Dagje naar historische stad Aken

Dagje naar historische stad Aken

Elke stad heeft haar charmes, waar je ook komt. Je vindt er geschiedenis, culturele hoogstandjes en mooie gebouwen. Zo ook in Aken. Als ware geschiedenisnerd vind ik Aken één van de mooiste historische steden waar ik ben geweest. In deze stad is zo veel te zien dat je niet eens aan winkelen toe komt! Ik neem je mee met een dagje naar historische stad Aken.

Dagje naar historische stad Aken

Een dagje naar historische stad Aken is geen verre reis, want de stad ligt praktisch tegen Vaals aan. Ja, dat kleine plekje bij het drielandenpunt in Limburg. Je stapt in Maastricht op de bus en voor je het weet ben je in Duitsland. Oke, bij mij duurde het wat langer aangezien ik in een overvolle bus met kwakende kortpittige kapsels moest staan. Echt hoor, die dames kunnen kletsen! Ik was blij dat ik de bus uitstapte! In ieder geval kan het dus voorkomen dat de bus vol zit.

Dagje naar historische stad Aken

Elisengarten en Elisenbrunnens

De bus stopt in het midden van het centrum. Hier vind je gelijk al een heel mooi historisch stukje van Aken, namelijk de Elisengarten met haar Elisenbrunnens. Het gebouw is in de negentiende eeuw in klassieke stijl gebouwd. Ik liep naar het gebouw en rook een vieze rotte eilucht. Iel! Vreemd? Nee. Het bronwater bevat namelijk veel zwavel. En ja, ik ging met mijn handen in het water. Ik verwachtte alleen niet dat het zo’n 52 graden Celsius was. Lekker warm dus met 29 graden in de zomer!

De Elisengarten is tussen 1852 en 1854 aangelegd (PasseVivant, 2017). In dit park vind je een nóg ouder stukje geschiedenis: Romeinse bronnen. Deze zijn te vinden in de Archäologische Vitrine. Zo gaaf om te zien! Daarnaast vind je in de Mayersche Buchhandlung (de huuuuugee boekenwinkel naast de Elisengarten) nog een Romeinse opgraving! Deze winkel is trouwens een aanrader. Hier vind je namelijk een heel groot assortiment aan vegan en vegetarische kookboeken.

Fonteinen van Aken

Aken en bronnen zijn dus al sinds de Romeinse tijd met elkaar verbonden. Daarom staan fonteinen op verschillende plekken in de stad. Geen saaie waar slechts water ophoog wordt gespoten, maar echt heel bijzondere! Zo vind je de poppenfontein in de Kramerstrasse waarvan je de armen kunt bewegen. Een andere fontein, Kreislauf des Geldes, staat bij de Dom in de buurt (zie eerste foto). Dit water draait als een draaikolk naar beneden. Heel gaaf!

Als je toch in de Kramerstrasse bent, moet je een zakje Printenkoekjes kopen in één van de vele Printenwinkeltjes. Het zijn sprookjesachtige winkeltjes waar je je ogen uitkijkt! Printen zijn dé koekjes van Aken. Ze smaken naar taaitaai en zijn erg lekker!

Dagje naar historische stad Aken

Dom van Aken

Een andere bezienswaardigheid en historische trekpleister van de Altstadt is de dom. Er is volgens mij geen dag dat het daar niet druk is! Ik ben ook niet lang gebleven, omdat het duwen en trekken was. Goed. De dom is ontstaan uit de hofkerk van Karel de Grote. Het achthoekige deel van de kerk is gebouwd eind achtste, begin negende eeuw. Historisch dus! In de kerk zie je veel goudkleurige wanden. Je kijkt je ogen uit! Tip: vergeet het plafond niet.

Op de foto hierboven zie je een gouden schrijn. Er zijn er twee: een Maria- en een Karelschrijn. In de Karelschrijn liggen 90 (!) beenderen van Karel de Grote. Bizar. In de Mariaschrijn een mantel van Maria, een doek waar het hoofd van Johannes de Doper in zat en een lendendoek van Jezus (Crossandlink’s Blog, 2012). Dit moest ik opzoeken, want dat wist ik niet!

Dagje naar historische stad Aken

Historische antiekwinkeltjes

Als je dan toch in de buurt bent van de Dom, moet je via de Domhof naar de Annastrasse lopen. In deze straat vind je namelijk historische antiekwinkeltjes en schattige boektiekjes. Dit is ook een rustig stukje van de stad, dus ideaal om een koffie te drinken. Kijk vooral in de etalage van Antiquitäten Daniel Sobottka. Je kijkt je ogen uit! Ringen, armbanden, beeltjes en nog meer. Zo’n drie jaar geleden zag ik in de etalage een soort van Jugendstil ring in de vorm van een handje die een bosje rode bloemen vasthoudt. Deze ring is altijd in mijn geheugen gebleven. En daarom was ik afgelopen zomervakantie nieuwsgierig of de ring nog in de etalage lag. De ring lag er nog! Jammer genoeg ligt de prijs boven mijn budget, anders had ik hem gekocht!

Dagje naar historische stad Aken

Nog meer historische hoogstandjes

Ik kan denk ik wel een dag praten over alle bezienswaardigheden van Aken. Ik kan er een boek over schrijven! Zo zijn het stadhuis (bovenstaande foto), Haus Löwenstein en de Marktplaats bijzonder. Ook de naastgelegen mysterieuze Hühnerdieb toren is de moeite waard. En dan kun je mooi eten in De Gouden Eenhoorn (die bestaat dus echt). Ik laat het echter hierbij, omdat het artikel dan echt te lang wordt, haha.

Kortom: dagje naar historisch Aken? Dat moet je zeker een keer doen! Ik ben in ieder geval fan van de Altstadt en ga er zeker nog een keer naartoe!

Ben jij eens in Aken geweest? Wat vindt jij van de stad?

Liefs,

Lysanne

Lees eens de geschiedenis van Finse chocolade!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *