Home » Recept: Finse Zoete aardappelpasteitjes [Bataattipiirakka]

Recept: Finse Zoete aardappelpasteitjes [Bataattipiirakka]

zoete aardappelpasteitjes

Riisipiirakka zijn heerlijke Finse rijstpasteitjes. Maar wist je dat er veel variaties zijn? In Finland zelf vind je de pasteitjes in de winkel ook wel met aardappel. Ik maakte een variant daarop met het zoete zusje: zoete aardappelpasteitjes. Benieuwd naar het recept? Lees dan verder.

Wat zijn Finse pasteitjes?

Finse pasteitjes, in het Fins ‘piirakka’, zijn kleine taartjes met een korst van roggemeel en een vulling. Traditioneel gezien worden de pasteitjes gevuld met rijst. Er bestaan echter meer variaties. Bijvoorbeeld een vulling van aardappelpuree, wortel en rode biet.

Waar komen de Finse pasteitjes vandaan?

De Finse pasteitjes komen uit Karelië, een gebied dat ten zuidoosten tegen Rusland aanligt. Joensuu en Lappeenranta zijn de hoofdsteden van Karelië. 

Leestip: bezienswaardigheden Lappeenranta.

Wat eet je op een zoete aardappelpasteitje?

Je kunt van alles op een zoete aardappelpasteitje eten, zowel zoet als hartig. Denk bijvoorbeeld aan zelfgemaakte pindakaas, uienchutney of hummus.

Een recept voor zoete aardappelpasteitjes

Met het onderstaande recept maak je 16 zoete aardappelpasteitjes. Heb je pasteitjes over? Dan kun je ze eenvoudig in een zak invriezen en bewaren voor een dag als je geen tijd hebt om te koken. Even verwarmen in de oven en je bent ready to go.

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 1,5 cup volkoren roggemeel
  • 1 cup bloem + extra
  • 3/4 cup water + extra
  • 1 eetlepel plantaardige margarine
  • 1 theelepel zout

Voor de vulling

  • 1 kilo zoete aardappel
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 2 á 3 eetlepels plantaardige melk
  • 3 eetlepels plantaardige margarine
  • snuf zout

Bereidingswijze

  1. Schil en snijd de zoete aardappels in stukken, en kook ze 15 minuten gaar of totdat ze zacht zijn.
  2. Giet het water af en pureer de aardappels.
  3. Meng de kaneel, plantaardige melk, margarine en snuf zout door de puree. Laat afkoelen.
  4. Meng ondertussen het volkoren roggemeel, bloem, water, margarine en zout in een kom.
  5. Bestuif het werkblad met bloem, en kneed het deeg tot een soepel en elastisch deeg. Of gebruik een kneedmachine.
  6. Is het deeg te nat? Voeg meer bloem toe. Is het deeg te droog? Voeg meer water toe.
  7. Laat het deeg 1 uur afgedekt rusten in de koelkast.
  8. Verwarm de oven op 220°C (boven- en onderwarmte) en bekleed 2 bakplaten met bakpapier.
  9. Bestuif het werkblad met bloem en verdeel het deeg in 16 stukken. Leg afgedekt weg met een theedoek of plasticfolie, want anders droogt het uit.
  10. Maak je handen licht nat en kneed een stuk deeg door.
  11. Rol het deeg uit tot een ovale lap die niet te dun is.
  12. Spreid 3 eetlepels zoete aardappelpuree over het deeg en laat daarbij 1 cm van de rand vrij.
  13. Knijp de randen bij elkaar, zodat er een ovaal pasteitje ontstaat (zie foto).
  14. Leg het pasteitje op de bakplaat en herhaal stap 8 t/m 12.
  15. Bak de zoete aardappelpasteitjes 15 minuten in het midden van de oven.
  16. Laat afkoelen op een rooster.

Meer Finse Recepten

Vond je dit recept geslaagd? Probeer dan eens van mijn andere Finse recepten. Bijvoorbeeld:

Ga jij deze Finse zoete aardappelpasteitjes maken? Ik ben erg benieuwd, laat een reactie achter!

Liefs,

Lysanne

2 gedachten over “Recept: Finse Zoete aardappelpasteitjes [Bataattipiirakka]”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven