Indonesisch gemarineerde pindatofu

17 juli 2017 0 Door Lysanne

Indonesisch gemarineerde pindatofu

Tofu is een bron van eiwitten en dus ideaal voor sportende vegetariërs. Het is alleen lastig wat je met zo’n rechthoekig blok moet. Au naturel is echt niet te eten! Het is gummie-actig, vochtig en smakeloos. Na 6000 pogingen om tofu lekker te maken, is het me eindelijk gelukt! Deze Indonesisch gemarineerde tofu past ideaal bij rijst of in springrolls. In dit artikel deel ik graag het recept met jou.

Indonesisch gemarineerde pindatofu

Even een kort stukje geschiedenis over tofu. Tofu, tofoe of tahoe (net zoals hummus, humus en hoemoes) is een product gemaakt van soja. Tofu is al eeuwen lang een begrip in China, Japan en Indonesië. Volgens het forum Soya.be (z.j.) werd het product al 2000 jaar geleden in China gebruikt. In 1500 schreef Su Ping een ode aan de tofu (Soya.be, z.j.). Die moet dus zeker verzot zijn geweest op het goedje! Tegenwoordig is tofu zeer populair bij vegetariërs en veganisten uit de westerse wereld. Sterker nog: het product is zo normaal geworden als hutspot of stroopwafels. Zo vind je kant-en-klare varianten in de supermarkt, blokken tofu in de toko of eet je het in een restaurant. Eigenlijk overal dus! Tofu is heel veelzijdig, omdat het goed andere smaken kan opnemen. Vandaar dat ik het altijd marineer!

Indonesisch gemarineerde pindatofu

Tofu is ook heel gezond. Het is een goede vleesvervanger, omdat het product essentiële aminozuren, calcium, kalium, fosfor, magnesium, natruim, zink, ijzer en vitamine B bevat. Maar daar moet ik wel bij zeggen dat tofu geen vitamine B12 bevat. Let daarom goed op dat je een andere bron van B12 gebruikt als je vegetariër of veganist bent. Daarnaast is tofu heel lekker! Mits je experimenteert en tot je eigen tofu formule komt. Zo ontdekte ik mijn tofu formule en kreeg deze Indonesisch gemarineerde pindatofu als uitkomst. En dit is mijn favoriete marinade geworden!

Recept

Voor 2 á 3 personen
Bereidingstijd: 20 minuten + één nacht
Nodig: snijplank, keukenpapier, kom en koekenpan

Ingrediënten

 • 1 blok biologische tofu (bijv. AH)
 • 2 theelepels kokosbloesemsuiker
 • 1,5 theelepel komijnpoeder
 • 1 theelepel paprikapoeder
 • 1 theelepel kurkuma
 • 1 theelepel laos
 • peper
 • 1 eetlepel pindakaas
 • flinke scheut sojasaus ((bijvoorbeeld 100% pindakaas AH)
 • flinke scheut olijfolie (geen extra vierge)
 • 1 theelepel harissa
 • citroensap
 • olijfolie

Bereidingswijze

 1. Verwijder het vocht uit de tofuverpakking.
 2. Snijd de tofu in plakken van 1 cm dikte. Druk de plakken op keukenpapier, zodat het meeste vocht uit de tofu komt.
 3. Snijd de tofu in vierkante blokjes van 1 cm bij 1,5 cm.
 4. Meng de tofu met de kokosbloesemsuiker, komijnpoeder, paprikapoeder, kurkuma, laos en peper.
 5. Meng in een kommetje de pindakaas, sojasaus, olijfolie, harissa en citroensap.
 6. Voeg het papje bij de tofu en meng goed door elkaar.
 7. Laat één nacht in de koelkast staan, zodat de tofu de smaken kan opnemen.
 8. Zet een koekenpan met olijfolie op middelhoog vuur.
 9. Bak de Indonisch gemarineerde pindatofu knapperig bruin.
 10. Serveer direct.

Heb je het recept gemaakt? Maak een foto en tag @thisisjoan1 op Instagram. Dat vind ik onwijs leuk!

Hoe gebruik jij tofu?

Liefs,

Lysanne

Gebruik de Indonesische gemarineerde pindatofu met groente op kikkererwtenpannenkoeken met haver.