Home » Recept: vegan Iers sodabrood bakken van spelt

Recept: vegan Iers sodabrood bakken van spelt

een wit kleed met daarop een wit bord met een Iers sodabrood gemaakt van (volkoren) spelt geganeerd met rozenblaadjes

Wil jij graag brood bakken, maar ben je een startende bakker? Of kom je erachter dat je geen gist in huis hebt? Dan is dit Iers sodabrood de oplossing. Het is een vegan brood gemaakt van (volkoren) spelt die je niet hoeft te kneden. Ben je benieuwd? Het recept vind je in dit artikel om sodabrood uit eigen oven te bakken.

Wat is sodabrood?

Sodabrood is brood dat je maakt met baking soda als rijsmiddel in plaats van gist. Je maakt het brood traditioneel gezien met karnemelk. Het zuur uit de karnemelk reageert met de baking soda, zodat het brood gaat rijzen. 

Je maakt sodabrood eenvoudig en snel, omdat het geen lang rijzingsproces met gist vereist. Het resultaat is een compact, dicht brood met een kenmerkende smaak. Je kunt het gemakkelijk thuis maken en het is een goed alternatief voor als je geen tijd hebt om brood te laten rijzen met gist.

Sodabrood van Amerikaans bloem

Sodabrood wordt vaak geassocieerd met Ierse en Schotse keukens. Of dat echt waar is, blijft de vraag. Volgens Society for the Preservation of Irish Soda Bread maakten de Ieren in de twintigste eeuw lichte broden, waaronder sodabrood, van Amerikaans bloem. Echter staat er in verschillende boeken uit 1866 en 1868 een basisrecept voor sodabrood dat vooral in de Verenigde Staten wordt gegeten.

Is sodabrood gezond?

Over het algemeen kun je zeggen dat Iers sodabrood een gezonde optie is. Het hangt echter af van de ingrediënten die je gebruikt. Een brood met basisingrediënten als meel, water, zout en een rijsmiddel is gezond. Voeg je extra’s toe als gedroogd fruit, chocolade, suiker, boter of iets soortgelijks? Dan wordt het brood minder gezond. 

Ik denk echter: geniet met mate. De hele dag door alleen maar appels eten, is ook niet gezond. Dus eet lekker dat sneetje brood met chocolade als je daar van houdt.

Geen gist, maar baking soda-brood

Zoals je eerder hebt gelezen, maak je Iers sodabrood met baking soda en niet met gist. Zowel baking soda als gist zijn een rijsmiddel, maar geven allebei een ander resultaat. Wanneer je baking soda gebruikt, hoef je het deeg niet te laten rijzen en ontstaat er een cakeachtige structuur. Dit is kenmerkend voor sodabrood.

Baking soda vs. bakpoeder

Voor dit vegan sodabrood recept heb je dus baking soda nodig. Kan ik dan ook bakpoeder gebruiken? Nee, baking soda en bakpoeder zijn niet hetzelfde. Ik leg het hieronder aan je uit:

  • Bakpoeder: Bakpoeder is een mengsel van baking soda en een zuur, bijvoorbeeld wijnsteen- of citroenzuur.
  • Baking soda: Baking soda bestaat alleen uit baking soda, ook wel bekend als natriumbicarbonaat of zuiveringszout.

Om baking soda te activeren heb je een zuur nodig. Voor sodabrood wordt karnemelk gebruikt. Aangezien dit recept vegan is, maak je gebruik van citroensap. Wanneer je bakpoeder in plaats van baking soda voor dit recept gebruikt, kan het zijn dat het brood te zuur wordt. Je kunt dus beter baking soda gebruiken. 

Baking soda kopen

Voor recepten met baking soda gebruik ik de baking soda van Arm & Hammer. Deze kun je gewoon bij de supermarkt kopen. Plus, de baking soda is ook heel handig om op een natuurlijke manier schoon te maken. Zo gebruik ik de baking soda samen met azijn om kalk te verwijderen of de wc schoon te maken.

Iers sodabrood zonder zuivel bakken

Hieronder vind je het recept voor Iers sodabrood zonder karnemelk. Dit betekent dat het is een vegan sodabrood zonder zuivel is. Wat je dan wel gebruikt? Amandelmelk in combinatie met appelazijn om karnemelk na te maken. Als je geen appelazijn in huis hebt, kun je een ander soort eetbare azijn kiezen. 

Voor de bloem en het meel gebruik je spelt. Deze soort is makkelijker verteerbaar dan bijvoorbeeld tarwe. Heb je alleen tarwebloem en -meel in je keukenkastje staan? Gebruik dat dan. Let op: het kan zijn dat het recept anders uitpakt als je een andere bloem- en meelsoort gebruikt.

Hoe maak je het Iers sodabrood-recept?

Vegan Iers sodabrood van spelt

Dit vegan sodabrood is eenvoudig en snel te bakken. Je gebruikt namelijk geen gist, maar baking soda. Gemaakt van (volkoren) spelt.
Voorbereiding10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Oventijd45 minuten
Totale tijd1 uur 10 minuten
GangLunch
KeukenAmerikaans,Iers,Vegan
Trefwoordbrood,tarwevrij,vegan
Aantal1 brood

Benodigdheden

  • 1 vel bakpapier
  • 1 bakplaat
  • 1 kom
  • 1 Mengkom
  • 1 pollepel

Ingrediënten

  • 525 milliliter plantaardige melk (ongezoet)
  • 2 ½ theelepels appelazijn
  • 150 gram speltmeel
  • 445 gram speltbloem + meer
  • 1 eetlepel baking soda
  • 2 eetlepels suiker
  • ½ theelepel zout
  • 2 eetlepels olie

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven op 180ºC (boven- en onderwarmte). Leg bakpapier op een bakplaat.
  • Meng de plantaardige melk met de appelazijn. Laat het mengsel minstens 5 minuten staan.
  • Meng in een kom het speltmeel, speltbloem, baking soda, suiker en zout.
  • Roer de olie door de melk.
  • Voeg de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten en meng ze met een pollepel tot een natte, klevige bal.
  • Strooi wat speltbloem over de deegbal en op je handen, en stort de bal voorzichtig op de bakplaat.
  • Bak het Iers sodabrood ongeveer 40 á 45 minuten in het midden van de oven.
  • Wordt het brood te snel bruin? Leg er dan aluminiumfolie overheen.
  • Laat ten slotte het brood afkoelen op een rooster.

Meer broodrecepten

Dit vegan Iers sodabrood is heel eenvoudig te maken. Heb je de smaak te pakken en wil je meer (vegan) brood maken? Op mijn website vind je meer vegan recepten voor brood, bijvoorbeeld:

Ik ben benieuwd wat je van dit vegan Iers sodabrood vindt. Laat je een reactie en beoordeling achter?

12 gedachten over “Recept: vegan Iers sodabrood bakken van spelt”

  1. Hoi Lysanne,

    Ik ben blij dat ik je tegen komt met recept: vegan spelt sodabrood met appelazijn. Ik zocht wat ik nog meer met appelazijn kan doen. Ik ga het maken, dank je wel!

    Groet Maria

  2. Beste Lysanne,

    Ik heb het brood nu meerdere keren gemaakt en ik ben er heel blij mee. Ik mag geen gist en desembrood vind ik minder lekker. Dit is echt een superalternatief. Ik proef wel iets ‘scherps’. Zou dat de wijnazijn kunnen zijn.
    Als ik het brood met karnemelk wil maken, moet ik dan ook 525ml aanhouden?

    1. Hoi Gertrude,

      Wat fijn om te horen dat je dit brood lekker vindt! Je kunt de wijnazijn ook vervangen door appelazijn. Misschien dat de scherpe smaak dan minder is. Over de karnemelk: ik denk wel dat je 525 ml kunt aanhouden. Je hebt alleen geen wijnazijn meer nodig, omdat karnemelk van zichzelf al zuur is. Hierdoor wordt de baking soda geactiveerd, waardoor je een luchtig brood krijgt.

      Laat je weten of het lukt? Dan kan ik dit bij het recept zetten!

      Groetjes,

      Lysanne

      1. Ha Lysanne,

        Dank je voor je reactie. Ik heb het brood nu met appelazijn gemaakt. Het smaakt nu een stuk milder. Dank je voor de tip. Ik wil het ook nog een keer met karnemelk gaan proberen. Ik laat jr weten hoe dat bevalt.

        1. Hoi!

          Goed om te horen dat het is gelukt met appelazijn! Ik zal het bij het recept zetten. Ik ben benieuwd hoe het brood met karnemelk is!

      2. Hoi Lysanne,

        Vanmorgen heb ik het brood met karnemelk gemaakt en het is nu wat mij betreft nóg lekkerder ?.
        525 ml was iets te weinig. Ik heb er nog een flinke scheut bijgedaan. Totaal was het zo’n 550 ml.
        Ik blijf het een heerlijk brood vinden (ik doe niet altijd kaneel en rozenblaadjes, maar maak vaak een ‘neutrale’ variant.
        Dank je wel!

        Groetjes Gertrude

        1. Hoi Gertrude,

          Wat goed om te horen dat karnemelk ook werkt! Ik zal je tip bij het recept zetten. De neutrale variant is inderdaad ook lekker! Eetse!

          Groetjes,

          Lysanne

  3. Ziet er uit als een Instagram-waardig brood, haha. Ik heb nog nooit zelf brood gemaakt, maar het lijkt me erg leuk om eens te doen :)

    1. Dankjewel Marloes! Brood bakken lijkt moeilijk, maar als je het eenmaal doorhebt is het echt heel leuk om te doen! Ik zou dan eens beginnen met een sodabrood. Dan hoef je niet te kneden en het brood te laten rijzen. Of een broodbakmachine aanschaffen ;).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel je mening. Beoordeel het recept!




Scroll naar boven