Vegan Irish spelt rozen sodabrood

10 juli 2017 4 Door Lysanne

Vegan Irish spelt rozen sodabrood

Als ik ergens blij van word, zijn het wel bloemen. Al die prachtige kleuren en verschillende vormen maken me vrolijk! Zo zocht ik een goed recept voor bloemenbrood. Maar op een of andere manier bestaat deze niet. Daarom is dit recept een primeur! Dit vegan Irish spelt rozen sodabrood bevat echte rozenblaadjes en hoeft niet te rijzen! Benieuwd naar recept? Dan zou je echt verder moeten lezen ;).

Vegan Irish spelt rozen sodabrood

Irish sodabrood wordt gemaakt met baking powder. Dit poeder zorgt ervoor dat het brood ‘rijst’ zonder dat het moet rusten. Dat rusten is wel het geval bij brood met gist. En dat duurt best lang! Daarnaast is Irish sodabrood een snel en eenvoudig brood zonder dat je het brood moet kneden. Met wat voor soort bloem kun je Iers sodabrood het beste bakken? Dat is wit bloem. Dit is geschikter dan meel, omdat bloem geen vliesjes van graan bevat en dus lichter is dan meel. Volgens Society for the Preservation of Irish Soda Bread (2003) gaven de Ieren in de 20ste eeuw de voorkeur aan bakken met bloem en lichte broden, zoals sodabrood. Maar dat brood heeft haar naam echter niet te danken aan de uitvinding van de Ieren. Zij gebruikten namelijk Amerikaans bloem. Sterker nog, in verschillende boeken, die in 1866 en 1868 zijn gepubliceerd, staat een basisrecept voor een sodabrood dat ‘vooral in de Verenigde Staten wordt gegeten’ (O’Dwyer, 2003). Het is een beetje onduidelijk waar het brood precies afkomstig van is. Wil je meer lezen? Dan verwijs ik je door naar de website van Society for the Preservation of Irish Soda Bread.

Vegan Irish spelt rozen sodabrood

Officieel wordt Iers sodabrood met karnemelk gemaakt. Baking soda heeft namelijk een zuurtje nodig om actief te worden. Maar aangezien ik geen melk drink, heb ik gekozen voor een combinatie van amandelmelk en witte wijnazijn. Dat laatste is zuur, dus activeert de baking soda ook. Waar de rozenblaadjes vandaan komen? Nou, ik heb ze aan de rand van een drukke weg… Nee, natuurlijk niet! De blaadjes zijn te koop bij Erica kruiderijen. Deze zijn eetbaar. Helaas vergaat wel de kleur van de blaadjes door het verhitten (eigenlijk hoor je dat niet te doen). Dat geeft een iewat bitter smaakje, maar dat overheerst niet. Heb je geen rozenblaadjes in huis? Dan kun je het brood ook zonder bloemblaadjes maken!

Recept

Voor één groot brood
Oventijd: 40 minuten
Ovenstand: 180 graden Celcius (onder- en bovenwarmte)
Nodig: kom en sillicone spatel

Ingrediënten

 • 2,5 theelepels witte wijnazijn
 • 525 milliliter ongezoete amandelmelk
 • 150 gram speltmeel
 • 445 gram speltbloem + extra
 • 1 eetlepel baking soda
 • 5 eetlepels rozenblaadjes
 • 2 eetlepels kokosbloesemsuiker
 • 1 theelepel kaneel
 • 1/2 theelepel zout
 • 2 eetlepels olijfolie (geen extra vierge)
 • 1 theelepel vanille extract
 • optioneel: 4 druppels stevia

Bereidingswijze

 1. Verwarm de oven op 200 graden Celsius (onder- en bovenwarmte). Leg een bakpapiertje op een bakplaat.
 2. Meng de witte wijnazijn met de ongezoete amandelmelk. Laat minstens 5 minuten staan.
 3. Meng in een grote kom het speltmeel, speltbloem, baking soda, rozenblaadjes, kokosbloesemsuiker, kaneel en zout.
 4. Roer de olijfolie, vanille extract en eventueel de stevia door de ongezoete amandelmelk.
 5. Voeg de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten en meng met een pollepel tot een natte, klevige bal.
 6. Strooi wat bloem over de deegbal en je handen en stort de bal voorzichtig op de bakplaat.
 7. Bak het vegan Irish spelt rozen sodabrood ongeveer 40 á 45 minuten in het midden van de oven.
 8. Wordt het brood te snel bruin? Leg er dan aluminiumfolie overheen.
 9. Laat het brood afkoelen op een rooster.

Heb je het recept gemaakt? Maak een foto en tag @thisisjoan1 op Instagram. Dat vind ik onwijs leuk!

Wat vind jij van dit bloemenbrood?

Liefs,

Lysanne

Geen zin in Irish brood? Ga dan voor dit volkoren speltbrood met zaden.