De kracht van sensitiviteit van Lisetta Esveld

De kracht van sensitiviteit van Lisetta Esveld

Prikkels: ze zijn er altijd en overal. De meeste mensen filteren deze prikkels ‘normaal’, maar bij overgevoelige mensen gaat dit lastiger. Ze komen harder aan en kosten meer energie om te verwerken. Zo’n persoon ben ik ook. Het duurt bij mij simpelweg langer. Daarom was ik nieuwsgierig naar het nieuwe boek De kracht van sensitiviteit van Lisetta Esveld. Zal dit boek mij helpen?*

Wat is sentiviteit?

Even een korte samenvatting wat sensitiviteit is: iemand is gevoeliger voor prikkels. Je kunt het vergelijken met muziek. Stel je bent op een feestje en de muziek staat voor de meeste op een aangenaam volume. Voor een sensitief persoon staat de muziek hard. En met de mix van pratende mensen is het lastig om je gedachtes erbij te houden. Zo veel geluiden! Dat is niet erg prettig. Zo ben ik ook. Daarom kan ik niet goed tegen drukke winkelcentra, festivals of mensen die hard praten. Na zo’n dag moet ik een dag uittrekken om te herstellen, want als ik dat niet doe raak ik oververmoeid. En de eigenwijze ik neemt nooit rust. Daarom kan ik alle hulp gebruiken. Bovendien is er nog weinig bekend over sensitiviteit in de samenleving. Ik hoopte dat het boek De kracht van sensitiviteit van Lisetta Esveld mij zou helpen mezelf beter te begrijpen.

De kracht van sensitiviteit van Lisetta Esveld

Boek over sensitiviteit

Drs. Lisetta Esveld is opgeleid tot ontwikkelingspsycholoog bij de Universiteit Leiden en systeemtherapeut. Zij werkt bij i-psy, een ggz-instelling voor interculturele psychiatrie. Lisetta weet dus waar ze het over heeft. Haar boek is opgedeeld in drie hoofdstukken: wat is sensitiviteit, relaties en manieren om sensitiviteit te gebruiken. In het eerste hoofdstuk legt Lisetta duidelijk uit wat sensitiviteit is. Je komt alles te weten over onder andere de kracht van sensitiviteit, sferen in ruimtes en groepen en je gevoelens. Het tweede hoofdstuk behandelt onder andere sensitief communiceren en opvoeden en sociale contacten op het werk. Het laatste hoofdstuk gaat over hoe je sensitiviteit inzet en hoe je ermee omgaat. Daarnaast bevat elk hoofdstuk oefeningen voor zelfreflectie. Bijvoorbeeld over wanneer een bepaald gevoel opkomt, zoals angst of plezier.

De kracht van sensitiviteit van Lisetta Esveld

Eigen ervaring

Toen ik aan dit boek begon, was is optimistisch. Eindelijk een boek die niet zweverig is en die mij vertelt hoe ik de negatieve kant van sensitiviteit in bedwang kan houden. Trouwens, sensitiviteit is geen nadeel. Oke, soms dan. Maar er zitten ook leuke kanten aan. Zo kan ik intens genieten van mooie muziek, fluitende vogeltjes in het bos, dieren en lekker eten. Daarnaast ben ik goed in het inschatten van mensen. Zijn ze nep? Dan heb ik dat meteen door. Is er iets aan de hand, maar degene wil het niet vertellen? Dan weet ik dat ook. Mijn vriend is bijvoorbeeld een open boek voor me ;).

Ik het moeilijk om het boek te volgen. Wellicht omdat ik moe was en geen concentratie meer had. Aan de andere kant kom ik de tekst niet goed op mezelf projecteren. Ik begreep er niet veel van. Ook was ik echt op zoek naar tips, herkenningspunten en oefeningen om mij te helpen op minder goede dagen. Daarom vond ik het laatste hoofdstuk met tips het meest krachtig. Hier had ik dan echt iets aan. De kracht van sensitiviteit gaf helaas geen antwoord op wat ik zocht, maar misschien is het wel iets voor jou als je meer wilt weten over sensitiviteit.

De kracht van sensitiviteit van Lisetta Esveld is onder andere te koop bij Bol.com.

Wat weet jij over sensitiviteit?

Liefs,

Lysanne

*Gesponsord

Lees ook eens mijn review over het kookboek Eat Right van Nick Barnard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *