Gevulde courgette ufo’s met hummus

Gevulde courgette ufo's met hummus

Ken jij de bolcourgette al? Dit is het ronde broertje van de groene courgette die in de supermarkt ligt. Smaken net zo lekker, maar zijn eenvoudiger te vullen. Deze drie prachtige ronde exemplaren komen uit de achtertuin van mijn moeder. Ze lijken een beetje op ufo’s. Daarom bedacht ik er een lekker en gezond recept bij: gevulde courgette ufo’s met hummus. Bliepbliep!

De courgettefamilie

Ik schrijf nu wel dat een bolcourgette het ronde broertje van de groene courgette is, maar de familie is nog groter! De familie bestaat namelijk uit onder andere komkommer, spaghettipompoen, patisson en watermeloen. Nice! Leuk weetje: de naam courgette komt uit het Frans. In Duitsland en Italië heten ze zucchini en in de VS squash.

Overigens moet je dus nooit, nee echt nooit een bittere komkommer of courgette eten. Het is niet alleen vies, maar ook giftig! De groentes bevatten van nature cucurbitacine. Deze stof is door telers bijna helemaal weggekweekt in de courgettes die je nu koopt. Toch kan het zo zijn dat een zelfgekweekte courgette of komkommer wel cucurbitacine bevat. Dus gooi hem lekker op de composthoop!

Gevulde courgette ufo's met hummus

Courgette is een prachtige groentesoort. Ik ben echt dol op courgettes! Vooral als ze zelf zijn gekweekt door mams. Zo hadden mijn ouders vroeger twee moestuinen waar veel groene en gele courgettes in groeiden. Daar maakten we super lekkere courgettesoep van! Mmm, met gesmolten kaas of stokbrood met roomkaas. Ik krijg er trek van!

Tegenwoordig maak ik vaak gevulde courgettes. Ik vul ze met rijst of met hummus. Het is een eenvoudig recept, maar zo ontzettend lekker dat ik mijn recept met jullie wil delen! Alleen eerst even hummus maken, dan de oven in en klaar. Het vruchtvlees kun je nog gebruiken voor een salade of gelijk opeten. Overigens kun je ook de ‘gewone’ courgettes gebruiken in dit recept.

Recept voor gevulde courgette

Voor drie of vier ufo’s
Ovenstand: 180 graden Celcius (onder- en bovenwarmte)
Oventijd: 30 minuten
Nodig: mes en lepel

Ingrediënten

 • 1 portie zelfgemaakte hummus
 • 3 á 4 bolcourgettes
 • olijfolie (geen extra vierge)
 • zout en peper
 • handje geroosterde (gezouten) noten
 • optioneel: geweekte rozijnen

Bereidingswijze

 1. Maak je eigen hummus.
 2. Verwarm de oven op 180 graden Celsius (onder- en bovenwarmte). Leg bakpapier op een bakplaat.
 3. Snijd de bovenkant van de courgettes af.
 4. Hol de courgettes uit door eerst voorzichtig in het lichte gedeelte van de courgette te snijden. Haal dan met een lepel het vruchtvlees uit de courgette. Let op dat je de bodem niet raakt!
 5. Besprenkel de binnenkant met olijfolie en strooi er zout en peper over.
 6. Leg de courgettes op de bakplaat en bak ze 15 á 20 minuten in het midden van de oven.
 7. Hak ondertussen de noten in stukjes.
 8. Haal de courgettes uit de oven en vul ze met hummus. Strooi de noten over de hummus.
 9. Bak de gevulde courgette ufo’s met hummus 15 minuten in het midden van de oven of totdat de bovenkant goudbruin is.
 10. Top de ufo’s eventueel af met geweekte rozijnen.

Heb je het recept gemaakt? Maak een foto, zet op Instagram en tag @thisisjoan1. Dat vind ik onwijs leuk!

Wat vind jij van de courgette ufo’s? Wist jij dat de courgette een grote familie heeft?

Liefs,

Lysanne

Maak een recept met het familielid pompoen: zoete pompoensoep met kaneel.

Comments

  1. Post
   Author
  1. Post
   Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *