woensdag, juli 24, 2019
Brood Recepten

Iers sodabrood met superzachte rozenblaadjes

Vegan Iers sodabrood met spelt en rozenblaadjes

Als ik ergens blij van word, zijn het wel bloemen. Geef toe: al die prachtige kleuren en verschillende vormen maakt iedereen vrolijk. En toen kwam ik op het idee om een bloemenbrood te maken. Maar helaas kon ik geen recept op internet vinden. Dus experimenteerde ik zelf in de keuken met rozenblaadjes. Zo ontstond dit Iers sodabrood met spelt en superzachte rozenblaadjes. Benieuwd naar het recept? Check dit artikel! Ook kom je te weten wat sodabrood eigenlijk is.

Wat is sodabrood?

Sodabrood is een brood dat wordt gemaakt met baking soda. Dit poeder zorgt ervoor dat het brood ‘rijst’ zonder dat het moet rusten (wat wel bij gist moet). Hierdoor hoef je dus niet te wachten en kun je gelijk het brood in de oven schuiven. Daarnaast is sodabrood gemakkelijk en snel te maken. Je hoeft alleen de ingrediënten te mengen, dit op de bakplaat te gooien en in de oven te doen.

Baking powder zorgt ervoor dat sodabrood niet hoeft te rijzen.

Waar komt sodabrood vandaan?

Volgens Society for the Preservation of Irish Soda Bread gaven de Ieren in de 20ste eeuw de voorkeur aan het maken van lichte broden met wit meel, zoals sodabrood. Maar dat brood heeft zijn naam echter niet te danken aan de Ieren. Zij gebruikten namelijk Amerikaans bloem voor brood. Sterker nog: in verschillende boeken uit 1866 en 1868 staat een basisrecept voor sodabrood dat vooral in de Verenigde Staten wordt gegeten. Het is dus onduidelijk waar het brood vandaan komt.

Vegan Iers sodabrood met spelt en rozenblaadjes

Hoe maak je sodabrood?

Officieel wordt Iers sodabrood gemaakt met karnemelk. Baking soda heeft namelijk iets zuurs nodig om zijn werk te kunnen doen. In onderstaande recept heb ik niet gekozen voor karnemelk, maar voor amandelmelk. Wanneer je dit mengt met appelazijn en dit laat staan, ontstaat er een soort van vegan karnemelk! Wil je liever karnemelk gebruiken? Geen probleem! Lezer Gertrude heeft het brood gebakken met karnemelk. Je moet alleen de hoeveelheid aanpassen, wat je in het recept leest.

Je kunt sodabrood vegan maken met amandelmelk en appelazijn.

Iers sodabrood met rozenblaadjes

Dit brood maak je dus met rozenblaadjes. Nu vraag jij je wellicht af waar je rozenblaadjes koopt. Ik heb ze zelf ooit gekregen voor een review van Erica kruiderijen, dus je kunt ze daar ook kopen of in de webshop. Deze zijn eetbaar. Helaas verkleuren de rozenblaadjes zwart door het verhitten, wat een ietwat bitter smaakje aan het brood geeft. Heb je geen rozenblaadjes in huis? Dan kun je het brood ook zonder bloemblaadjes maken.

Tip: Rooster een sneetje sodabrood in je broodrooster en besmeer het met een dikke laag hummus of pindakaas.

Recept voor Iers sodabrood

Voor 1 groot brood
Oventijd: 40 minuten
Ovenstand: 180ºC (boven- en onderwarmte)
Nodig: bakpapier, bakplaat en kom

Ingrediënten

  • 525 milliliter ongezoete amandelmelk of 550 milliliter karnemelk
  • indien gekozen voor amandelmelk: 2,5 theelepels appelazijn
  • 150 gram speltmeel
  • 445 gram speltbloem + extra
  • 1 eetlepel baking soda
  • 2 eetlepels kokosbloesemsuiker
  • 1 theelepel kaneel
  • 1/2 theelepel zout
  • 2 eetlepels olijfolie (geen extra vierge)
  • 1 theelepel vanille extract
  • optioneel: 4 druppels stevia
  • optioneel: 5 eetlepels rozenblaadjes

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven op 180ºC (boven- en onderwarmte). Leg bakpapier op een bakplaat.
  2. Meng vervolgens de ongezoete amandelmelk met de appelazijn. Laat het mengsel minstens 5 minuten staan. Gekozen voor karnemelk? Sla stap 2 over.
  3. Meng in een kom het speltmeel, speltbloem, baking soda, kokosbloesemsuiker, kaneel en zout.
  4. Roer daarna de olijfolie, vanille extract, en eventueel de stevia en rozenblaadjes door de melk.
  5. Voeg dan de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten en meng het tot een natte, klevige bal.
  6. Strooi wat bloem over de deegbal en op je handen, en stort de bal voorzichtig op de bakplaat.
  7. Bak vervolgens het sodabrood ongeveer 40 á 45 minuten in het midden van de oven.
  8. Wordt het brood te snel bruin? Leg er dan aluminiumfolie overheen.
  9. Laat ten slotte het brood afkoelen op een rooster.

Deel je creatie met ons! Maak een foto, zet op Instagram en gebruik #thisisjoan. Of tag @thisisjoan1.

Wat vind jij van dit bloemenbrood?

Liefs,

Lysanne

10 thoughts on “Iers sodabrood met superzachte rozenblaadjes

  1. Ziet er uit als een Instagram-waardig brood, haha. Ik heb nog nooit zelf brood gemaakt, maar het lijkt me erg leuk om eens te doen :)

    1. Dankjewel Marloes! Brood bakken lijkt moeilijk, maar als je het eenmaal doorhebt is het echt heel leuk om te doen! Ik zou dan eens beginnen met een sodabrood. Dan hoef je niet te kneden en het brood te laten rijzen. Of een broodbakmachine aanschaffen ;).

  2. Beste Lysanne,

    Ik heb het brood nu meerdere keren gemaakt en ik ben er heel blij mee. Ik mag geen gist en desembrood vind ik minder lekker. Dit is echt een superalternatief. Ik proef wel iets ‘scherps’. Zou dat de wijnazijn kunnen zijn.
    Als ik het brood met karnemelk wil maken, moet ik dan ook 525ml aanhouden?

    1. Hoi Gertrude,

      Wat fijn om te horen dat je dit brood lekker vindt! Je kunt de wijnazijn ook vervangen door appelazijn. Misschien dat de scherpe smaak dan minder is. Over de karnemelk: ik denk wel dat je 525 ml kunt aanhouden. Je hebt alleen geen wijnazijn meer nodig, omdat karnemelk van zichzelf al zuur is. Hierdoor wordt de baking soda geactiveerd, waardoor je een luchtig brood krijgt.

      Laat je weten of het lukt? Dan kan ik dit bij het recept zetten!

      Groetjes,

      Lysanne

      1. Ha Lysanne,

        Dank je voor je reactie. Ik heb het brood nu met appelazijn gemaakt. Het smaakt nu een stuk milder. Dank je voor de tip. Ik wil het ook nog een keer met karnemelk gaan proberen. Ik laat jr weten hoe dat bevalt.

      2. Hoi Lysanne,

        Vanmorgen heb ik het brood met karnemelk gemaakt en het is nu wat mij betreft nóg lekkerder 😃.
        525 ml was iets te weinig. Ik heb er nog een flinke scheut bijgedaan. Totaal was het zo’n 550 ml.
        Ik blijf het een heerlijk brood vinden (ik doe niet altijd kaneel en rozenblaadjes, maar maak vaak een ‘neutrale’ variant.
        Dank je wel!

        Groetjes Gertrude

        1. Hoi Gertrude,

          Wat goed om te horen dat karnemelk ook werkt! Ik zal je tip bij het recept zetten. De neutrale variant is inderdaad ook lekker! Eetse!

          Groetjes,

          Lysanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top