur.
  7. Bak de gemarineerde tofu knapperig.
  8. Serveer ten slotte de tofu direct.

Deel je creatie met ons! Maak een foto, zet op Instagram en gebruik #thisisbaking. Of tag @thisisjoan1.

Hoe eet jij tofu het liefst?

Liefs,

Lysanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top