Spice je gerecht op met pittige tofu op Indonesische wijze

Gemarineerde tofu Indonesisch

Gemarineerde tofu is een lekkere en gezonde bron van eiwitten. Ideaal als je graag vegan kookt of fanatiek sport. Bovendien past gemarineerde tofu bijna bij elk gerecht. Of het nu een pitabroodje is of gado gado: de opties zijn eindeloos. Daarom wil ik je dit recept voor gemarineerde tofu graag met je delen! Ook vertel ik je alles over tofu.

De geschiedenis van tofu

De geschiedenis van tofu begint in China. Zo’n 2000 jaar geleden werd het product daar al veel gebruikt. Sterker nog: het blijkt zelfs dat de Chinezen dol op tofu waren. In het jaar 1500 schreef namelijk ene Su Ping een ode aan de tofu.

Tegenwoordig vind je tofu overal: bij de toko, in de appie en zelfs de natuurwinkel.

Wat is tofu precies?

Tofu of tofoe is een eiwitrijk product dat is gemaakt van sojamelk. De sojamelk wordt gestremd met bijvoorbeeld nigari (Japans magnesiumzout), waardoor er een harde rechthoek ontstaat: het tofublok. Dit blok kun je kleiner snijden en verwerken in verschillende gerechten. Zoals in een curry, schotel of bij deze gevulde courgettes.

Tofu of tofoe is een eiwitrijk product dat is gemaakt van sojamelk.

Vitamines en mineralen

Tofu is een goede vleesvervanger, omdat het alle essentiële aminozuren bevat. Maar ook mineralen, zoals calcium, ijzer, en een paar B-vitamines. Totu bevat echter van nature geen vitamine B12. Deze wordt soms kunstmatig in tofu gestopt. Daarom raad ik je aan om je B12 altijd goed in de gaten te houden. Zelf slik ik B12-supplementen.

Gemarineerde tofu Indonesisch

Tofu heeft een neutrale smaak, waardoor het naturel een beetje gummie-achtig smaakt.

Hoe smaakt tofu?

Tofu smaakt neutraal, waardoor hij ‘naturel’ een beetje gummie-achtig smaakt. Niet echt lekker. En dat schrikt mensen toch snel af als ze voor het eerst tofu eten. Dat is zonde, want tofu is ontzettend lekker als je de blokjes goed marineert. Zoals met het onderstaande recept. Dit is mijn favoriete recept om tofu te marineren! Laten we beginnen!


Recept

Gemarineerde tofu

Tofu saai? Niet met dit recept voor gemarineerde tofu. Heerlijk met rijst en groente.
Voorbereiding0 min
Bereidingstijd25 min
Marinadetijd1 uur
Totale tijd1 uur 25 min
GangBijgerecht
KeukenIndonesisch
Trefwoordeiwitrijk,vegan,vleesvervanger
Aantal3 personen

Benodigdheden

  • snijplank
  • keukenpapier of schone theedoek
  • grote kom
  • kleine kom
  • koekenpan

Ingrediënten

  • 1 blok tofu
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1 ½ theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • ½ theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel kurkumapoeder
  • 1 theelepel laospoeder
  • snuf peper
  • 1 eetlepel pindakaas
  • scheut sojasaus
  • scheut ketjap manis
  • 1 theelepel sambal manis
  • scheut citroensap
  • olijfolie om in te bakken

Bereidingswijze

  • Snijd de tofu in plakken van 1 cm dikte. Druk de plakken op keukenpapier of een theedoek, zodat het meeste vocht verdwijnt.
  • Snijd vervolgens de tofu in vierkante blokjes van 1 cm bij 1,5 cm. Stop de blokjes in de kom.
  • Meng de tofu met het korianderpoeder, komijnpoeder, paprikapoeder, knoflookpoeder, kurkuma, laos en peper.
  • Meng daarna in de kleine kom de pindakaas, sojasaus, ketjap manis, sambal manis en citroensap.
  • Voeg het natte mengsel bij de tofu en meng goed door elkaar.
  • Laat de marinade ten minste 1 uur in de tofu trekken. Heb je geen tijd? Bak dan meteen de tofu.
  • Zet vervolgens een koekenpan met olijfolie op middelhoog vuur.
  • Bak de gemarineerde tofu knapperig.
  • Serveer ten slotte de tofu direct.

Notities

Tip: Bij de toko kun je vaak glutenvrije sojasaus kopen.

Deel je creatie met ons! Maak een foto, zet op Instagram en gebruik #thisisbaking. Of tag @thisisjoan1.

Hoe eet jij tofu het liefst?

Liefs,

Lysanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *