Home » Recept: Vietnamese vegan spring rolls met tofu en pindasaus

Recept: Vietnamese vegan spring rolls met tofu en pindasaus

een grijs geruite theedoek met daarop een houten snijplank met vier Vietnamese vegan springrolls met groente en tofu

Heb je zin in een licht gerecht? Bijvoorbeeld op een warme dag? Dan zijn deze Vietnamese spring rolls met tofu en een heerlijke pindasaus een goede keuze. Wil je zelf aan de slag in de keuken met dit vegan spring rolls recept? Lees dan snel verder.

Wat zijn spring rolls?

Spring rolls, ook wel bekend als lenterollen, zijn een populaire Aziatische snack of bijgerecht. Ze bestaan uit dunne vellen, meestal gemaakt van rijstmeel, die je vult met een mengsel van groenten en proteïne als tofu. Deze vulling kan ook kruiden en soms glasnoedels bevatten. Vervolgens klap je de vellen dicht. Spring rolls serveer je met een dipsaus, zoals zoetzure saus, pindasaus of sojasaus met sesamolie.

Spring rolls vs. summer rolls

Er bestaat nogal wat verwarring over de naam van dit hapje. Dat is logisch, aangezien beide erg op elkaar lijken. Veel mensen noemen de hapjes spring rolls, anderen summer rolls. Wat is eigenlijk het verschil? Volgens Culy worden spring rolls gefrituurd, waardoor ze een hartige smaak krijgen. Summer rolls gaan niet in de frituur. Hierdoor zijn ze licht en verfrissend. Desalniettemin gebruiken veel mensen de term spring rolls als ze eigenlijk summer rolls bedoelen. En ik dus ook per ongeluk.

Waar komen spring rolls vandaan?

Waar spring rolls vandaan komen, is niet helemaal duidelijk. Sommige mensen beweren dat ze hun oorsprong vinden in China. Anderen zeggen dat Vietnam de bakermat is van de spring roll. 

Het maakt eigenlijk ook niet uit waar de spring roll exact vandaan komt. Het is gewoon een hapje binnen de Aziatische keuken. Elk land en elke regio heeft zijn eigen unieke draai gegeven aan de traditionele spring rolls. Van de verfijnde en lichtere varianten in Vietnam tot de rijkere, gefrituurde versies in China.

Veggie spring rolls maken met groente en tofu

Ook ik heb mijn eigen draai gegeven aan het Vietnamese spring rolls recept. Ik heb er namelijk veggie spring rolls van gemaakt die vegan zijn.

Vegan spring rolls: de vulling

Voor dit vegan spring rolls recept maak je een vulling van verschillende soorten groenten. Bijvoorbeeld wortel, paprika en komkommer. Ben je geen fan van deze groentesoorten? Kies dan je eigen favorieten. Je kunt ook courgette of broccoli gebruiken.

Gemarineerde tofu

Naast de groenten, vul je de spring rolls met tofu. Deze tofu marineer je met diverse kruiden en pindakaas. Zoals deze gemarineerde tofu op Indonesische wijze. Uiteraard ben je vrij om je eigen favoriete marinade te gebruiken. Of je koopt kant-en-klare gemarineerde tofu.

Rijstvellen

Wanneer je klaar bent met de vulling, heb je natuurlijk ook rijstvellen nodig. Dit zijn harde vellen die je weekt in water, zodat je ze eenvoudig kunt opvouwen tot een pakketje. Rijstvellen koop je bij de toko of bij de supermarkt.

Vegan spring rolls: de saus

Voor de pindasaus kun je een kant-en-klare variant kopen, maar het is veel lekkerder om je eigen vegan pindadip te maken (ik weet niet eens hoe pindasaus uit de supermarkt smaakt). Het is eenvoudig. Je mengt namelijk wat pindakaas, sambal, ketchup, sojasaus en plantaardige melk in een pannetje, en je verwarmt dit totdat het een dikkere saus is geworden.

Veggie spring rolls maken: zo doe je dat

Vietnamese vegan spring rolls met tofu en pindasaus

Geniet van een licht gerecht met deze Vietnamese vegan spring rolls. Je maakt de vulling van groente, kruiden en tofu. Serveer de spring rolls met een heerlijke pindasaus.
GangBijgerecht,Borrelhapje
KeukenAziatisch,Vietnamees
Trefwoordeiwitrijk,groente,vegan
Aantal20 spring rolls

Benodigdheden

  • 1 steelpan
  • 1 mesje
  • 1 snijplank
  • 1 koekenpan
  • 1 diep bord

Ingrediënten

Vulling

  • 5 middelgrote wortels
  • 1 rode paprika
  • 1 scheut olie om in te bakken
  • ½ theelepel kurkuma
  • ½ theelepel komijnpoeder
  • ½ komkommer
  • ½ krop ijsbergsla
  • 1 portie gemarineerde
  • 20 middelgrote rijstvellen
  • water

Pindasaus

  • 2 eetlepels pindakaas
  • 1 eetlepel ketchup
  • 1 eetlepel sojasaus
  • ½ theelepel sambal
  • 1 scheut plantaardige melk

Bereidingswijze

  • Verwarm de pindakaas, ketchup, sojasaus, sambal en plantaardige melk tot een romig sausje. Maak het niet te dun. Zet in de koelkast.
  • Schil de wortels en snijd ze in de breedte door de helft. Snijd deze helften in de lengte tot dunne reepjes van ongeveer 1/2 cm dikte.
  • Verwijder de zaadlijst van de paprika en snijd de paprika ook in kleine reepjes van 1/2 cm dikte.
  • Verwarm een koekenpan met olie op middelhoog vuur. Bak de wortel- en paprikareepjes, zodat ze wat zachter worden. Voeg de kurkuma, komijnpoeder en chilipoeder toe en meng door de groente. Laat afkoelen.
  • Snijd de komkommer en ijsbergsla in reepjes van 0,5 cm dikte.
  • Vul een diep en breed bord met lauwwarm water. Laat een rijstvel in het water weken totdat het redelijk zacht is.
  • Leg de rijstvel op de houten snijplank en leg in het midden een beetje wortel-, paprika-, komkommer- en slareepjes, en tofu. Leg er niet te veel op, anders kun je niet vouwen.
  • Vouw het linker- en rechterflapje over de vulling en vouw dan de voor- en achterflap over elkaar heen, zodat het een pakketje vormt.
  • Herhaal stap 8 t/m 11 totdat alle ingrediënten op zijn. Serveer vervolgens de vegan spring rolls met de pindasaus.

Meer vegan recepten voor hapjes

Deze Vietnamese spring rolls met tofu en groente smaken heerlijk op een warme dag. Ben je op zoek naar meer heerlijke recepten voor vegan hapjes? Dan ben je bij mij aan het juiste adres. Probeer ook eens:

Ik ben benieuwd wat je van deze vegan Vietnamese spring rolls met tofu vindt. Laat je een reactie en beoordeling achter?

4 gedachten over “Recept: Vietnamese vegan spring rolls met tofu en pindasaus”

  1. Yesss, ik ben gek op springrolls! Ik heb ze alleen nog nooit gemaakt, haha. Dit artikel gaat bij mijn favorieten, zodat ik ze binnenkort eens kan maken :)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel je mening. Beoordeel het recept!




Scroll naar boven