woensdag, juli 24, 2019
Recepten Vleesvervangers

Glutenvrije falafel met sesamkorstje uit de oven

Glutenvrije falafel maken met wraps

Broodje falafel: dé ultieme junkfood die toch gezond is. Beetje hummus en vegan knoflooksaus erbij en je kunt me opvegen. Natuurlijk kun je een pakje falafel uit de winkel halen, maar die balletjes zijn vaak bereid met tarwe. Lees: gluten. No worries. Je kunt namelijk heel makkelijk je eigen glutenvrije falafel maken! Het recept in dit artikel maak je zonder frituur en zijn dus gezond. Ook lees je waar falafel vandaan komt.

Falafel: hoe oud is het eigenlijk?

Als je denkt dat falafel de laatste tijd alleen hip is, heb je het mis. Het schijnt namelijk zo te zijn dat falafel is bedacht door de Kopten (christelijke Egyptenaren). Ze gebruikten falafel als vleesvervanger in de vastentijd. Goede uitvinding in ieder geval, want ze zijn superlekker en voedzaam! Is weer eens wat anders dat vleesvervangers van soja.

Het verhaal gaat dat falafel is bedacht door de Kopten.

Glutenvrije falafel maken met wraps

Is falafel glutenvrij?

Zoals ik je al vertelde is de meeste falafel niet glutenvrij. Ook niet die je in een restaurant kunt eten. Superbalen als je geen gluten mag of gevoelig voor gluten bent. Gelukkig is dit recept wél glutenvrij. Je maakt ze zonder frituur, maar wel met oven. Hierdoor zijn ze ook een stuk gezonder. Hebben ze dan wel een knapperig jasje? Jazeker! Je rolt de balletjes namelijk in sesamzaad.

Vergeet je niet de hummus, wraps, sla en komkommer niet? Dan heb je een overheerlijk broodje glutenvrije falafel. Ze zijn ook vegan!

De meeste falafel is niet glutenvrij. Ook niet in een restaurant.

Recept voor glutenvrije falafel

Voor 12 á 16 falafelballetjes
Oventijd: 15 á 20 minuten
Ovenstand: 200℃ (boven- en onderwarmte)
Nodig: staafmixer of foodprocessor

Ingrediënten

  • 1 blik kikkererwten (200 gram)
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1,5 eetlepel bruine tahin
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 theelepels komijnpoeder
  • 1 eetlepel korianderpoeder
  • 1,5 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel kurkuma
  • snufje chilipoeder
  • zout en peper
  • citroensap
  • beetje water
  • sesamzaad

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven op 200℃ (boven- en onderwarmte). Leg een bakpapiertje op een bakplaat.
  2. Laat het blik kikkererwten uitlekken.
  3. Verwijder dan de schillen van de ui en de knoflook. Snijd de ui in kleinere stukken.
  4. Stop daarna de kikkererwten in de foodprocessor, samen met de ui, knoflook, tahin, olijfolie, komijnpoeder, korianderpoeder, paprikapoeder, kurkuma, chilipoeder, zout, peper, citroensap en een beetje water.
  5. Mix alle ingrediënten tot een smeuïg geheel. Het moet niet te nat of te droog zijn.
  6. Voeg eventueel meer kruiden naar smaak toe.
  7. Strooi vervolgens een laag sesamzaad op een groot plat bord.
  8. Pak dan een eetlepel van het mengsel en draai een balletje tussen je handen.
  9. Rol het balletje voorzichtig door het sesamzaad, zodat alle kanten zijn bedekt.
  10. Leg daarna de falafel op de bakplaat.
  11. Herhaal stap 8 t/m 10 totdat al het mengsel op is.
  12. Bak de glutenvrije falafel uit de oven 15 á 20 minuten in het midden van de oven.
  13. Serveer direct met bijvoorbeeld pita of een wrap.

Deel je creatie met ons! Maak een foto, zet op Instagram en gebruik #thisisjoan. Of tag @thisisjoan1.

Maak jij je eigen falafel of koop je de balletjes in de supermarkt?

Liefs,

Lysanne

2 thoughts on “Glutenvrije falafel met sesamkorstje uit de oven

  1. Liefde voor falafel! Dit recept sla ik gelijk op nu. Ik heb zelf altijd het verse falafel deeg van de AH. Dan moet je er zelf nog burgertjes of balletjes van maken. Heb het nog nooit zelf gedaan, maar dat staat zeker wel op de planning hihi. Dit recept komt dus goed van pas!

    1. Ik heb ook eens dat falafeldeeg van de Appie gebruikt. Ik vond het niet zo lekker. Ik had nog extra kruiden gebruikt, maar het werd niets. Haha. Zelfgemaakt is echt het lekkerste!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top